Koronavírus kamarai tájékoztató 22.

 

A koronavírus járvánnyal kapcsolatos eddig közzétett valamennyi kamarai tájékoztató a Kamara honlapján megtalálható, ezek fontos információt hordoznak.

 

1. Záróvizsga előtti szakmai gyakorlat

 


A 12. számú kamarai tájékoztató 6. pontjában (március 23-án) már jeleztem, hogy a négy gyógyszerésztudományi kar vezetőivel közösen elkészült a záróvizsga előtt álló és az alsóbb évfolyamokba járó gyógyszerészhallgatók koronavírus-járvány alatti önkéntes gyógyszertári munkavégzésére illetve a záróvizsga előtti szakmai gyakorlat teljesítésére irányuló szempontrendszer, amely prof. dr. Palkovits László innovációs és technológiai miniszterhez jóváhagyásra megküldésre került. A minisztérium jóváhagyó válaszát prof. dr. Bódis József felsőoktatásért felelős államtitkár a tegnapi napon megküldte a négy egyetem rektorának. A március 23-án benyújtott és jóváhagyott szempontrendszert, valamint a javasolt önkéntes hallgatói megállapodás mintáját csatolom.

 

  pdf Elfogadott javaslat gyógyszerészhallgatók veszélyhelyzeti szakmai gyakorlatára (983 KB)

 

  pdf Önkéntes hallgatói megállapodás - minta - PDF (479 KB)


  document Önkéntes hallgatói megállapodás - minta - Word (24 KB)

 

2. Bezáró gyógyszertárak


A hozzám eljutott információk szerint koronavírus fertőzés miatt eddig három gyógyszertár került bezárásra. Ehhez kapcsolódóan elkezdődött az egyeztetésünk az OGYÉI illetékes vezetőivel arról, hogy gyógyszertárban foglalkoztatottak fertőzése illetve fertőzésgyanúja esetén milyen eljárásrend érvényesüljön. Az egyeztetések a műszakok esetleges átszervezéséről is elindultak. Mihelyt a szükséges jóváhagyások megszületnek, az eljárásrendről az OGYÉI és a Kamara soron kívüli tájékoztatást nyújt.

 

3. Kérés a területi elnökökhöz


Ez úton kérem a területi elnököket, hogy a koronavírus-fertőzés vagy fertőzésgyanú miatt bezáró gyógyszertárakról a Kamara Hivatalát tájékoztassák, hogy a támogatásukhoz szükséges intézkedéseket kezdeményezhessük.

 

4. Idős betegek gyógyszerellátása


A 16. sz. tájékoztatóban már közzétettem a „Szempontok az egyedül élő idős betegek gyógyszerkiváltásának segítéséhez” c. ajánlást. Ezt megismételve kérem a gyógyszertárakat, a helyi önkormányzatokkal együttműködve, az ajánlásban rögzítettek figyelembe vételével segítsék az idős betegek gyógyszerellátását.

 

Szempontok az egyedülálló idős betegek gyógyszerkiváltásának segítéséhez

 

5. Szakmai tájékoztatók:

 

Az OGYÉI honlapján olvasható:


- Az Európai Gyógyszerügynökség szerint folytatható a magas vérnyomás, a vese- és a szívbetegség eddigi gyógyszeres terápiája a COVID-19 világjárvány ideje alatt - 2020.03.27.
https://www.ogyei.gov.hu/az_europai_gyogyszerugynokseg_szerint_folytathato_a_magas_vernyomas_a_vese__es_a_szivbetegseg_

eddigi_gyogyszeres_terapiaja_a_covid_19_vilagjarvany_ideje_alatt___20200327

 

-  Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) tájékoztatása a fejlesztés alatt álló COVID-19 elleni vakcinákról és a betegség kezelésére szolgáló gyógyszerekről - 2020.04.01.
https://www.ogyei.gov.hu/az_europai_gyogyszerugynokseg_ema_tajekoztatasa_a_fejlesztes_alatt_allo_covid_19_elleni_vakcinakrol

_es_a_betegseg_kezelesere_szolgalo_gyogyszerekrol_20200401

 

A Semmelweis egyetem honlapján olvasható:

 

- A BCG oltás szerepe a COVID-19 elleni küzdelemben
http://semmelweis.hu/hirek/2020/03/31/a-bcg-vedooltas-szerepe-a-covid-19-elleni-kuzdelemben/

 

-  A klorokin hatása a COVID-19 ellen
http://semmelweis.hu/hirek/2020/03/24/a-klorokin-hatasa-a-covid-19-ellen/

 

6. Gyógyszerészi Hírlap


A Gyógyszerészi Hírlap áprilisi számát a kialakult gyakorlatnak megfelelően a hónap első napján nyomdába adtuk. Mivel a postázásra várhatóan Húsvét után kerülhet sor és – a postai kiszállítások rendje is változó, a mai délután a Gyógyszerészi Hírlapot a kamara honlapjára is feltöltjük.

 

 

Budapest, 2020. április 3.

 

Dr. Hankó Zoltán
elnök, MGYK

 

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6817223

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo