Koronavírus kamarai tájékoztató 32.

 

A koronavírus járvánnyal kapcsolatos eddig közzétett valamennyi kamarai tájékoztató a Kamara honlapján megtalálható, ezek fontos információt hordoznak.

 

1. Egészségpolitikai nyilatkozatok

 

-  Prof. dr. Kásler Miklós nyilatkozata a Kossuth rádión: Magyarország sikeresen védekezik a járvány ellen

Közzétéve: mti, 2020. április 20. 10:53

 

Magyarország eddig sikeresen védekezik a járvány ellen, más országokkal összehasonlítva kimagaslóan jól áll a fertőzések számát és a fajlagos halálozási arányt tekintve - közölte Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

 

A miniszter azt mondta, hogy a kormány a lehető legrosszabb variációra készült fel, hogy elkerülje az egészségügy összeomlását. A kórházi ágyak felszabadítására is azért van szükség, hogy ha egy váratlan fejlemény miatt a továbbiakban nem kontrollálható a vírus terjedése, és maximális megbetegedések alakulnak ki, az egészségügy akkor is minden kezelésre szoruló beteget el tudjon látni - hangsúlyozta.

 

Emlékeztetett: a március 17-én kiadott miniszteri utasítás arra szólította fel a kórházakat, hogy a kapacitásuk felét készítsék elő a fertőzöttek ellátására, és az összes ágy 15 százalékát tartsák fent intenzív ellátásra. A 62 egészségügyi szakkollégium összeállított egy listát arról, hogy mely beavatkozások halaszthatók el, és melyek nem. Ez a lista a kórházak rendelkezésére áll, és minden lehetséges helyzetre útmutatást ad - mondta a miniszter.

 

Hozzátette, hogy csak olyan beteg kerülhet haza, akinek ellátását otthon is biztosítani lehet. Ha valaki a döntést nem érzi helyesnek, forduljon a betegjogi képviselőhöz, a kórház vezetéséhez, az egészségügyi államtitkársághoz vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz. A történteket minden esetben kivizsgálják - emelte ki.

 

Kásler Miklós a Magyar Orvosi Kamara nyílt levelében olvasható állításokkal kapcsolatban azt mondta: az érintettek minden tájékoztatást megkaptak, az operatív törzs ülése után mindennap sajtótájékoztató tartanak, az egészségügyi szakkollégium szakmai anyagot készített, konferencián válaszoltak a kórházak összes kérdésére, és központi számon is válaszolnak a felmerülő kérdésekre.

 

-  Együtt kell működni a járvány lassítása érdekében – Az EMMI közleménye
Közzétéve: www.kormany.gov.hu, 2020. április 20. 18:10

 

Folyamatosan emelkedik a koronavírus-fertőzés miatt kórházi kezelésben részesülők száma, jelenleg több mint félszázan vannak lélegeztetőgépen. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának eltökélt szándéka, hogy Olaszország, Spanyolország vagy Svédország példájából okulva, hazánkban lehetőség szerint minden egyes koronavírussal kezelt beteg időben részesüljön olyan szakszerű egészségügyi ellátásban, amelynek elsődleges célja az életmentés, nem pedig a beteg állapota vagy kora szerinti életmentő beavatkozás rangsorolása.

 

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma péntek reggelre meghaladta a 2 milliót a világban, a fertőzöttek ellátása hatalmas terhet ró valamennyi ország egészségügyi rendszerére, amely a világ több országában összeomlott vagy teljesítőképességének határán áll. Bár Magyarország továbbra sem tartozik a legfertőzöttebb országok közé, mégis kiemelten fontos, hogy a meghozott óvintézkedéseket az állampolgárok és a felelős egészségügyi vezetők egyaránt betartsák.

 

Pontosan azt a célt szolgálják a meghozott intézkedések, hogy az egészségügyi rendszer a járvány minden fázisában kellően felkészült legyen.

 

A lélegeztetési elégtelenségben szenvedők várhatóan igen magas aránya miatt szükséges a hazai lélegeztető kapacitás nagyfokú növelése, így a koronavírus elleni küzdelem legsürgetőbb feladata a kórházi ágyak szabaddá tétele országszerte. A felkészülés jelenlegi fázisának célja, hogy minden beteg számára biztosítsa a megfelelő szintű ellátás lehetőségét. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának eddig meghozott intézkedései mind azt a célt szolgálják, hogy a magyar orvosoknak ne kelljen olyan súlyos egészségügyi döntéseket hozniuk, mint olasz vagy spanyol kollégáiknak.

 

 

2. Figyelemfelhívás jogszabályoknak és etikai normáknak megfelelő működésre

 

Mivel az egészségügyi veszélyhelyzet idején (átmenetileg) változó szabályozás azzal járhat, hogy az új szabályokat nem jól értelmezzük, illetve a régóta meglévő szabályokat (különböző okokból) figyelmen kívül hagyjuk, többek jelzése miatt célszerűnek tartom a tegnapi (31. számú) tájékoztatóban közzétett figyelemfelhívás megismétlését. A veszélyhelyzet idején is indokolt, hogy igyekezzünk betartani az adatvédelmi, a szakmai és az etikai szabályokat.

 

Kérem továbbá, hogy a „Szempontok az egyedül élő idős betegek gyógyszerkiváltásának segítéséhez” c. dokumentumot valamennyi önkormányzat vezetőihez a kollégáink juttassák el, kérve az abban foglaltak figyelembe vételét.

 

a) A 12. és 13. sz. tájékoztatóban március 23-án és 24-én már kértem a személyi jogos gyógyszerészeket, amennyiben lehetőségük van rá, az idős és háztartásukban egyedül vagy csak idős társukkal együtt élők védelme érdekében a területileg illetékes önkormányzattal (önkormányzati képviselővel) vegyék fel a kapcsolatot és teremtsék meg a feltételeit, hogy ezeknek a betegeknek ne kelljen a gyógyszertárba elmenni, hanem – önkormányzati segítséggel – a felírt és szükséges gyógyszereiket házhoz lehessen szállítani.

 

Mivel a visszajelzések szerint több településen elindult ez a gyakorlat, a 16. tájékoztatóban március 27-én, az OGYÉI gyógyszerellátásért felelős főigazgató-helyettesével történt egyeztetés után egy részletes szempontrendszert is közzétettem az egyedül élő idős betegek gyógyszerkiváltásának elősegítéséhez. Ezt a szempontrendszert nemcsak gyógyszerészek körében ismertettem, hanem politikai vezetők közreműködésével számos önkormányzathoz is sikerült eljuttatni!

 

Az utóbbi időben egyre több olyan jelzés jut el hozzám, mely szerint vannak települések, ahol egy adott gyógyszertár saját kizárólagos szolgáltatásaként hirdeti az önkormányzattal való együttműködést az idős betegek gyógyszerellátására, illetve önkormányzat által kiadott tájékoztatóban kizárólag egy gyógyszertárat nevesítve hirdetik ezt a szolgáltatást. Kérem, hogy ezt a szolgáltatást az egy településen működő gyógyszertárak egymással összehangolva végezzék és az önkormányzatok is figyeljenek a feladatok kiegyensúlyozott ellátására. Amennyiben az adott településen működő más gyógyszertárak egyértelműen kinyilvánított szándékával ellentétesen alakul ki ilyen gyakorlat, ez etikai aggályokat vet fel. Fontos emlékeztetni, hogy a veszélyhelyzet során a személy- és vagyonegyesítő szervezetek működésére vonatkozó eltérő rendelkezésekről szóló 102/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet szerint a fegyelmi vagy etikai büntetés kiszabásánál súlyosító körülményként kell figyelembe venni, ha a vétséget a veszélyhelyzet ideje alatt követték el.

 

b) A vényírás és a vényköteles gyógyszerek kiváltásának szabályai az egészségügyi veszélyhelyzet idejére jelentősen megváltoztak. Ennek következtében a gyógyszer kiváltója a gyógyszertárban személyesen megjelenve, más személy TAJ-számát bemondva és saját személyét igazolva, más személy gyógyszerét is kiválthatja. Bár ez a személyes adatok védelmével kapcsolatos törvények szempontból több kérdést is felvet, erre a gyakorlatra az egészségügyi veszélyhelyzetben megalkotott rendeleti szintű jogszabály teremt lehetőséget.

 

Az azonban nemcsak adatvédelmi szempontból jogszabályellenes (és a NAIH által komoly szankcióval sújtható), hanem gyógyszerészeti szempontból is kifejezetten aggályos, ha telefonon történő TAJ-szám bemondásra a gyógyszertár érdemi információt ad arról, hogy az adott TAJ-számhoz kapcsolódóan vannak-e az EESZT-ben érvényes vények vagy nincsenek, és ha vannak, ezekre milyen gyógyszer van felírva. Erre vonatkozóan a 28., 29. és 30. kamarai tájékoztatóban már egyértelműen felhívtam a figyelmet!

 

A Kormány 10/2020. (III. 14.) EMMI rendeletével módosított 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM rendelet 23/C § (3) bekezdésével életre hívott távkonzultáció a „stabil állapotú krónikus betegek számára” a gyógyszer-felíráshoz kapcsolódóan a vényíró orvos számára nyújt lehetőséget. Az így megteremtett lehetőség nem terjed ki az expediáláshoz kapcsolódó „távkonzultációra” (ami nem keverendő össze a gyógyszertárban elérhető gyógyszerekről adott, illetve az egyes gyógyszerek helyes használatához kapcsolódó telefonos tanácsadással). Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy nem egy ilyen érdeklődésre azért kerül sor, mert a beteg (vagy a hozzátartozója) nem biztos abban, hogy a telefonon „rendelt” gyógyszereit az orvosa „felküldte-e a térbe”, ezzel együtt ez a gyakorlat szabálytalan.

 

c) Különösen kirívónak kell minősítenem azt a – szintén hozzám eljutott – gyakorlatot, amikor egy minden bizonnyal hálózathoz kapcsolódó alapítvány(!) hirdeti, hogy telefonos bemondásra(!), segítőivel(!), az egész város területén, ingyen szállíttatja házhoz a telefonon bejelentkező által megadott TAJ-számhoz kapcsolódó vényköteles gyógyszereket.

 

Meggyőződésem, hogy a gyógyszertáraknak – különösen a koronavírus-járvány idején – minden eszközzel segíteni kell a betegek (különösen az idősek) gyógyszerhez jutását. De ez a segítségnyújtás csak a jogi, a szakmai és az etikai szabályok betartásával folytatható!

 

d) A fentiekre tekintettel ismételten közzéteszem az egyedül élő idős betegek gyógyszerkiváltásának segítéséhez összeállított szakmai szempontrendszert (néhány apróbb pontosítással), ismételten kérve azok gyógyszertárak és önkormányzatok általi betartását.

 

Szempontok az egyedül élő idős betegek gyógyszerkiváltásának segítéséhez

 

A Kormány azon kérését figyelembe véve, hogy az idős embereknek az egészségügyi veszélyhelyzet idején ne kelljen elhagyni az otthonukat, de az egyedül élő idős betegek is hozzájuthassanak a szükséges gyógyszereikhez, a Magyar Gyógyszerészi Kamara kezdeményezi, hogy idős honfitársaink gyógyszerellátásának biztosítására az önkormányzatok és a településükön működő gyógyszertárak összefogásával kerüljön sor. Az alábbi szempontok figyelembe vételét javasoljuk.

 

1. Önkormányzati segítőként elsősorban fiatal vagy középkorú, egészséges személyek kerüljenek kiválasztásra.

 

2. A segítő kapjon önkormányzati megbízó levelet tevékenysége végzéséhez, amivel az idős betegek előtt igazolja magát. A segítő tegyen írásos nyilatkozatot, hogy a tudomására jutó személyes és egészségügyi adatokat az adatvédelmi szabályok figyelembe vételével kezeli és titokban tartja.

 

3. A segítő tevékenysége során hordjon folyamatosan szájmaszkot, a protokollnak megfelelő módon rendszeresen mosson kezet és használjon kézfertőtlenítőt (aminek biztosításában a gyógyszertár segítségét is kérheti).

 

4. A segítő ne menjen be a beteg lakásába és minél kevesebb időt töltsön a beteggel.

 

5. Javasoljuk, hogy az önkormányzat vegye nyilvántartásba azokat az idős személyeket, akiknek a gyógyszerellátásában ilyen módon közreműködik (és ha lehet, a betegtől kérjen hozzájárulást ennek lehetővé tételéről – GDPR szabályozás).

 

6. Amikor a segítő a beteggel felveszi a kapcsolatot, írja le a beteg nevét (ha kell a lakcímét is) és taj-számát, beszélje meg a beteggel (és írja le), hogy az orvosa által korábban felírt gyógyszerei közül melyeket és milyen mennyiségben (hány dobozzal) kell kiváltani.

 

7. A beteggel egyeztesse, hogy a kért gyógyszer hiánya esetén a jogszabályban lehetővé tett helyettesítést elfogadja-e és kérdezze meg, megadhatja-e a telefonszámát a gyógyszertárban, ha a gyógyszerei kiváltásához kapcsolódóan olyan probléma merülne fel, amelynek a megoldásához a beteggel való konzultáció szükséges.

 

8. A segítő lehetőleg a beteg lakásához legközelebbi gyógyszertárban váltsa ki a beteg gyógyszereit, mert így van esély arra, hogy a beteget ismerő szakemberek megfelelő szakmai segítséget tudnak nyújtani.

 

9. Amikor a segítő a gyógyszertárba megy, legyen nála a beteg papír-receptje vagy felírási igazolása, ezek hiányában a beteg taj száma és a saját személyét azonosító okmánya, valamint a kiváltandó gyógyszerek listája.

 

10. A kiadott gyógyszerekre egyenként írja rá a gyógyszerész az alkalmazással kapcsolatos utasításokat. Helyettesítés esetén azt is jelezze, hogy a helyettesítő gyógyszert melyik felírt gyógyszer helyett adta ki.

 

11. A gyógyszertár betegenként önálló és lezárt zacskóba helyezze el a kiadott gyógyszereket és a beteg által igényelt egyéb készítményeket, a zacskóra írja rá a beteg nevét és kívülről tűzze rá a blokkot, amelyen a kiváltott gyógyszerek és a beteg által a segítőnek kifizetendő összeg is szerepel.

 

12. A gyógyszertár ismerje a segítő nevét és telefonszámát, hogy szükség esetén egyeztetni tudjanak a kiváltás célszerű időpontjáról.

 

 

Budapest, 2020. április 21.

 

 

Dr. Hankó Zoltán
elnök, MGYK

 

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6783249

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo