Koronavírus kamarai tájékoztató 44.

 

A koronavírus járvánnyal kapcsolatos eddig közzétett valamennyi kamarai tájékoztató a Kamara honlapján megtalálható, ezek fontos információt hordoznak.

 

Beszámoló a H-UNCOVER első részeredményeiről

 

Április 29-én, a 37. számú koronavírus tájékoztatóban számoltam be arról, hogy a négy orvosegyetem és a KSH együttműködésében, az ITM támogatásával, május 1-jén országos reprezentatív epidemiológiai kutatás indul H-UNCOVER néven (HUNgarian COronaVirus disease-19 Epidemiological Research), és a tervek szerint 2021. májusig tart. Ennek a bejelentésére április 28-án videokonferencia keretei között került sor a Semmelweis Egyetem szervezésében. A vizsgálat célja reprezentatív országos klinikai járványügyi sorozat felméréssel objektív keresztmetszeti kép nyerése a járvány terjedéséről és dinamikájáról, valamint az új típusú koronavírussal fertőzöttek, átfertőzöttek valós számáról.

 

Tegnap (május 12-én) délben prof. dr. Merkely Béla rektor vezetésével videokonferencián számoltak be az első részeredményekről.

 

A vizsgálatba 14. életévüket betöltött, magánháztartásban élő személyeket vonnak be, a kiválasztásukra a KSH módszertanával került sor. Egy vizsgálatra összesen 17.787 személy kap meghívást, a reprezentativitás feltétele, hogy legalább 10.500-11.200 személy vizsgálatára sor kerülhessen. A mintavétel az ország 7 régiójára és az életkorra reprezentatív. A mintavételre orr- és szájgaratból, valamint vérvétellel kerül sor. A vizsgálat PCR-teszt segítségével történik, amely képes kimutatni a vírus örökítő anyagát (RNS-ét) és a vérsavóból antitesteket. A vizsgálatban résztvevők egy 50 kérdésből álló kérdőívet is kitöltenek, amely döntően az egészségi állapotukra, betegségeikre vonatkozóan ad tájékoztatást.

 

A tegnapi videokonferencián prof. dr. Merkely Béla tájékoztatott, hogy május 12. reggelig összesen 8744 személy tesztelése történt meg, de a vizsgálat még folyik és a reprezentativitáshoz szükséges számú vizsgálatra minden bizonnyal sor kerül. A sikeresen kitöltött és beküldött tesztek száma ennél már magasabb (11.302), mert ezeket a vizsgálatban részt vevők a mintavételtől függetlenül töltik ki (hogy minél kevesebb időt kelljen a vizsgálati helyen tölteni).

 

A Debreceni Egyetem által végzett szűrésekről prof. dr. Berényi Ervin a Klinikai Központ igazgatója számolt be. Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében összesen 110 településen folyik mintavétel. Itt az eddigi részvételi arány 41%-os (1613 fő).

 

A Szegedi Tudományegyetem szűréseiről prof. dr. Lengyel Csaba klinikai központ igazgató számolt be. Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 88 településen vesznek mintát. Itt az eddigi részvételi arány 47% (1488 fő).

 

A Pécsi Tudományegyetem által vezetett vizsgálat állásáról prof. dr. Sebestyén Andor klinikai központ igazgató számolt be. Baranya, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyében összesen 110 településen végeznek szűrést, itt az eddigi részvételi arány 45% (1769 fő).

 

A Semmelweis Egyetem által végzett vizsgálat állásáról prof. dr. Szabó Attila a klinikai központ igazgatója számolt be. Itt Budapesten, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest és Veszprém megyében összesen 158 településen és Budapest 23 kerületében folyik mintavétel. Az együttes részvételi arány 54% (3608 fő), ezen belül Budapesten 47% (694 fő). Van olyan település is, ahol már az első szűrési napon megjelent valamennyi kiválasztott (Révfülöp).

 

A 8276 PCR vizsgálatból eddig 2 pozitív eredmény született, a becsült gyakoriság 2,4/10.000. Amennyiben ez már a vizsgálat reprezentatív végeredménye lenne, 95%-os biztonsággal 243 és 7230 között lenne a fertőző esetek száma a 14 éven felüli (nem diagnosztizált, kórházban nem kezelt) lakosság körében.

 

Az IgG antitest vizsgálat eddig 1524 mintán zárult le, itt 9 pozitív (tehát a fertőzésen már átesett) személyt találtak. Úgyszintén, amennyiben ez már a vizsgálat reprezentatív végeredménye lenne, 95%-os biztonsággal 2,7 ezrelék (22.400) és 1,1 százalék (92.600) közé esne az átfertőzöttek becsült száma a 14 éven felüli (nem diagnosztizált, kórházban nem kezelt) lakosság körében.

 

Prof. dr. Merkely Béla arról is tájékoztatott, hogy a különböző járványügyi kategóriákban (tünetes; kontakt; nem tünetes nem kontakt) a járvány kezdete óta ugyan eltérő a pozitív találatok aránya, azonban az adatok jó ideje csökkenő trendet igazolnak. Mindezekre tekintettel, értékelése szerint (1) az idejekorán bevezetett intézkedések hatásosak voltak, (2) tömeges fertőzés nem lépett fel, de (3) nagy valószínűséggel nyájimmunitás sincs, amit (4) egy esetleges második hullám esetén figyelembe kell venni. (5) Az esetek szignifikáns részét az intézményi fertőzések teszik ki. (6) A lazítás megfelelő kontrollal elindítható.

 

Az első ütem végeredményéről várhatóan május végén lesz beszámoló.

 

Budapest, 2020. május 13.

 

Dr. Hankó Zoltán
elnök, MGYK

 

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6810427

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo