Az alábbiakban közöltek figyelembe vételét kérem és javasolom valamennyi, gyógyszertári gyógyszerésznek és kamarai tagnak.

 

1. Az influenza elleni védőoltással kapcsolatban

 

 

Az előző (október 20-án közzétett) tájékoztató 1. pontjában már jeleztemaz influenza elleni védőoltással kapcsolatban, hogy „a közforgalmú gyógyszertárakba a közeli jövőben várhatóan sem 3Fluart, sem Vaxigrip Tetra nem kerül kiszállításra, sem értékesítési céllal, sem saját felhasználásra." Akkor arra is felhívtam a figyelmet, hogy mivel „a gyógyszertárakban dolgozók, így a gyógyszerészek, (szak)asszisztensek egyaránt egészségügyi dolgozók, akik közvetlenül vesznek részt a betegellátásban, különösen fontosnak tartom, hogy életkori megfontolásoktól függetlenül, védőoltásban részesüljenek. Erre egyrészt saját egészségük, másrészt a betegeik védelme érdekében van szükség. A megfelelő gyakorlat kialakításáért különösen a személyi jogos gyógyszerészek figyelmét szeretném felhívni arra, hogy a gyógyszertárban foglalkoztatott szakemberek influenza-védőoltásban részesítését a gyógyszertár környezetében működő háziorvosok vagy a gyógyszertár üzemorvosi feladatait is ellátó háziorvos közreműködésével oldják meg. Erre vonatkozóan a személyi jogos gyógyszerészkoordináló feladatvállalását tartom indokoltnak.

 

”Korábbi tájékoztatásomhoz kapcsolódik, hogy „A térítési díj ellenében igénybe vehető egyes egészségügyi szolgáltatások térítési díjáról szóló ”284/1997. (XII. 23.) Kormányrendelet 2020. október 1-jén hatályba léptetett 2. § új (7) bekezdéseértelmében „Az influenza megbetegedés elleni védőoltáshoz oltóanyag a 2020. és 2021. évben térítés mentesen igényelhető.”

 

2. OGYÉI tájékoztató

 

Az OGYÉI országos tiszti főgyógyszerésze október 22-én a gyógyszertáraknak tájékoztatót küldött ki. A tájékoztatóban mind azokra a koronavírus-fertőzésekkel kapcsolatos kérdésekre választ kaptunk, amelyeket a Kamara elnökségének felhatalmazása alapján szeptember 18-án az OGYÉI-nek írásban megküldtünkés amelyeket az 53.sz. koronavírus tájékoztatóban ismertettünk.

 

A tájékoztató az alábbi linken elérhető: https://ogyei.gov.hu/newsletters/nl_202010211640.php

 

Budapest, 2020. október 26.

 

Dr. Hankó Zoltán

elnök, MGYK

 

 

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6782556

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo