Mit, mikor és mennyit kellene ennünk ahhoz, hogy egészségesebbek legyünk, tovább éljünk? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre kerestek választ szakemberek a pénteken online formában megrendezett XIV. Táplálkozásmarketing Konferencián.

 

Az elmúlt évtizedekben világszerte egyre gyakoribbá váltak az úgynevezett civilizációs betegségek, mint például egyes daganatok, a magas vérnyomás, a koszorúér problémák, a cukorbetegség, az elhízás, az ízületi bántalmak, a csontritkulás, az alvászavarok, a pánikbetegség, valamint a depresszió. Kiderítették, hogy ezekért sok esetben az emberiség megváltozott életmódja, így például a nem megfelelő étkezésünk is felelős.

Az orvosok jelentős mértékű, jövőre induló, többlépcsős béremeléséről döntött kedden az Országgyűlés. A Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere által benyújtott, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt egyhangúlag, 165 igen szavazattal fogadta el a parlament.

Egy most megjelent kutatás szerint az elégtelen flavonoidbevitel fokozza az Alzheimer-kór és az ehhez társuló demencia előfordulásának a kockázatát. Úgy tűnik, hogy a bogyós gyümölcsök, az alma és a tea fogyasztása preventív hatású.

- A flavonoidok jótékony hatása sclerosis multiplexben
- A teázás csökkenti a kalciumlerakódást a koszorúerekben
- Mi van a szőlőben?
- A citrusflavonoidok antioxidánsok és csökkentik a gyulladást
- Táplálkozás, immunitás és a mikrobiom

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte az agyhártyagyulladást okozó Neisseria meningitidis fertőzés profilaxisára szolgáló MenQuadfi oltóanyagot.

 

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) szeptember 17-én pozitív véleményt fogalmazott meg a Neisseria meningitidis A, C, W és Y szerocsoportjai elleni profilaxis céljára szolgáló MenQuadfi (injekciós oldat) készítményre (kérelmező: Sanofi Pasteur). Az Egyesült Államokban az FDA már 2020 áprilisában engedélyezte az oltóanyag forgalomba hozatalát. A MenQuadfi teljes indikációja szerint a készítmény 12 hónapos vagy idősebb gyerekek aktív immunizálására javallott a Neisseria meningitidis A, C, W és Y szerocsoportjai által okozott invazív meningococcus eredetű agyhártyagyulladás ellen. Az oltóanyag a B szerocsoport által okozott fertőzés ellen nem nyújt védelmet.


Az akut hasnyálmirigygyulladás, az agyérkatasztrófa, illetve a szívinfarktus és hirtelen szívhalál kezelése kapcsán fog össze egy csaknem másfél milliárd forintos, uniós támogatásból megvalósuló projekt keretében három vidéki felsőoktatási intézmény - közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel.

A foghúzás már önmagában is igen kellemetlen, ám sok kérdés vetődhet fel akkor, ha a beteg véralvadásgátló terápiában is részesül. Prof. dr. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája elmondja, mit kell ilyen esetekben tenni.

ogyei logo epapir mgyk  aeek logo  neak logo

  gyoftex logo hum2magyosz newelogo