A hashimoto thyreoiditis étrendi kezelésében többféle irányelvet is ismerünk, ám egységes szakmai irányelv még nem született. Egy friss tanulmány felhívta a figyelmet a szelén pótlására, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás szerepére egyaránt. A gluténmentes, tejmentes diéta relevanciája is egy sarkalatos kérdés az autoimmun pajzsmirigy megbetegedésekben.
Az azonban való igaz, hogy egyes autoimmun megbetegedések nagyobb eséllyel jelennek meg együttesen, így autoimmun pajzsmirigybetegek fokozott kockázattal rendelkeznek a cöliákia, vagyis autoimmun eredetű gluténérzékenység kialakulására. Éppen ezért a hashimoto diagnosztizálását követően érdemes kivizsgálni az esetleges cöliákia meglétét is és ez fordítva is igaz. Egy cöliákiásnál is nagyobb kockázattal manifesztálódik autoimmun pajzsmirigy probléma.

 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

Forrás: endokrinkozpont.hu

A jód olyan ásványi anyag, amely fontos szerepet tölt be az emberi szervezet működésében. A pajzsmirigy kiszűri a jódot a véráramból és elraktározza, ezért fontos, hogy a táplálékkal és ivóvízzel elegendő mennyiségben vigyük be a szervezetbe, ha valamilyen pajzsmirigyproblémánk van.

 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

Forrás: webbeteg.hu

A pajzsmirigy különböző megbetegedési igen gyakoriak, a pajzsmirigy alulműködés (hypothyreosis) a lakosság csaknem 7%-át érinti. A különböző pajzsmirigy-diétákról sokat lehet hallani, olvasni az interneten, de mint minden “szájhagyomány útján terjedő” gyógymód kapcsán, itt is érdemes a bizonyítottan hatásos módszereket választani. Ez az írás ebben nyújt segítséget.

 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

Forrás: www.drkelemencsaba.hu

A biohasonló gyógyszer olyan készítmény, amely nagymértékben hasonló egy, az EU-ban már forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező biológiai gyógyszerhez, az ún. referencia termékhez. A hasonlóságot átfogó összehasonlító fiziko-kémiai és biológiai (nem-klinikai és klinikai) vizsgálatokkal kell bizonyítani. Kisebb különbségek a biohasonló és a referencia készítmény között előfordulhatnak, ezek azonban a klinikai hatásosság és biztonságosság szempontjából nem meghatározóak.

Egy taiwani népességi alapú nagy vizsgálat szerint gyulladásos bélbetegségekben jelentősen megemelkedik a demencia – különösen az Alzheimer-kór – kockázata.

Bizonyos élelmiszerek esetében a hűtés kifejezetten káros lehet. Mely ételeket érdemes másutt tárolni?

ogyei logo epapir mgyk  aeek logo  neak logo

  gyoftex logo hum2magyosz newelogo