Koronavírus kamarai tájékoztató 34.

 

A koronavírus járvánnyal kapcsolatos eddig közzétett valamennyi kamarai tájékoztató a Kamara honlapján megtalálható, ezek fontos információt hordoznak.

 

 

1. A Fővárosi Önkormányzat az arcok eltakarásáról

 

A főpolgármester bejelentése értelmében április 27-től (jövő hétfőtől) Budapesten mindenkinek kötelező lesz az „arc eltakarása” a fővárosi közösségi közlekedés járatai mellett a budapesti üzletekben, boltokban, piacokon, bevásárlóközpontokban, valamint a taxikban is. A döntés értelmében csak kendővel, maszkkal vagy sállal eltakart arccal lehet majd utazni a tömegközlekedés járatain, valamint a budapesti üzletekben, boltokban, piacokon, bevásárlóközpontokban és taxikban tartózkodni.

 

A közlés – értelemszerűen – nem említi a közforgalmú gyógyszertárakat. Ezzel együtt javasolt, hogy valamennyi budapesti gyógyszertár hasonló eljárásrendet alakítson ki és az erre vonatkozó tájékoztatót a gyógyszertár bejáratánál április 27-én reggeltől függessze ki.

 

2. Katasztrófavédelmi ellenőrzések

 

Hozzám eljutott hírek szerint több helyen kezdődtek a Katasztrófavédelmi Igazgatóság által a veszélyhelyzeti jogrend állapotra tekintettel a 2011. évi CXXVIII. törvény végrehajtásáról szóló 234/2011. (XI. 10.) Korm. rendelet felhatalmazása alapján katasztrófavédelmi ellenőrzések. Katasztrófavédelmi ellenőrzésekre gyógyszertárakban is sor került / kerülhet.

 

A rendelkezésemre álló információk alapján elsősorban azt vizsgálják, hogy
-  az egészségügyi veszélyhelyzethez kapcsolódóan van-e speciális eljárásrend,
-  a dolgozók részesültek-e ennek megfelelő oktatásban,
-  használnak-e védőfelszerelést,
-  van-e speciális fertőtlenítési protokoll,
-  a fertőtlenítés rendszeres végzésére vonatkozóan van-e megfelelő dokumentáció.

 

Mindezekre tekintettel szeretném a figyelmükbe ajánlani, hogy

 

-  a gyógyszertárak rendelkeznek minőségügyi kézikönyvvel (a Kamara Belső Minőségügyi Kézikönyv III. kiadása a Kamara honlapjáról letölthető és az adott gyógyszertárra adaptálható),

 

-  a közvetlen lakossági gyógyszerellátásra vonatkozó, jelenleg hatályos veszélyhelyzeti eljárásrendet közzétettük többek között a 14. számú (március 25.) és a 15. számú (március 26.) kamarai tájékoztatóban valamint a Gyógyszerészi Hírlap áprilisi számában és az alábbi linkre kattintva ismét elérhetővé tesszük:

 

https://www.mgyk.hu/admin/data/file/20200325/gyellatas-eljaras.pdf

 

-  a speciális fertőtlenítési eljárásrend a közvetlen lakossági gyógyszerellátásra vonatkozó, jelenleg hatályos veszélyhelyzeti eljárásrend részét képezi,

 

-  valamennyi gyógyszertári dolgozó oktatását el kell végezni és erről az igazolást célszerű aláíratni,

 

-  a gyógyszertárakban megfelelő maszk és a betegekkel való kapcsolattartás idején gumikesztyű használata indokolt,

 

-  a takarítási dokumentáció eleve része a Belső Minőségügyi Kézikönyvnek, amit a speciális helyzetre tekintettel fertőtlenítési dokumentációval célszerű kiegészíteni.

 

Amennyiben ezekről az ellenőrzésekről (mit és hogyan ellenőriznek) további információk jutnak el hozzám, természetesen további tájékoztatást adok.

 

(Országos tiszti főgyógyszerész úr tájékoztatása szerint a gyógyszertár dolgozóinak esetleges koronavírus érintettsége esetén szükséges eljárásrendre vonatkozó szempontokat az országos tiszti főorvostól megkérték és erre vonatkozóan hamarosan tájékoztatással élnek.)

 

3. Az OGYÉI országos tiszti főgyógyszerész tájékoztatója gyógyszertáraknak

 

Az országos tiszti főgyógyszerész április 21-én küldött a gyógyszertárakba tájékoztatót. A tájékoztatót – az országos tiszti főgyógyszerésszel történt egyeztetésnek megfelelően – mi is közzétesszük, hogy azokhoz is elérjen, akik nem voltak közvetlen címzettjei a tájékoztatónak

 

„Tisztelt Gyógyszerész Asszony! Tisztelt Gyógyszerész Úr!

 

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (a továbbiakban: OGYÉI) és a gyógyszertárak szakmai ellenőrzését ellátó Tisztigyógyszerészeti Főosztály minden munkatársa fontosnak tartja, hogy az ügyfeleiket folyamatosan tájékoztassa a jogszabályi és szakmai szabályok változásával kapcsolatosan. Ez kiemelten igaz a jelenlegi járványügyi helyzetben, hiszen ismert előttünk az egészségügyi dolgozók, közöttük a gyógyszerészek és gyógyszertári szakdolgozók, heroikus küzdelme az új koronavírus járvány által előidézett helyzetben.

 

Az utóbbi napokban felmerült fontosabb kérdéseket a következők szerint kívánjuk összefoglalni:

 

I. Covid-19 kimutatására szolgáló tesztek: a WHO által közzétett tájékoztatás szerint (a tájékoztatás IDE kattintva érhető el), az egészségügyi szervezet 2 fő típusba sorolja a COVID-19 kimutatására szolgáló gyorsteszteket (Rapid diagnostic test, RDT):
a) antigén kimutatáson alapuló,
b) antitest kimutatáson alapuló.

 

A WHO - a 2020. április 8. napján megjelent anyagában - nem javasolja a fent nevezett gyorstesztek alkalmazását a betegellátásban klinikai döntéshozatal megalapozásaként.

 

Ismételten szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy jelenleg még legálisan nem kerülhettek forgalomba önellenőrzésre szolgáló olyan eszközök, melyek a SARS-Cov2 otthoni, vagy laikus személyek által egyedüli felhasználásra készültek, nyomatékosan óva intünk mindenkit attól, hogy SARS-CoV2 kimutatására szolgáló (gyors)tesztet laikus személyek részére kiszolgáltasson, értékesítsen.



II. Arc/ szájmaszkok forgalmazása: gyógyszertárban kizárólag orvostechnikai eszköznek minősülő sebészeti maszkok forgalmazása lehetséges. Nyomatékosan felhívjuk a személyi jogos gyógyszerészek figyelmét arra, hogy csak olyan termékeket forgalmazzanak, amelyek a hatályos jogszabályok alapján gyógyszertárban forgalmazhatók és minőségük is megfelelő.

 

Az egyéni védőeszköznek minősülő FFP1, FFP2 és FFP3 szűrőosztályú légzésvédők gyógyszertárban továbbra sem forgalmazhatók. A gyógyszertár dolgozói részére, saját felhasználásra beszerezhetők.



III. Ügyintézéssel kapcsolatos információk:

 

Felhívjuk a figyelmet az ügyintézési összefoglalóra. A tájékoztató röviden összefoglalja a gyógyszertárak veszélyhelyzetre vonatkozó hivatalos, az OGYÉI illetékességébe tartozó, ügyeikkel kapcsolatos fontosabb teendőket. A tájékoztató  document IDE (21 KB) kattintva érhető el, valamint a k önnyebb visszakereshetőség érdekében EZEN az internetes címen is megtalálható.

