A gyógynövények és a gyógyszeripar nem konkurensek

allergia 30A gyógynövények és a gyógyszeripar nem konkurensek, sokkal inkább kiegészítik egymást – mondja Zámboriné dr. Németh Éva, a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kara Gyógy- és Aromanövények Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, akit a farmakoterápia és a fitoterápia viszonyáról kérdeztünk.

A gyógyszerek legalább fele ma is valamilyen szinten növényi alapanyagra épül – vannak olyanok, amelyek a növényi alapmolekula továbbalakításával jönnek létre, de olyanok is, amelyek gyártása ténylegesen növényi kivonatból indul, azt finomítják, standardizálják – mondja dr. Németh Éva.

A növényeknek az az egyik nagy előnyük, teszi hozzá a tanszékvezető, hogy többféle hatóanyag van bennük, tehát multikomponensű gyógyszerek, több irányból közelítik meg ugyanazt a tünetet és járulhatnak hozzá a betegség megszüntetéséhez. Ma már a fitoterápiás készítményeket is úgy állítják össze a korszerű gyártók, hogy azok többféle gyógynövényt, kivonatot tartalmazzanak.

A növények további előnye, hogy óriási hatóanyagkészletet jelentenek: a világon az ismert fajok mindössze 5 százalékát vizsgálták meg eddig abból a szempontból, hogy tartalmaznak-e valamilyen, a gyógyításban felhasználható összetevőt.
Mire használhatók a gyógynövények és mire nem?

A gyógynövények drogjai és kivonatai Németh Éva összefoglalója szerint jól használhatók a következő területeken:

  •     megelőzés, immunerősítés, vitaminpótlás: pl. kasvirág, ginszeng, csipkebogyó, homoktövis stb.
  •     enyhébb vagy krónikus tünetek kezelése, pl. megfázás, köhögés, gyomorhurut, reumás panaszok esetén: hársfavirág, kakukkfű, eukaliptuszolaj, kamillavirág stb.
  •     a szintetikumok hatásának kiegészítése, utókezelés komolyabb betegségekben: pl. ligetszépe (érrendszeri betegségek esetén), máriatövis (májgyulladás vagy fertőzés esetén), mezei zsurló (vízhajtó) stb.

Azonban a gyógynövények a fitoterápia részeként, öngyógyítás formájában nem helyettesítik a gyógyszereket súlyos balesetek, lázas, komoly fertőzések, sérülések, tumor, súlyos keringési vagy agyi panaszok stb. esetén – nyomatékosítja dr. Németh Éva. Ilyen esetekben csak a gyári készítmények – legtöbbször szintetikumok – jöhetnek szóba. Vannak ugyan erős hatású növényi anyagok is, ezeket azonban a gyógyszeripar feldolgozza, ezt követően jól dozírozható formában, és legtöbbször vényköteles gyógyszerként kerülnek forgalomba: pl. mák-alkaloidok (morfin, tebain), anyarozs-alkaloidok (lizergsav, ergotoxin), gyűszűvirág-szívglikozidok (pl. digoxin) stb.
Gyógyszerészet és kertészet

Vajon a gyógyszerészeti és a kertészeti vonal kiegészíti egymást a gyógynövények kutatása területén? – kérdeztük a Kertészettudományi Kar tanszékvezetőjét, aki elmondta: „hazai vonatkozásban ez egy nagyon szűk szakma, az oktatók, kutatók gyakorlatilag mindnyájan ismerik egymást. A gyógynövényekkel kapcsolatos információk, a szakmai hírek és közlemények azért magyar nyelven is elérhetők. Rendszeres rovatot találunk a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság folyóiratában, a Gyógyszerészetben. A társaság Gyógynövény Szakosztálya igen aktív. 2013-ban bevezettük, hogy minden évben megválasztjuk az Év Gyógynövényét – idén ez a máriatövis lett –, és igyekszünk azt megismertetni a lakossággal. Felmerült, hogy a gyógynövények napját is megpróbáljuk megszervezni. Ez olyasmi lehetne, mint a Múzeumok Éjszakája, és többek között gyógyszertárak és gyógyszergyártó cégek is vállalnák, hogy ezen a napon a gyógynövényekről adnak tájékoztatást a köznek.”

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!
Forrás: PharmaOnline

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, IDE KATTINTVA megteheti.

© Budapesti Patikus - 2008 | Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat | Jognyilatkozat | Impresszum | Oldaltérkép
A honlap oldalain található gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesíthetik a szakember megkeresését.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót és kérdezze meg gyógyszerészét!