Metabolikus Szindróma Gyógyszerészi Gondozása

gyogyszereszi_gondozasHazánkban a népegészségügy egyik kihívása a kardiovaszkuláris morbiditás és mortalitási helyzet javítása. Ezen népegészségügyi feladatba kívánnak a gyógyszerészek is az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint bekapcsolódni. Mindezek alapján kerül sor a gyógyszerész szakmai szervezetek képviselőit magában foglaló Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottság által az orvos szakmai szervezetekkel (Magyar Hypertonia Társaság, Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége) együttműködésben meghirdetett Metabolikus szindróma gyógyszerészi gondozási programra, amelynek munkatervét a hasonló nemzetközi programok, valamint hazai tapasztalatok alapján a szakmai irányelvek figyelembe vételével készítette el a Bizottság.

A program – a preventív medicina elveinek megfelelően - első szintjén a gyógyszerész a gyógyszertárba betérők közül, a kardiovaszkuláris kockázatnak kitetteket tájékoztatja a metabolikus szindróma kockázati tényezőiről, és az egészséges életmód fontosságáról.

A program második szintje a még nem diagnosztizált betegekre terjed ki. A beteg saját kérésére, vagy a kockázati tényezők jelenléte miatt a gyógyszerész javaslatára a gyógyszertárban megmérhetik vérnyomását, testtömeg-indexét, vércukor, koleszterin, triglicerid szintjét. Amennyiben ezen értékek a szakmai irányelvek szerint emelkedett értéket mutatnak a gyógyszerész a betegnek kiadott tájékoztató anyaggal együtt, javasolja a háziorvos mihamarabbi felkeresését, és egyidejűleg az illetékes háziorvosnak erről ún. referáló levelet küld.

A program harmadik szintje a már diagnosztizált (hypertonia, diabetes, dyslipidaemia, obesitas), gyógyszeres kezelésben részesülő betegekre terjed ki. A gyógyszerész folyamatosan szóban, illetve írásban oktatja a betegeket az életmóddal, gyógyszeres kezelésükkel kapcsolatban, törekedve a betegek terápiás együttműködésének javítására. Minden gyógyszerkiváltási alkalommal elemzi az esetleges gyógyszerelési problémákat, ezeket megoldja, vagy megoldásukra javaslatot tesz. Szükség esetén referáló levélben tájékoztatja a háziorvost.

Metabolikus Szindróma Gyógyszerészi Gondozási Program Protokoll és mellékletei ide kattintva elérhetőek a Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottság honlapján.

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, IDE KATTINTVA megteheti.

© Budapesti Patikus - 2008 | Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat | Jognyilatkozat | Impresszum | Oldaltérkép
A honlap oldalain található gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesíthetik a szakember megkeresését.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót és kérdezze meg gyógyszerészét!