 

A gyógyszertárak szolgálati rendjének (nyitvatartásának) módosítására a törvényben meghatározott 21 nap szüneteltetés és a település gyógyszerellátását egyedül biztosító gyógyszertárak esetében további 10 (szolgálati rendtől való eltérés) napon túl is szükséges lehet a nyitva tartás módosítása:

 

Ideiglenesen: a gyógyszertár nyitvatartási idejének módosítását kihirdetett veszélyhelyzet megszűnéséig is kérhetik (vagy egyéb meghatározott időpontig). Kérelmében, amihez a formanyomtatvány INNEN tölthető le (23. számú nyomtatvány), meg kell jelölnie a változás kezdőnapját. A kérelmet elektronikus ügyintézés keretében (epapir.gov.hu) kell előterjeszteni és mellékelni kell a 30.000 Ft igazgatási-szolgáltatási díj befizetését igazoló átutalási bizonylatot (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet számlaszáma: 10032000-00290050-00000000). A 23. számú formanyomtatványt kizárólag abban az esetben használja, ha a működési engedély adataiban a nyitvatartási időn kívül egyéb változást nem szeretne előterjeszteni.

 

Véglegesen: a kérelmet szintén elektronikus ügyintézés keretében (epapir.gov.hu) kell előterjeszteni a honlapon található formanyomtatványok kitöltésével. Közforgalmú gyógyszertár esetében a 2. számú, fiókgyógyszertár esetében a 6. számú, intézeti gyógyszertár esetében a 17. számú formanyomtatvány kitöltése szükséges. Beadott kérelméhez mellékelnie kell a 30.000 Ft igazgatási-szolgáltatási díj befizetését igazoló átutalási bizonylatot (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet számlaszáma: 10032000-00290050-00000000). Ez esetben a kérelemben meghatározott időponttól (vagy ha a kérelemben nincs időpont megadva, a döntés véglegessé válása napjától) lesz hatályos ez az engedély és a következő módosító engedélyig ez marad hatályban.

 

-  Amennyiben a kialakult helyzet miatt szükséges a gyógyszertár működésének szüneteltetése, és az meghaladja a rendelkezésre álló napok számát, a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény 53/A. § (6) bekezdése alapján vis major helyzetre hivatkozva, az ALÁBBI címen, 21. számú formanyomtatványon lehet kérni a gyógyszertár működésének felfüggesztését. A kérelem illetékköteles, amelynek összegét, 3. 000 Ft-t a Magyar Államkincstár 10032000-01012107-00000000 éljárási illetékbevételi számlaszámára kell befizetni. A befizetést szintén igazolni kell a kérelem benyújtásával egyidejűleg.

 

A kérelmekkel egy időben a beadvány mellékleteként kérem, hogy csatolják az átutalást igazoló bizonylatot is.

 

IV. Gyógyszerkiváltás a veszélyhelyzet ideje alatt:

 

a) Beteg saját gyógyszerek kiváltása:
-  Papíralapú vénnyel vagy felírási igazolással (a továbbiakban: FIG), vagy
-  TAJ szám + személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány (személyi igazolvány, gépjárművezetői engedély, útlevél) bemutatásával.

 

b) Más személy részére történő gyógyszerek kiváltása:
-  Papíralapú vénnyel vagy felírási igazolással (a továbbiakban: FIG).
-  Vény vagy FIG nélkül: ebben az esetben a kiváltó személynek ismernie kell a beteg TAJ számát, valamint hitelt érdemlően igazolnia kell magát (személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány). A gyógyszertár munkatársai elektronikusan rögzítik a gyógyszereket kiváltó személy adatait.

 

c) Fokozottan ellenőrzött szerek:
P4 listán szereplő gyógyszerek: az a) és b) pontban leírtak szerint, azzal a kiegészítéssel, hogy a clonazepam hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek esetében a kiváltó személy hatósági igazolvány számát szükséges rögzíteni (papír alapú vényen vagy a kiadási igazoláson)
K1, K2 és P2 listán szereplő gyógyszerek: az a) és b) pontban leírtak szerint azzal a kiegészítéssel, hogy 30 napnál hosszabb ellátási időtartam és/vagy ismételt gyógyszerrendelés esetén szükséges hiánytalanul kitöltött és érvényes papíralapú Értesítő is.

 

d) 14 éven aluli beteg esetében: az a), b) és c) pontokban leírtak szerint. Tehát 14 éven aluli beteg gyógyszereit is kiválthatják hozzátartozók és egyéb ismerősök is FIG nélkül. Gyógyszer 14 éven aluliaknak nem adható ki!

 

V. Az OGYÉI folyamatosan monitorozza (többek között) a COVID-19 kezelésére szolgáló készítmények elérhetőségét és mindent megtesz annak érdekében, hogy megfelelő mennyiségben álljanak a szakemberek rendelkezésére. Ennek érdekében több fontos intézkedést hozott:

 

a) Megtiltotta a gyógyszer nagykereskedőknek bizonyos hatóanyagú készítmények külföldre történő exportját:
-  Propofol hatóanyagú gyógyszerek, a határozat IDE kattintva érhető el.
-  Antibiotikumok és kábító fájdalomcsillapító gyógyszerek, a határozat IDE kattintva érhető el.
-  A továbbiakban is lehetséges megfelelően kiállított külföldi vényre gyógyszerek expediálása.

 

b) Megváltozott a gyógyszerhiány megállapításának menete: az OGYÉI gyógyszerhiányt állapíthat meg anélkül is, hogy azt valaki bejelentette volna, amennyiben más úton arról tudomást szerzett.

 

c) Off label engedélyek: COVID-19 terápiák megkezdéséhez az OGYÉI engedély előzetes kérelmezése és kiadása nem szükséges az OGYÉI által már kiadott engedélyekben szereplő gyógyszerek bizonyos hatóanyagai esetén, a lista folyamatosan bővül (ITT található).

 

VI. Magisztrális gyógyszerkészítés: a jelenlegi járványügyi helyzetben is szükség lehet magisztrális gyógyszerkészítésre. A készítés során az általános jogszabályi és a gyógyszerészi szakmai szabályok keretein túl a következőket szükséges figyelembe venni:

 

A laboratóriumban gyógyszerkészítés előtt mindig alapos felületfertőtlenítés és szellőztetés legyen! Amennyiben a gyógyszertárban a laboratórium az officinából közvetlenül nyílik, a két helyiség között közvetlen átjárás, a magisztrális gyógyszer készítése során, lehetőség szerint ne legyen! A gyógyszerkészítésben résztvevő gyógyszerészek és szakdolgozók e tevékenységüket mindig tiszta ruhában végezzék, mely ruhát a gyógyszerkiadás során nem viselték! A gyógyszerkészítést lehetőség szerint a nyitvatartási idő kezdeti részében végezzék! A készítés során a kollégák viseljenek szájmaszkot és gumikesztyűt, valamint belsőleges magisztrális gyógyszerek készítése esetén fontolják meg a manipulátorban történő készítést, kiszerelést. Minden használat után indokolt a manipulátor fertőtlenítése.

 

Ne feledjék, a koronavírus által okozott megbetegedés elleni küzdelemben csak közös erőfeszítésekkel győzedelmeskedhetünk, és ebben a harcban EGY GYÓGYSZERÉSZ SINCSEN EGYEDÜL!

 

További kérdések esetén keressenek bizalommal a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, a +36 30 9930602 hivatali telefonszámon vagy keressék a területileg illetékes tisztifőgyógyszerészt (az elérhetőség IDE kattintva tekinthető meg).



Jó egészséget kívánok!



Tisztelettel:
El Koulali Zakariás
országos tisztifőgyógyszerész”

 

 

 

Budapest, 2020. április 23.

 

Dr. Hankó Zoltán
elnök, MGYK

 

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6818035

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo