250. jubileumát ünneplő Semmelweis Egyetem Magyarország és Közép-Európa orvosképzésének és kutatásainak egyik vezető intézménye. A Semmelweis Egyetem a jubileumi évben nagy hangsúlyt fektet a lakosságnak szánt, prevenciós célú, népegészségügyi programokra. A 250 éves intézmény az oktatás, betegellátás és kutatás mellett a tudományos ismeretterjesztés feladatát is felvállalja, így ezért indította útjára az idősebb korosztálynak és hozzátartozóiknak szánt ingyenes, előadássorozatot 2019. szeptemberében, Szenior Akadémia címmel.

A Gyógyszerkémiai és Technológiai Laboratórium gyógyszerészeti módszertanhoz, azon belül is a FoNo VIII. szerkesztéséhez kapcsolódó elvégzett feladatait bemutató közleménysorozat második részében a szemészeti készítményeket érintő kihívásokba és az ezekhez kapcsolódó analitikai vizsgálatokba nyújtunk részletesebb betekintést. Egyrészt ez az a terület, ahol a legjelentősebb változtatások bevezetésére volt szükség mind a készítési eljárás, mind az összetételek kapcsán, másrészt az előzőekből adódóan ezen gyógyszerformáknak történt a legátfogóbb laboratóriumi vizsgálata.

A chicagói egyetem kutatói három olyan egészségügyi problémára is felhívták a figyelmet, amit a Covid-nak „köszönhetünk".
A stressz, az elszigeteltség és a rutinunk megzavarása a koronavírus-járvány idején sok embert megterhelt, ami olyan, közvetve a covidhoz köthető egészségügyi problémákhoz vezethetett, mint a súlygyarapodás vagy a hátfájás.

 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

Forrás: gyogyzona.hu

Az egészséges életmód egyik alapelve, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás részét mindazon zöldségek és gyümölcsök alkossák, melyekhez a lehető legfrissebb állapotban tudunk hozzájutni. A szezonális táplálkozás tehát egy fontos szempont, ha szem előtt tartjuk az egészségünket.

A gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény 2021. június 29. napjától hatályos, a gyógyszer-, tápszer- és gyógyászatisegédeszköz-ismertetés szabályait érintő módosításairól szóló összefoglalója.

 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

Forrás: ogyei.gov.hu

A patikában leggyakrabban megfázást enyhítő szereket, fájdalom-, és lázcsillapítókat vehetünk vény nélkül. A vény nélküli gyógyszerek alkalmazásáról nem az orvos dönt, ami azt a benyomást keltheti, hogy ezek a szerek veszélytelenek. Pedig a vény nélküli gyógyszerek sokszor erős hatásmechanizmusú szerek, amelyek dóziskontroll nélkül, vagy tartós fogyasztás esetén árthatnak. A gyógyszertúlfogyasztás kockázatait mutatja be az ÁSZ készülő elemzése, az erről készült cikksorozat első része a recept nélkül elérhető gyógyszerekről szól.

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo