Koronavírus kamarai tájékoztató 56.

 

Az alábbiakban közöltek figyelembe vételét kérem és javasolom valamennyi, gyógyszertári gyógyszerésznek és kamarai tagnak.

 

A Kormány a 478/2020. (XI. 3.) sz. Korm. rendeletével az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó koronavírus világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki. A rendelet november 4-én lépett hatályba. A 479/2020. (XI. 3.) sz. Korm. rendelet „a veszélyhelyzet idején alkalmazandó további védelmi intézkedésekről” szól, amely különböző – a gyógyszerészetet közvetlenül nem érintő – intézkedések mellett arról is rendelkezett, hogy „a járványügyi készültség szabályai – így például a maszkviselés szabályai – a veszélyhelyzet idején is fennmaradnak.”

 

 

Az Alaptörvényben rögzített szabályok értelmében a veszélyhelyzet kihirdetésére és átmeneti intézkedésekre a Kormánynak rendelkezésre álló határidő meghosszabbítására a parlament adhat felhatalmazást. Ezért a Kormány november 5-én a Magyar Országgyűlésnek benyújtotta „A koronavírus világjárvány második hulláma elleni védekezésről” c. törvénytervezetet, amelynek tárgyalására november 10-re rendkívüli ülés összehívását kérte.

 

Időközben dr. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a rövidesen számos további intézkedés bevezetésére kerül sor.

 

Mindezekkel összefüggésben szeretnék tájékoztatni arról, hogy

 

-  prof. dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterétől hivatalosan kértem, hogy a COVID-19 elleni vakcináció elindulásakor „a lakossági gyógyszerellátásban dolgozó gyógyszerészek és (szak)asszisztensek a priorizáltak között lehessenek”, tekintettel arra, hogy „a gyógyszertárak zavartalan működése közérdek, másrészt a gyógyszertári szakemberek – a körültekintő védekezés ellenére – fertőzésnek fokozottan kitett környezetben dolgoznak és nemcsak saját maguk, hanem betegeik egészségét is védeniük kell”. Kérésemre prof. dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkártól azt a választ kaptam, hogy kérésemet figyelembe veszik „az oltási tervben felsorolt kockázati csoportok mérlegelésénél”.

 

-  több alkalommal egyeztettem dr. El Koulali Zakariás országos tiszti főgyógyszerész úrral és egyetértés van abban, hogy – a járványügyi helyzet súlyosságára tekintettel, a Gyftv előírásaitól függetlenül, a veszélyhelyzet időtartamára – legyen meg a személyi jogos gyógyszerész mérlegelési joga arra, hogy a helyi viszonyok és körülmények ismeretében döntsön arról, hogy
o a távolságtartás szabályait veszik figyelembe, vagy
o egyszerre csak annyi beteget engednek be az officinába, ahánnyal éppen foglalkoznak, vagy
o kiadóablakon keresztül szolgálják ki a beteget.
Erre vonatkozóan az OGYÉI várhatóan közvetlenül is tájékoztatni fogja a gyógyszertárakat.

 

-  A további várható kijárási korlátozások, valamint az üzletek nyitvatartási idejének várható szabályozása valószínűsíthetően több gyógyszertár nyitvatartási idejének a felülvizsgálatát igényelheti. Úgyszintén sor kerülhet a nyitvatartási idő módosítására gyógyszertárak dolgozóinak koronavírus-érintettségére tekintettel. Mindezekre tekintettel kértem, hogy az ehhez kapcsolódó hatósági-igazgatási eljárások – a koronavírus-járvány első hulláma alatti gyakorlathoz hasonlóan – rugalmasan és méltányos keretek között kerüljenek lebonyolításra.

 

-  Mivel a miniszterelnök úr által bejelentett további várható intézkedések még kormányrendeletben nem jelentek meg, így csak valószínűsíteni lehet, hogy pl. a hetenkénti kötelező tesztelés Kormány felügyelete alatt álló intézményekben kerül előírásra (pl. kórházak, iskolák, óvodák) és nem vonatkozik egyéb intézményekre és vállalkozásokra. A szükségesnek ítélt kontrollról az adott vállalkozás vezetői dönthetnek (pl. homlokhőmérőzés).

 

-  A koronavírussal kapcsolatban követendő járványügyi és infekciókontroll szabályokra vonatkozóan (beleértve pl. az esetdefiníció leírását, a gyanús, valószínűsített és a megerősített esetek elkülönítésére vonatkozó előírásokat, a kontakt személyek kutatását és definícióját, a diagnosztikus vizsgálatokat – így a tesztelést is), mindenkinek figyelmébe ajánlom a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjának főoldalán (www.nnk.gov.hu) elérhető, október 8.-i dátumú aktuális eljárásrendet és annak 8 mellékletét.

 

 

Budapest, 2020. november 10.

 

Dr. Hankó Zoltán
elnök, MGYK