Prof. dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár március 13-án este az alábbi tájékoztató közzétételét kérte azzal, hogy minden egészségügyi szakemberhez juttassuk el:

 

„Tájékoztató az új koronavírus betegséggel (COVID-19) kapcsolatban

 

 

 

Fertőzés forrása és transzmisszió


A fertőzés fő forrása az emberről-emberre való terjedés, mely jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal történik.

 

Lappangási idő


Általában 5-6 nap (2-14 nap).

 

Fertőzőképesség

 
Az eddigi adatok alapján a fertőzőképesség a tünetek meglétekor a legnagyobb, de lehetséges aszimptomatikus fertőzöttek esetében is. Az új koronavírussal történő fertőződés esetén a legtöbb emberben kialakul a megbetegedés. A tünetmentesen lezajló esetek becsült arány: 1-3%.

 

Anamnesztikus adatok

 
Gyanús/kivizsgálás alatt álló esetnek minősül, amennyiben az alábbi három kategória közül legalább egy teljesül, és ennek megfelelően kell eljárni, beleértve az új koronavírus irányában történő diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatot is.

 

A. Akut légúti fertőzésben szenvedő beteg, akinél az alábbi, hirtelen kezdődő tünetek közül legalább egy fennáll: láz (≥38°C), köhögés, légszomj, ÉS a tünetek kezdetét megelőző 14 napban új koronavírus által leginkább érintett területen járt.
A területek aktuális listája a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján elérhető:
https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus/539-tajekoztato-az-eljarasrendben-alkalmazando-covid-19-fertozes-altal-erintett-teruletekrol-2020-marcius-11

 

B. Akut légúti fertőzésben szenvedő beteg, ÉS a tünetek kezdetét megelőző 14 napban szoros kapcsolatban volt új koronavírussal megerősítetten vagy valószínűsítetten fertőzött személlyel.

 
Szoros kapcsolatban álló személynek minősül az, aki a valószínűsített vagy a megerősített COVID-19 fertőzöttel


- egy háztartásban él;
- személyes kapcsolatba került (2 méteren belüli távolság és 15 percnél hosszabb idő);
- zárt légtérben tartózkodott (2 méteren belüli távolság és 15 percnél hosszabb idő) [pl. munkahelyen egymás közelében, iskolában egy osztályteremben, kórházi beteglátogatás során];
- közvetlen fizikai kapcsolatba került új koronavírussal fertőzött személlyel (pl. kézfogás útján);
- védőeszköz alkalmazása nélkül új koronavírussal fertőzött beteg váladékával érintkezett (pl. ráköhögtek vagy szabad kézzel ért használt papír zsebkendőhöz);

 

- a repülőúton


o bármilyen irányban 2 ülésnyi távolságban ült
o COVID-19 beteget ápolt,
o a repülőgép személyzeteként az új koronavírussal fertőzött beteg ülőhely szektorában látott el szolgálatot,
o amennyiben a tünetek súlyossága vagy a COVID-19 beteg mozgása indokolja, a repülőgép nagyobb területére vagy akár egészére kiterjeszthető a kontaktuskutatás;

 

 - az előírt egyéni védőeszköz megfelelő alkalmazása nélkül a COVID-19 beteg közvetlen ellátásában/ápolásában részt vett vagy laboratóriumi dolgozóként COVID-19 beteg mintáit kezelte.

 

C. Kórházi kezelést igénylő, súlyos akut légúti fertőzésben szenvedő beteg, aki lázas (≥38°C) és légúti tünete van, ÉS a klinikai képet egyéb etiológiai tényező nem magyarázza.

 

A 2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatos aktuális eljárásrend a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján elérhető:
https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus/523-eljarasrend-a-2020-evben-azonositott-uj-koronavirussal-kapcsolatban

 

Fontosabb tünetek
A WHO adatai szerint a megbetegedés tünetei az alábbiak:

 

Gyakori:
• Láz (88%)
• Száraz köhögés (68%)
• Fáradékonyság (38%)

 

Előfordul továbbá:
• Produktív köhögés (33%)
• Nehézlégzés (19%)
• Torokfájás (14%)
• Fejfájás (14%)
• Izom- vagy ízületi fájdalom (15%)
• Hidegrázás (11%)

 

Ritka tünetek:
• Hányás (5%)
• Hasmenés (4%)

 

A betegség lefolyása
• Enyhe vagy közepes: 80%
• Súlyos: 14%
• Kritikus: 6% (légzési elégtelenség, sokk, többszervi elégtelenség)

 

A letalitás a teljes fertőzött populációban 2-3% között változik, amelyet jelentősen befolyásol a vírus terjedésének intenzitása, illetve az érintett terület jellemzői (pl. demográfiai mutatók, egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés), általában legmagasabb az idősek körében. A letalitás életkor szerint bontva:


• 0-9 év között: 0%
• 10-19 év között: 0.2%
• 20-29 év között: 0.2%
• 30-39 év között: 0.2%
• 40-49 év között: 0.4%
• 50-59 év között: 1.3%
• 60-69 év között 3.6%
• 70-79 év között 8.0%
• 80 év felett: 14.8%

 

Veszélyeztetett betegek
• 60 évnél idősebbek, illetve
krónikus alapbetegségben (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri, krónikus légúti megbetegedés, malignus megbetegedés) szenvedők.

 

Diagnózis

Mikrobiológiai vizsgálat:
• A SARS-CoV-2 vírus alsó- és felső légúti mintákon végzett laboratóriumi PCR vizsgálattal mutatható ki. A tünetek kezdetét követő első 3 napban az orrból vett mintákból magasabb nukleinsav szint mutatható ki, mint a garatból vett mintákból.

 

Laboratóriumi eltérések:
• Lymphopenia (63%)
• Leukocytosis (24–30%)
• Leukopenia (9–25%)
• Emelkedett alanin aminotranszferáz (ALAT) és aszpartát transzferáz (ASAT) enzimszintek (37%).

 

Mellkasi radiológiai eltérések:


• Multiplex konszolidációk, valamint a tejüvegszerű homályok, a legtöbb páciens esetében bilaterális eltéréseket mutatva.

 

Terápia

 
• A COVID-19 betegség kezelésére egyelőre nincs rendelkezésre álló gyógyszer, ugyanakkor kiemelendőek az azonnali infekciókontroll intézkedések, illetve a szövődmények szupportív kezelése, beleértve a szervfunkció pótló terápiákat (pl. lélegeztetés, ECMO-kezelés, dialízis) is.
• Amennyiben nincs egyéb okból indikálva, a kortikoszterodikok alkalmazása kerülendő, mivel korábbi tapasztalatok alapján a vírusreplikáció fennállásának elnyújtását eredményezheti.

 

Teendők


• Alapellátó szolgáltató esetén

 
A korábban ismertetett gyanús/kivizsgálás alatt álló esetnek minősül, akkor a teendők az alábbiak.


- Telefonon jelentkező beteg esetén a beteget arra kell kérni, hogy maradjon otthonában/jelenlegi tartózkodási helyén. A háziorvos hívja a mentőszolgálat (1824-es telefonszám) és gondoskodik a beteg területi ellátási kötelezettséggel rendelkező infektológiai osztályra utalásáról.
- A beteg rendelőben történő megjelenése esetén gondoskodni kell a beteg elkülönítéséről is a mentő megérkezéséig.

 

Az esetről az egészségügyi személyzetnek azonnali hatállyal bejelentést kell tennie a területileg illetékes járási/kerületi hivatal népegészségügyi osztályának, munkaidőn kívül a megyei kormányhivatal népegészségügyi ügyeletének kormányhivatal készenlétnek az szükséges intézkedések megtétele céljából.
A beteg távozását követően a részletes eljárásrendnek megfelelően azokat a helyiségeket, ahol a beteg megfordult, fertőtleníteni kell, csak ezt követően lehet ismét használatba venni.

 

• Fekvőbeteg ellátó szolgáltató esetén

 

A gyanús/kivizsgálás alatt álló esetet a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályának (munkaidőn kívül a kormányhivatal ügyeletének) azonnal jelenteni kell telefonon.


- A betegre sebészi maszkot kell adni.
- A beteggel érintkező egészségügyi dolgozók a szokásos egyéni védőeszközök (pl. köpeny, kesztyű) mellett FFP2 vagy FFP3 maszkot viseljen.
- A beteget haladéktalanul el kell különíteni infektológiai osztályon külön (lehetőleg előtérrel rendelkező, jól szellőző egyágyas) kórteremben.
- A betegtől mintát kell venni új koronavírus kimutatása irányában: aeroszol képződéssel járó mintavételi beavatkozásokhoz FFP3 maszk, védőszemüveg/arcvédő, kesztyű, védőruha/köpeny szükséges. (A mintát az NNK Légúti Vírusok Nemzeti Referencia Laboratóriuma és hálózata vizsgálja, információért keresse fel a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapját, illetve a 476-1100 központi telefonszám tárcsázásával kérje a Légúti Vírusok Osztályát.)
- A kórteremben rendszeres környezet fertőtlenítés szükséges virucid hatású fertőtlenítőszerrel.
- Beteg indokolatlanul nem hagyhatja el a kórtermet.

 

Ha a gyanús/kivizsgálás alatt álló beteg laboratóriumi vizsgálatának eredménye alapján az eset besorolása valószínűsített vagy megerősített esetre változik, és a beteg szállítható állapotban van, a beteget mentővel a Dél-Pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetbe (DPC) kell szállítani, ahol a további elkülönítését és ellátását biztosítani kell.

 

Megyei ügyeleti telefonszámok a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján elérhetők:
https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus/532-megyei-ugyeleti-telefonszamok

 

További információért keresse fel a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapját: https://www.nnk.gov.hu/

 

Budapest, 2020. március 13.”

 

 

Budapest, 2020. március 13.

 

Dr. Hankó Zoltán
elnök, MGYK

 

pdf Tájékoztató az új koronavírus betegséggel (COVID-19) kapcsolatban - PDF formátumban IDE KATTINTVA letölthető (292 KB)

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6782019

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo