Az eredetileg cukorbetegek kezelésére fejlesztett gyógyszer hatékony fogyasztószer, egy friss kutatás szerint pedig számos szív- és érrendszeri betegség kockázatát is csökkenti. Az alkoholizmus ellen is jó lehet.

 

Az eredetileg cukorbetegek kezelésére fejlesztett gyógyszer hatékony fogyasztószernek is bizonyult, egy friss kutatás szerint pedig számos szív- és érrendszeri betegség kockázatát is csökkenti, és nem csak azzal, hogy segít megszabadulni a túlsúlytól – írta a Guardian nyomán a Telex. Az általában injekcióval bejuttatott szemaglutid húsz százalékkal csökkenti a szívroham, a szélütés vagy más szív- és érrendszeri megbetegedés halálos kimenetelének kockázatát – állítják a University College London kutatói. Az elhízás európai kongresszusán ismertetett tanulmány szerint a gyógyszer attól függetlenül jótékony hatással bír a szív- és érrendszerre, hogy mi volt a kezelt páciens kiinduló súlya vagy hogy mennyit fogyott a szemaglutiddal.

Nálunk az elhízás kezelésének semmilyen formája, semmilyen súlyosság vagy anyagi helyzet mellett nem közfinanszírozott. 15-20 éve még egészségrendeléseket képzeltem, ahol szervezetten történnek a vizsgálatok, a kockázatfelmérés – nemcsak a kardiometabolikus, hanem a daganatoké, infekcióké és csontritkulásé is –, ahol edukátor, dietetikus, mozgásterápiás szakember és pszichológus is dolgozik. Ma már nem vagyok ilyen naiv – nyilatkozta lapunknak dr. Bajnok László, a Pécsi Tudományegyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinika, Endokrinológiai és Anyagcsere Tanszékének vezetője.

A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai Társaság állásfoglalásáról

 

2014-ben dr. Szili Balázs és dr. Takács István összefoglaló munkája nyomán a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai Társaság (MOOT) vezetősége ajánlást adott ki a K2-vitamin csontanyagcserére gyakorolt hatásaival kapcsolatban, amelyet 2016 tavaszán kiegészítettek a legújabb nemzetközi közlemények eredményeivel. A legfrissebb, megújított anyag a társaság weboldaláról szabadon, ingyenesen hozzáférhető.

Az aranyér-betegségben szenvedő páciensek egy átmeneti állapotjavulást követően rekurrenciát tapasztalhatnak. Eddig nem volt ismert részleteiben az, hogy a panaszok visszatérése mennyire gyakori, azt milyen tényezők befolyásolják, illetve melyek azok a farmakológiai kezelések, amelyek a leghatásosabban csökkenthetik a kiújulási arányt.

 

Egy 2023-ban publikált szisztematikus áttekintésben a fenn említett kérdéseknek jártak utána. Az eredmények 44 korábbi vizsgálat (2019 augusztus 13-i dátummal bezárólag) áttekintő elemzésével születtek meg.

 

Forrás: pharmaonline.hu

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezetünkben, számos fontos feladata van, felelős például a vérnyomás szabályozásáért, az izmok és idegek megfelelő működéséért, emellett az immunrendszernek és az emésztésnek is szüksége van rá. Nézzük, mi utal arra, hogy nincs belőle elegendő.

A NEAK által közzétett előzetes publikus gyógyszertörzs alapján az alábbiakban összefoglaljuk a 2024. június 1-től várhatóan érvénybe lépő változásokat a Magyarországon forgalomban lévő gyógyszerkészítmények, tápszerek árait és támogatását illetően.

 

A cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható!

Forrás: pharmaindex-online.hu

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo