Az eddig ismertetett légúti panaszok mellett, úgy tűnik, sok betegnél emésztőrendszeri tüneteket is kivált a koronavírus.
Láz, végtagfájdalmak, száraz köhögés, nehéz légzés - a koronavírus terjedése kapcsán eddig ezekre a tünetekre hívta fel a hatóság a figyelmet. A járvány miatt felállított kínai kutatócsoport szerint azonban sok betegnél különböző emésztőrendszeri tünetek is jelentkeztek. A vizsgálat szerint a vírus epicentrumának számító Hupej tartományban a fertőzöttek felénél étvágytalanság és hasmenés is fellépett. Sőt, a betegek egy része fő panaszukként nevezték meg ezeket a tüneteket. A tanulmány emellett azt is kiemelte, hogy az emésztőrendszeri panaszokkal küzdők esetében sokkal hosszabb idő telt el az első tünetek jelentkezésétől a kórházi kezelésig, mint azoknál a koronavírusos betegeknél, akik elsősorban légúti panaszokat tapasztaltak. Ezek a betegek ráadásul kisebb arányban is gyógyultak meg, mint azok, akiknél a légúti tünetek voltak dominánsak.

 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

Forrás: hazipatika.hu

Mire figyeljenek a gyulladásos bélbetegségben (IBD) szenvedő, immunszupprimált és/vagy biológiai kezelésben részesülő betegek a koronavírus-járvány idején – a Magyar Gasztroenterológiai Társaság kérdések mentén fogalmazta meg ajánlásait a betegek részére.
A klinikai adatok alapján a fertőzés fő tünetei a láz, száraz köhögés, gyengeség, fáradtság, izomfájdalom és légszomj. Ritkábban ugyan, de előfordult hasi fájdalom, hasmenés, hányinger és hányás is. A koronavírus-család tagjai képesek légúti és gyomor-bél rendszeri tünetekkel járó megbetegedés kiváltására.

Két különböző vírus egyesíthette a genetikai anyagát, így jöhetett létre az egész világot letaroló új koronavírus – írja a The Conversation magazin cikkében Alexandre Hassanin biológus.

A londoni Imperial College megbízásából végzett legújabb modellszámítások a Magyarországon is meghozott szigorúbb intézkedések megalapozottságát támasztják alá, közli az MTA.

Miközben az angiotenzin-konvertáló enzim 2 (ACE2) receptorok szerepet kapnak a SARS-CoV-2 fertőzések kialakulásában, kétséges, hogy az ACE-gátlók szedése súlyosbítaná a COVID-19 lefolyását.

Azoknál a fiataloknál, akik keveset mozognak, gyakrabban alakul ki depresszió, derül ki egy prospektív megfigyeléses vizsgálatból.
Napi 15 perc sportolás - 12 éves kortól – 9,0 százalékkal tudta csökkenteni a CIS-R skálán mért pontszámot. A vizsgálatból kiderült az is, hogy a depresszió kockázatának a csökkentése nem igényel magas aktivitásszintet, megerőltető fizikai mozgást; a lényeg sokkal inkább az üléssel töltött idő csökkentésén és az enyhe mértékű fizikai aktivitás fokozásán van.

 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

Forrás: medicalonline

ogyei logo epapir mgyk  aeek logo  neak logo

  gyoftex logo hum2magyosz newelogo