Az alábbiakban közöltek figyelembe vételét kérem és javasolom valamennyi, gyógyszertári gyógyszerésznek és kamarai tagnak.

 

1. Az influenza elleni védőoltással kapcsolatban

 

 

Az influenza elleni vakcináció ügyében gyógyszerpiaci szereplőktől hozzám eljutott információ alapján a közforgalmú gyógyszertárakba a közeli jövőben várhatóan sem 3Fluart, sem Vaxigrip Tetra nem kerül kiszállításra, sem értékesítési céllal, sem saját felhasználásra. Az információt egészségpolitikai vezetők is megerősítették. A rendelkezésre álló védőoltás központi elosztása teszi lehetővé, hogy mindenki számára elérhető és ingyenes legyen.

 

Tekintettel arra, hogy a gyógyszertárakban dolgozók, így a gyógyszerészek, (szak)asszisztensek egyaránt egészségügyi dolgozók, akik közvetlenül vesznek részt a betegellátásban, különösen fontosnak tartom, hogy életkori megfontolásoktól függetlenül, védőoltásban részesüljenek. Erre egyrészt saját egészségük, másrészt a betegeik védelme érdekében van szükség. A megfelelő gyakorlat kialakításáért különösen a személyi jogos gyógyszerészek figyelmét szeretném felhívni arra, hogy a gyógyszertárban foglalkoztatott szakemberek influenza-védőoltásban részesítését a gyógyszertár környezetében működő háziorvosok vagy a gyógyszertár üzemorvosi feladatait is ellátó háziorvos közreműködésével oldják meg. Erre vonatkozóan a személyi jogos gyógyszerész koordináló feladatvállalását tartom indokoltnak.

 

Az influenza védőoltás kapcsán folytatott egyeztetéseken jeleztem, hogy a reménybeli Covid-vakcina engedélyezését követően úgyszintén indokoltnak tartom, hogy a gyógyszertárban foglalkoztatott szakemberek a védőoltásban elsőként részesülő csoportok közé kerüljenek besorolásra.

 

2. Kérés

 

Ez úton is kérem azoknak a gyógyszertáraknak a személyi jogos vezetőit, amelyeket a koronavírus-járvány miatt átmenetileg bezárni kényszerülnek, jelezzék a Kamara hivatalának vagy területi szervezetük elnökének, hogy az első hullám során kialakított segítségnyújtást megszervezhessük.

 

Budapest, 2020. október 20.

 

Dr. Hankó Zoltán
elnök, MGYK