Koronavírus kamarai tájékoztató 20.

 

A koronavírus járvánnyal kapcsolatos eddig közzétett valamennyi kamarai tájékoztató a Kamara honlapján megtalálható, ezek fontos információt hordoznak.

 

 

1. Az eddig megjelent rendeletek meghosszabbításáról. A koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. sz. törvény (ismertetve a 19. sz. tájékoztatóban) hatályba lépésével a Kormány megkapta a felhatalmazást, hogy a COVID-19 fertőzések miatti humánjárvány megelőzésére, illetve következményeinek elhárítására valamennyi szükséges rendkívüli intézkedést megtehesse. Ebből adódóan a Kormány a 73/2020. (III. 31.) Korm. rendeletével a 2020. március 11-én kihirdetett veszélyhelyzettel kapcsolatos valamennyi kormányrendelet hatályát a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbította (Magyar Közlöny 59. sz.). Ebből adódóan valamennyi, a veszélyhelyzetre hivatkozással megalkotott rendelet hatálya fennmarad. Az eddig megjelent rendeletek gyógyszertárakra vonatkozó legfontosabb rendelkezéseit a mai napon önálló összeállításban a Kamara honlapján megjelentetem.

 

2. Bezáró gyógyszertárak. A hozzám eljutott információk szerint koronavírus fertőzés miatt eddig három gyógyszertár került bezárásra. Ehhez kapcsolódóan elkezdődött az egyeztetésünk az OGYÉI illetékes vezetőivel arról, hogy gyógyszertárban foglalkoztatottak fertőzése illetve fertőzésgyanúja esetén milyen eljárásrend érvényesüljön. Az egyeztetések a műszakok esetleges átszervezéséről is elindultak. Mihelyt a szükséges jóváhagyások megszületnek, az eljárásrendről az OGYÉI és a Kamara soron kívüli tájékoztatást nyújt.

 

3. Kérés a területi elnökökhöz. Ez úton kérem a területi elnököket, hogy a koronavírus-fertőzés vagy fertőzésgyanú miatt bezáró gyógyszertárakról a Kamara Hivatalát tájékoztassák, hogy a támogatásukhoz szükséges intézkedéseket kezdeményezhessük.

 

4. Fertőtlenítőszer a Phoenix Pharmától. Kaló Zoltán vezérigazgató tájékoztatott és kérte a kommunikációját, hogy a múlt héten bejelentett MOL-fertőtlenítőszer gyártás elindult és már nagyobb mennyiségű „MOL Hygi Fluid fertőtlenítő 2 liter” készítménnyel rendelkeznek, amit a gyógyszertárak rendelhetnek. Erről a 16. sz. vevőtájékoztatóban Alimed kóddal és a nagykereskedelmi árat megjelölve szintén tájékoztatnak.

 

5. Kamarai feladatok. Amelyik területi szervezetnél közgyűlés működik, ott a szervezet tagjainak, ahol a területi szervezet küldöttgyűlésként működik, ott a területi küldötteknek közgyűlésen illetve küldöttgyűlésen kellene jóváhagyni a 2019. év beszámolóit. Azonban a jelenlegi veszélyhelyzetben személyes jelenléttel járó közgyűlés/küldöttgyűlés nem hívható össze az elfogadásra nyitva álló határidőn belül, a kamarai szabályzatok pedig nem teszik lehetővé, hogy közgyűlés illetve küldöttgyűlés személyes jelenlétet nem igénylő módon kerüljön összehívásra és megtartásra. Ugyanakkor a beszámolók elkészítésének határideje a szervezetek vezetőségét köti.

 

A megfelelő eljárásrendre vonatkozóan a Kamara Hivatala valamennyi területi szervezetnek megküldte azt a tájékoztatót, amely segíti, hogy területi szervezeteink a jelenlegi helyzetben is meg tudjanak felelni a vonatkozó jogszabályi és kamarai szabályzatokban rögzített rendelkezéseknek. Fontos, hogy a területi szervezetek a normál időterv szerint készítsék el a 2019. évről szóló beszámolót, amelynek a közgyűlés / küldöttgyűlés elé terjesztését ülés tartása nélküli elnökségi döntéssel elfogadhatnak és a felügyelő bizottság is kialakíthatja a véleményét, amelyet ülés megtartása nélküli döntéshozatallal határozatba foglal. Az elnökségi döntés határozat a normál rend szerint a honlap területi szervezetekre vonatkozó felületén publikálandó. Ebben a fázisban a beszámoló (mérleg) közgyűlési/küldöttgyűlési elfogadására irányuló folyamat felfüggesztésre kerül a veszélyhelyzet befejezéséig, illetve amíg a soron következő közgyűlés / küldöttgyűlés összehívásra nem kerül. Ezen önálló napirendként kell tárgyalni a beszámolókat. Minden további kérdéssel kapcsolatban a Kamara Hivatala nyújt tájékoztatást.

 

6. Az országos tiszti főgyógyszerész körlevele gyógyszertáraknak. Az OGYÉI március 30-án valamennyi gyógyszertárnak körlevelet küldött a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos aktuális kérdésekről. A körlevelet az alábbi linken ismételten közzétesszük.

 

 Az OGYÉI körlevele

 

Budapest, 2020. április 1.

 

Dr. Hankó Zoltán
elnök, MGYK

 

 

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6811654

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo