A Nyugdíjas Klub 2019.október 16.-i összejövetelén klubvezetőnktől, Dr.Pálffy Beátától „Tallózás különböző konferenciák témáiból” címmel érdekes, új gyógyszerész-szakmai ismereteket és az egészséges életvitelre vonatkozó hasznos tanácsokat tartalmazó előadást hallottunk.

 

 

A dyslipidaemia tárgyalásakor az előadó ismertette a betegséget, mint rizikótényezőt, a kiváltó okokat és a hasznos laboratóriumi szűrő módszereket. Farmakoterápiás ismereteinket olyan kérdések felvetése és megválaszolása bővítette, mint például: kinek kell mérlegelni a lipidcsökkentő gyógyszerek bevezetését, mire kell figyelni a sztatinok alkalmazásánál, milyen egyéb készítmények állnak rendelkezésre, mik az ellenjavallatok, mellékhatások.


Az „innováció a vérnyomás- mérésben” témakörben mindamellett, hogy szó esett az RR fokozatairól, a társbetegségekről, a másodlagos hypertónia diagnózisáról és az új gyógyszerekről, megismerkedtünk többféle vérnyomás- mérő eszközzel. A skála igen széles; a hagyományos termékektől kezdve az EKG-val és pulzioximéterrel kombinált formákon, illetve a strok megelőzését célzó – az eredmények elmentését és elemzését szoftver segítségével lehetővé tevő – készülékeken át egészen az okos óráig (ez utóbbi karóra több funkciójú, a típustól függően nem csak a vérnyomást méri, hanem pl.: a vér oxigén szintjét is, továbbá az egészségtudatos élet több területén hasznos).


Az előadás második felében hallottunk:


- fitoterápiás lehetőségekről, gyógyteákról, teakeverékekről,
- az ú.n. diabéteszes lábról, tüneteiről és kezeléséről,
- az idős korral járó élettani változásokról, s ennek kapcsán a javasolt táplálkozásról (ajánlott, illetve kerülendő ételek, a szénhidrátok szerepe az étkezésben), a folyadék bevitel szükségességéről, a pro- és prebiotikumok jelentőségéről, a rostok, vitaminok alkalmazásának előnyeiről.


Tudjuk, hogy testi egészségünk és lelki egészségünk milyen szoros összefüggésben áll, ismeretes hogyan hat egyik a másikra és viszont. Megszívlelendő Prof. Bagdy Emőke „üzenete”, mely a gondolatok sorát zárta:


„A pszichológia a reménység tudománya. Minden emberi helyzetre érvényes, hogy nincs végzetes és nincs végleges.


A reménység ápolása, megőrzése egészségvédő, gyógyulást elősegítő, olyanfajta erő az emberben, ami lelki izomzat. A hit pedig alkotja a lélekben a csontvázat, az erőt, ami az alapépítmény.


A reménység a fürge izomzat, ami ráépül a hitünkre, hogy a terheinket tudjuk vinni, a feladatainkat el tudjuk vállalni és meg tudjuk valósítani. És ami az egészet dinamizálja, az a szeretet.


A szeretet pedig soha el nem fogy.”


Klubvezetőnknek Beának ez úton is köszönjük az egészséges életmódra vonatkozó útmutatást és a szakmai ismereteink gyarapodását eredményező színvonalas előadást!


Lejegyezte:


Dr. Korzenszkyné Dr. Váry Márta
a MGYK Nyugdíjas Klub tagja

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6781966

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo