250px Protein PCSK9 PDB 2p4eÚj típusú koleszterinszint-csökkentővel bővült az európai terápiás paletta: az Európai Bizottság jóváhagyásával az evolocumab a PCSK9-gátló világelső képviselőjeként került be a gyógyszerkincsbe.

Az Európai Bizottság július közepén engedélyezte az evolocumab készítményének forgalomba hozatalát. A Repatha 140 mg/ml injekciós oldat (előretöltött fecskendőben, illetve előretöltött tollban; Amgen Europe B.V.) a világviszonylatban elsőként engedélyezett PCSK9-gátlók képviselőjeként került fel a terápiás palettára. A készítmény a nem megfelelően kezelt hiperkoleszterinémiás betegek ellátásában jut szerephez: egy, az LDL-koleszterinszintet intenzíven csökkentő kiegészítő kezelési lehetőséget kínál.

Az evolocumab olyan monoklonális antitest, amely szelektíven kötődik a szubtilizin/kexin proprotein-konvertáz enzim 9-es típusához (PCSK9). Mivel a szervezetben lévő PCSK9 fehérje fiziológiásan csökkenti az LDL-receptorok számát a májsejtek felszínén, az enzim gátlása az LDL-receptor-denzitás növekedését eredményezi. Ennek következtében a májsejtek több LDL-koleszterin-részecskét képesek felvenni – vagyis a keringésből kivonni –, így végeredményben csökken az LDL-koleszterin (LDL-C) szérumkoncentrációja.