Koronavírus kamarai tájékoztató 23.

 

A koronavírus járvánnyal kapcsolatos eddig közzétett valamennyi kamarai tájékoztató a Kamara honlapján megtalálható, ezek fontos információt hordoznak.

 

 

1. Új jogszabályi rendelkezések

 

Az új jogszabályi rendelkezések közül a gyógyszerészet szempontjából legfontosabbak az alábbiak:

 

 

A Magyar Közlöny 64. számában (április 3-án) jelent meg a Kormány 82/2020. (IV. 3.) Korm. rendelete „a veszélyhelyzet során egyes orvostechnikai eszközök, valamint egyéni védőeszközök beszerzésével összefüggő intézkedésekről”. A rendelet kimondja, hogy az állam többségi befolyása alatt álló gazdasági társaság a COVID-19 vírus elleni küzdelem elősegítése érdekében országos szintű orvostechnikai eszközigény, valamint egyéni védőeszköz igény kielégítése céljából beszerzést folytat le, és ezen beszerzés eredményeként az orvostechnikai eszköz, valamint egyéni védőeszköz az ÁEEK központi raktárába beszállításra kerül, a beszerzést lefolytató költségvetési szervet, illetve állami tulajdonú gazdasági társaságot az adott beszerzés tekintetében az ÁEEK képviselőjének kell tekinteni.

 

A Magyar Közlöny 64. számában (április 3-án) jelent meg a Kormány 83/2020. (IV. 3.) Korm. rendelete „a veszélyhelyzet során alkalmazandó egyes egészségügyi intézkedésekről”. A rendelet értelmében

 

o az OGYÉI az igazgatási szolgáltatási díj befizetésének igazolását a kérelem elbírálásnak előfeltételeként nem vizsgálja, ha (1) a kérelem a tömeges megbetegedést okozó humánjárvány kezelése céljából, ellátási érdekből szükséges hatósági döntés kiadására irányul, vagy (2) ehhez a célhoz kapcsolódóan az OGYÉI legfeljebb hat hónapos határozott időre szóló hatósági döntést ad ki;

o a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs feladatainak
ellátásával összefüggésben a belügyminiszter és az emberi erőforrások minisztere – legfeljebb a veszélyhelyzet megszűnéséig – a koronavírus-járvány „következményeinek elhárítása és ehhez kapcsolódóan a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása céljából megismerheti és kezelheti a betegellátó és az egészségügyi államigazgatási szerv kezelésében
o álló, valamint – az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (a továbbiakban: EESZT) működtetője útján – az EESZT-ben kezelt személyes adatot,

o a veszélyhelyzet ideje alatt a közép- vagy felsőfokú egészségügyi szakképzésben, főiskolai vagy egyetemi szintű egészségügyi alapképzésben, felsőoktatásban szociális alapképzésben, valamint az egészségügyi és szociális
akkreditált iskolai rendszerű szakképzésben nappali tagozaton részt vevő nagykorú személy egészségügyi válsághelyzeti ellátási feladatokra igénybe vehető. Az igénybe vett személy ezen időtartam alatt az egyéb polgári védelmi kötelezettsége teljesítése alól mentesül.

 

A Magyar Közlöny 64. számában (április 3-án) jelent meg Kormány 84/2020. (IV. 3.) Korm. rendelete „a postai szolgáltatások biztosításának a veszélyhelyzet során alkalmazandó eltérő szabályairól”. A rendelet értelmében


o a „levélszekrény útján nem kézbesíthető küldeményeket a járványügyi hatóság által az elkülönítés, megfigyelés vagy zárlat (a továbbiakban együtt: karantén) helyeként nyilvántartott és megjelölt címen a postai szolgáltató a karantén fennállásának ideje alatt nem kézbesíti, hanem a postai szolgáltatási szerződésnek megfelelő őrzési ideig a kézbesítési ponton a karanténnal nem érintett jogosult rendelkezésére tartja, az őrzési idő leteltével pedig a kézbesíthetetlenségre vonatkozó szabályokat alkalmazza.”
o a postai szolgáltató a könyvelt postai küldeményeket a címzettnek vagy a Kormány által rendeletben meghatározott egyéb jogosult átvevőnek jogosult a személyes átadás mellőzésével úgy kézbesíteni, hogy a kizárólag ajánlott többletszolgáltatás igénybevételével feladott levélküldeményt a levélszekrénybe helyezi, a kézbesítés tényét rögzíti, aláírást nem vesz fel.

 

-  A Magyar Közlöny 65. számában (április 5-én) jelent meg a Kormány 87/2020. (IV. 5.) Korm. rendelete a várakozási díj megfizetésének a veszélyhelyzet során alkalmazandó eltérő szabályairól. A rendelet szerint a humánjárvány terjedésének csökkentése érdekében a helyi közutak, valamint a helyi önkormányzat tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánutak, terek, parkok és egyéb közterületek, valamint az országos közutak, valamint az állam tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánutak, terek, parkok és egyéb közterületek várakozási területeinek a járművel történő, várakozási célú használatáért várakozási díjat nem kell fizetni. Ez a rendelet április 6-tól hatályos.

 

2. Az ügyeleti/készenléti szolgálatról

 

Az egészségügyi veszélyhelyzet fokozott fizikai, szellemi és lelki megterhelés különösen nagy azoknál a gyógyszertáraknál, amelyeknek ügyeleti / készenléti szolgálatot kell ellátni. Ezért célszerű az OGYÉI által határozatban ügyeleti/készenléti szolgálatra kötelezett gyógyszertáraknak az ügyeleti/készenlét alatti terhelés racionalizálása: reális igény, hogy az ügyeleti ellátást csak azok vegyék igénybe, akiknek ténylegesen sürgős ellátásra van szükségük. Ennek érdekében ezek a gyógyszertárak a gyógyszertár bejáratánál, ügyeleti ablakánál az alábbi (vagy szellemiségében ezzel azonos) tájékoztatót kihelyezhetik azzal, hogy ügyeleti/készenléti időben továbbra sem utasíthatják el a lakossági megkereséseket.

 

„Tisztelt Betegünk!
Gyógyszertárunknak az ügyelet után, napközben is biztosítani kell a betegek folyamatos gyógyszerellátását. A nappali és az éjszakai szolgálatot is ugyanazok a munkatársaink nyújtják. Ezért kérjük, hogy az ügyeletet csak az vegye igénybe, akinek fontos gyógyszerére sürgős szüksége van. Az ügyeleti/készenléti időben a gyógyszertár továbbra sem utasítja el a lakossági megkereséseket. Megértésüket köszöni a gyógyszertár vezetője.”

A tájékoztató szövegét országos tiszti főgyógyszerész úrral egyeztettem.

 

3. Új eljárásrendet adott ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ

 

Április 1-jén új eljárásrendet adott ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ a 2020-ban azonosított új koronavírussal kapcsolatban követendő járványügyi és infekciókontroll szabályokról. Az új eljárásrend a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján 6 melléklettel együtt elérhető: https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/567-eljarasrend-a-2020-evben-azonositott-uj-koronavirussal-kapcsolatban-2020-03-16

 

4. A Kamara a facebookon

 

A Kamara április 4-én elindította facebook oldalát. Az ebből az alkalomból írt köszöntőt idézem: „Facebook oldalunk elindítását már az előző kamarai ciklusban elhatároztuk és ezt a legutóbbi testületi üléseinken megerősítettük. Célunk, hogy ezzel az újabb lehetőséggel is segítsük kollégáink gyors tájékozódását. A Kamara hivatalos lapja ezután is a honlap marad és a Gyógyszerészi Hírlap, valamint elektronikus hírleveleink funkciója sem változik. Kommunikációs elveink is változatlanok: továbbra is kollégáink hiteles informálása a legfontosabb célkitűzésünk mind szakmai, mind szakmapolitikai kérdésekben. A Kamara elnöksége dr. Csapi Bencét, elnökségünk tagját kérte fel a Kamara facebook oldalának létrehozására és szerkesztésére. Munkája során Bence szorosan együttműködik a honlap, a Gyógyszerészi Hírlap és a hírlevél szerkesztőivel. A hivatal és a kamarai vezetők továbbra is a szokott módon érhetők el.”

 

5. Kérés a magánkezdeményezőkhöz

 

Az utóbbi időben egyre többször jut el hozzám olyan információ, mely szerint magánszemélyek vagy különböző csoportosulások hivatalos helyekre vagy vezetőknek különböző javaslatokat, kezdeményezéseket juttatnak el saját maguk vagy csoportosulásuk nevében, elvárva azok megvalósítását. A közügyeinkért felelősen gondolkodók aktivizmusát értve kérem, ha előzetes egyeztetést kamarai vezetőkkel nem is tartanak indokoltnak, beadványaikat legalább párhuzamosan juttassák el a Kamara hivatalához vagy elnökéhez, hogy a megfelelő intézkedések, kezdeményezések ne oltsák ki egymást.

 


6. A HENT a biztonságos étrend-kiegészítő programról

 

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) április 3-án a MÉKISZ-szel és a Kamarával egyeztetett közleményt adott ki „Már a vitaminokat is hamisítják” címmel. A közleményben a Biztonságos Étrend-kiegészítő Programra hívja fel a Testület a figyelmet. A közlemény több helyen már megjelent, szövegét változtatás nélkül közlöm.

 

Folyamatosan nő a kereslet az étrend-kiegészítők iránt, így emelkedik az internetes vásárlások száma is a szektorban, amire már a hamisítók is felfigyeltek. A hamis, esetenként életveszélyes szerek visszaszorítása érdekében jött létre a Biztonságos Étrend-kiegészítő Program, amely a piacra kerülő termékek bevizsgálásával garantálni tudja, hogy a Programhoz csatlakozó patikák polcaira már csak az ellenőrzött, jó minőségű szerek kerüljenek ki.

 

Egyre többen próbálják ki az étrend-kiegészítőket derült ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület és a Tárki tavalyi kutatásából. A Testület és a kutatócég 2018-ban és 2019-ben fesztiválokon vizsgálta a fiatalok étrend-kiegészítőkhöz kapcsolódó attitűdjét és ismereteit. Az eredményekből a korcsoportos eloszlás szerint az látszik, hogy a 18-22 évesek 46,7 százaléka, a 23-30 évesek 60 százaléka, míg a 31 évesnél idősebb korcsoport 65,4 százaléka szedett már életében legalább egyszer étrend-kiegészítőt, vagyis a 30 év felettiek az ilyen jellegű készítmények elsődleges fogyasztói. Összevetve a 2018-as adatokkal a legfiatalabbaknál több mint 15, az utánuk levőnél 8, míg az idősebbeknél 2 százalékpontos emelkedést mutatnak a tavalyi eredmények, vagyis egyre többen használják ezeket a termékeket. A növekvő igényeknek köszönhetően az étrend-kiegészítők piaca is bővül, azonban nem mindegy, hogy milyen forrásból szerezzük be ezeket a szereket.

 

„Az étrend-kiegészítők iránti kereslet növekedése miatt különösen fontos a fogyasztók megfelelő tájékoztatása annak kapcsán, hogy honnan érdemes ezeket a szereket beszerezni.” – emelte ki Bérci István, a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesületének (MÉKISZ) elnöke.

 

Fontos tudni, hogy a Magyarországon is hatályos Európai Uniós jogszabályok szerint az étrend-kiegészítők forgalmazása nincs engedélyeztetéshez kötve, a gyártónak csupán a termék forgalomba helyezést kell bejelentenie az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI). A fentiek miatt az így piacra kerülő készítmények nem esnek át előzetes bevizsgálási folyamaton, ezért főként a beszerzés forrása lehet a biztosítéka annak, hogy megfelelő készítményhez jusson a vásárló.

 

A rossz minőségű termékek forgalomba kerülésének megakadályozása érdekében jött létre 2018-ban a Biztonságos Étrend-kiegészítő Program, amelyet a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT), a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK), Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ), a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége (GYNSZ) és a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete (MÉKISZ) hívott életre. A Program legfőbb célja, hogy fogyasztókhoz csak garantált minőségű, hamisítástól mentes termékek juthassanak el. Az étrend-kiegészítők a kiegyensúlyozott táplálkozás és egészséges életmód mellett fontos szerepet töltenek be az egészségmegőrzésben. Az összetett minőségtanúsítási szabályzat segítségével biztosítható, hogy a Programban részt vevő gyógyszertárakba csak hamisítás-mentes, minőségi szempontból megfelelő étrend-kiegészítők kerüljenek. A patikák pedig vállalják, hogy csak olyan gyártótól és forgalmazótól vásárolnak ilyen terméket, amelyek részt vesznek a programban, ezzel megőrizve és erősítve a gyógyszerésszel és a gyógyszertárral szembeni bizalmat.

 

„A kialakult helyzetben láthatóan megnőtt az igény a különböző étrend-kiegészítőkre. Ennek egyik következménye, hogy a vásárlások egy része átkerül online térbe, ez azonban óriási lehetőséget tartogat a hamisítók és az illegális kereskedők számára is.” – figyelmeztet Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület elnökhelyettese. Hozzátette: saját- és szeretteink egészsége megóvása érdekében különösen fontos, hogy ezeket a szereket kizárólag megbízható forrásból szerezzünk be.

 

A Biztonságos Étrend-kiegészítő Programhoz országszerte eddig több mint 1600 patika csatlakozott. A Programban résztvevő gyógyszertárakban csak olyan készítmények, többek között vitaminokat és ásványi anyagokat vagy éppen növényi összetevőket tartalmazó szerek vásárolhatók meg, amelyek átestek az előírt – a minőségi megfelelőséget is figyelembe vevő – kockázatértékelésen.

etrendkiegeszito logoAmennyiben biztonságos étrend-kiegészítőt szeretne vásárolni, keresse a gyógyszertárakban a Biztonságos Étrend-kiegészítő Program védjegyét:

 

 

Budapest, 2020. április 6.

 

Dr. Hankó Zoltán
elnök, MGYK