A leicesteri egyetemen végzett kutatás eredményei olyan új betekintést nyújthatnak a kognitív funkciók időskori romlásának okaiba, ami forradalmasíthatja a kezelési lehetőségeket.

 

Az Ageing Cell folyóiratban megjelent összefoglaló szerint a kalciumszintnek kulcsfontosságú szerepe van bizonyos agysejtek esetén, ami jelentős hatással lehet a memóriáért és tanulási képességekért felelős folyamatokra.

 

A memória és tanulás időskori romlásának hátterében gyakran az agysejtek fokozatos pusztulását feltételezik, de a valóságban nem ez a mechanizmus okozza a kognitív képességek romlását.

 

A válasz a szinapszisok működésében rejlik, és a leicesteri egyetem neurológiai tanszékének kutatói azt vizsgálták, hogy a hippocampus kalciumszintje milyen szerepet játszik ezekben a folyamatokban.

 

A korábbi kutatások főként a posztszinaptikus sejtekre fókuszáltak, elsősorban azért, mert a preszinaptikus kalciumszint meghatározása rendkívül bonyolult. A kutatók ezért speciális kísérleti egereket tenyésztettek ki, amelyekben egy kalciumérzékeny, fluoreszcens protein expresszálódik a hippocampus preszinaptikus részében.

 

Forrás: pharmindex-online.hu