GYNSZA hazai Gyógyszer-Nagykereskedők Szövetsége fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte. A jubileumi tanácskozáson részt vett a GIRP (European Association of Pharmaceutical Full-line Wholesalers) két vezetője, René Jenny, illetve Monika Derecque-Pois. Mindketten átvehették a hazai szövetség által frissen alapított Pro Sanitate Agiliori-díjat, akárcsak Duha Gabriella, a Phoenix Pharma volt igazgatósági elnöke, Fáczányi István, a GYNSZ főtitkára, Südy György, a Phoenix volt kereskedelmi igazgatója, valamint Szabó Ferenc, aki 1999-2010 között vezette a Hungaropharmát.

A gyógyszer-nagykereskedők láthatatlanok a közvélemény számára, s ennél nagyobb dicséretet nem is kaphatnának, hiszen ez azt jelenti, hogy jól működnek, nincs fennakadás a lakosság ellátásában, hangsúlyozta a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke. Küttel Sándor szerint a gyógyszerellátás legfontosabb kritériuma a biztonság, tehát a betegek megfelelő időben juthassanak hozzá a számukra megfelelő gyógyszerekhez. Erről a nagykereskedők gondoskodnak, mint ahogy arról is, hogy a gyártóktól a fogyasztókig megfelelő minőségben jussanak el a szükséges medicinák. Ez egyébként az utóbbi időben, amikor egymás után jelennek meg a speciális tárolást, szállítást igénylő készítmények, egyre nagyobb kihívást jelent. S végül, de nem utolsó sorban, fontos feladat annak biztosítása, hogy ne kerülhessen hamis gyógyszer a forgalmazási láncba.
A hazai gyógyszerforgalom 2015-ben, nagykereskedelmi áron megközelítette a 700 milliárd forintot, ebből 620 milliárd jut a GYNSZ tagjaira, akik a forgalom 90 százalékát bonyolítják. Ez éves szinten 320-330 millió doboz gyógyszer mozgatását jelenti. A cégek több mint 15 ezer féle készítményt forgalmaznak, ezekből folyamatosan 50 milliárd értékben tartanak raktáron. A hat tagvállalat 400 gépkocsija járja a gyógyszertárakat, illetve a fekvőbeteg intézményeket, naponta 100 ezer kilométert téve meg, sorolta Feller Antal a szövetség alelnöke. De nemcsak ki, hanem vissza is szállítanak, tavaly 260 tonnányi, a lakosság által leadott lejárt szavatosságú, illetve felesleges, veszélyes hulladékká vált gyógyszert fuvaroztak el a leadópontként is működő patikákból.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!
Forrás: PharmaOnline