Slider_2_1
Slider2_2
Slider_5_2
Slider7_2
Slider2_1
Slider2_0
Previous Next

Ünnepélyes keretek között, a Semmelweis Szalonban adták át az egyetem legnagyobb presztízsű nemzetközi tudományos elismerését, a Semmelweis Budapest Awardot, valamint az intézmény 2023-as tudományos jutalomdíjait, a Semmelweis Ignác, Richter Gedeon, Hugonnai Vilma, Jendrassik Ernő, Hári Mária és Huzella Tivadar emlékérmet és jutalomdíjat.

 

 

„A jutalomdíjainkban részesülő Semmelweis Polgárok mindannyian számtalan alkalommal bizonyították szakmai pályafutásuk és személyes életútjuk során, hogy mindig készek és képesek többet és jobbat nyújtani. Mert híven névadónk, Semmelweis Ignác szelleméhez, soha nem elégszenek meg azzal, amit már megtudtak és megtettek – szüntelenül és fáradhatatlanul azt kutatják, amit még tudni és tenni lehet” – fogalmazott a Semmelweis Szalonban megrendezett eseményt megnyitó köszöntőjében dr. Merkely Béla. A rektor kiemelte: a Semmelweis Magyarország és a régió vezető egyeteme és európai szintű tudásközpont, amelynek küldetése, hogy a világ élvonalába, a legjobb 100 egyetem közé kerüljön – ehhez pedig a mostani díjazottak, valamint az egyetemmel együttműködő nemzetközi hírű szakemberek munkája is kulcsfontosságú, hiszen legkiválóbb munkatársainkban rejlik az intézmény valódi ereje. „Tudományos jutalomdíjainkat egyetemünk történetének legemblematikusabb alakjairól neveztük el, akiknek a munkásságára máig építünk. Azok pedig, akik ezekben az elismerésekben részesülnek, nemcsak e kitüntetéseket viselhetik büszkén, hanem a névadók örökségét is méltón vihetik tovább. Példaképekként, legnemesebb hagyományaink örököseiként ugyanolyan követendő eszményeket és szellemiséget testesítenek meg, mint egykori nagy elődeink” – hívta fel a figyelmet.

 

Richter Gedeon emlékérem és jutalomdíj

 

dr Antal István

Az idén második alkalommal átadott Richter Gedeon emlékérmet és jutalomdíjat dr. Antal István, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja, a Gyógyszerészeti Intézet igazgató egyetemi tanára vehette át, akinek oktatási és kutatási tapasztalatai a gyógyszerformulálás kapcsolódó területeinek széles spektrumát ölelik át, 6 szabadalom, illetve találmány társfeltalálója. Irányításával Magyarországon elsőként kezdődött tudományos kutatás a NIR spektroszkópia gyógyszertechnológiai felhasználására, valamint világviszonylatban is elsőként vizsgálták az izomalt segédanyag alkalmazhatóságát pelletmagként gyógyszerhordozó multipartikuláris rendszerekben – hangzott el méltatásában.

 

Dr. Antal István az Innovatív gyógyszerhordozó rendszerek fejlesztése: betegközpontúság a formuláción keresztül címmel tartott előadásában kifejtette: a gyógyszer minősége a gyógyszertechnológiai kutatásokon alapul, ezek nélkül nem teljesülhet sem a gyógyszerbiztonság, sem a hatásosság elve.

 

Napjainkban azonban megjelennek új elvárások is, miszerint segítsük a gyógyszer terápiás alkalmazását, segítsünk a betegnek betartani az adagolási rendet, fenntartani a terápiahűséget és a beteg együttműködését – emelte ki. A klinikai eredményesség éppúgy függ a gyógyszer formulálásától, mint a hatóanyagtól, amelynek a fizikai, kémiai tulajdonságai, összetétele maga is meghatározza a gyógyszer formáját – hangsúlyozta. Hozzátette: nagyon sok lehetőség van arra egy formuláló számára, hogy kiválasztva a gyógyszeranyagot, a hatóanyagot és a segédanyagokat is, felépítse az adagolási formát, továbbá az adagolási rend és a stabilitás érdekében a csomagolástechnikát is tervezik. Kiemelte, a Gyógyszerészeti Intézetben ma már gyakorlatilag minden gyógyszerformát tudnak vizsgálni és fejleszteni. Előadása végén dr. Antal István köszönetet mondott munkatársainak, szerzőtársainak, a gyógyszeripari kollégáknak az eredményes együttműködésekért.

 

A cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható

Forrás: semmelweis.hu

 

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, IDE KATTINTVA megteheti.

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6758077

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo