Kérdezi kezelőorvosa és gyógyszerésze?

200413266-001A magyarok nem éppen rózsás egészségügyi állapotán javítana a szakállamtitkárság bő egy hónapja bevezetett intézkedése, amely új eszközt ad a gyógyszerészek kezébe, hogy kiszűrjék: szedik-e a krónikus betegek a gyógyszereiket, és nem szednek-e összevissza mindenféle, egymás hatását gyengítő szert. A Heti Válasz Online látleletéből kiderül: a papíron jó elképzelésnek látszó módosítás a gyakorlatban nem igazán működik. Egyelőre.

hirdetés .„Ezt a két gyógyszert nem szabad együtt szedni, mert túlságosan felerősítik egymást hatását. Azt a gyógyszert viszont, amelyet fél éve a szívbetegségére felírt az orvos, most is ki kellene váltania, hiszen elképzelhető, hogy azt élete végéig szednie kell?!

A fenti, gyógyszerész-beteg között lezajlott beszélgetés a képzelet szüleménye. Legalábbis a Heti Válasz Online munkatársa nem talált az általa bejárt, találomra kiválasztott patikák között olyat, ahol ilyen vagy ehhez hasonló mondatok a valóságban is elhangzottak volna. Pedig idén januárban lépett életbe az a rendeletmódosítás, mely az alapszintű gyógyszerészi gondozáshoz kapcsolódó gyógyszerbiztonsági ellenőrzés elemeit (többek között az egyes gyógyszerek közti káros hatások, az azonos hatóanyagú gyógyszerek együttes szedéséből eredő kockázatok feltárását) tartalmazza. E módosítás részeként április 1-jétől a gyógyszerész – ha a beteg ezt előzetesen nem tiltotta meg, ha a helyszínen hozzájárul, illetve ha a saját részére váltja ki a piruláit a gyógyszertárban – beléphet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatbázisába, azon keresztül egy évre visszamenőleg megismerheti a beteg támogatott gyógyszerkiváltásait, azaz a kiváltott gyógyszer nevét, mennyiségét, idejét. (Ez alól kivételt képeznek a szexuális úton terjedő és mentális betegségek esetén alkalmazott gyógyszerek.) Utóbbi lehetőség azt célozza, hogy a patikus szerezzen tudomást arról, ha valaki elhagyja a krónikus betegségére felírt gyógyszer szedését.

Az egészségügyi államtitkárság elképzelése nem rossz, úgy vélik, az évi mintegy 60 millió beteg-patikus találkozás ideális lehetőség e kockázatok nyomon követésére és a figyelemfelhívásra. Nemzetközi tapasztalat ugyanis, hogy a krónikus betegek fele a terápia kezdete után fél évvel már nem szedi a gyógyszerét; egy hazai OEP felmérés egy konkrét gyógyszercsoportnál ennél még sokkal rosszabb adatokat mutat. Uniós felmérés szerint a kórházba felvett betegek tizede nem szedi megfelelően a gyógyszerét, így további gyógyításuk legalább 80 milliárd euróba kerül.

Gyakorlati hiányosságok

A rendszer azonban a gyakorlatban még igencsak akadozva működik. Ezt bizonyítja a Heti Válasz Online által az OEP-től kikért adat: április 1-je és május 9-e között országosan 1718 lekérdezés történt, ami 352 patikából futott be az egészségpénztárhoz.
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!
Forrás: Heti Válasz

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, IDE KATTINTVA megteheti.

© Budapesti Patikus - 2008 | Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat | Jognyilatkozat | Impresszum | Oldaltérkép
A honlap oldalain található gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesíthetik a szakember megkeresését.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót és kérdezze meg gyógyszerészét!