Amerikai kutatók felfedezték, hogy milyen mechanizmus áll az 1-es és 2-es típusú diabéteszben szenvedőknél tapasztalt fokozott rákkockázat hátterében.

 

A kutatók évek óta próbálták megfejteni, hogy mi az oka a diabéteszes betegeknél észlelt magasabb rákkockázatnak. Amerikai kutatók egy csoportja most jelentős lépéssel került közelebb a jelenség magyarázatához: feltárták, hogy a magas vércukorszint hatására a DNS sokkal nagyobb mértékben károsodik és kevésbe gyakran kerül megjavításra, mint normális vércukorszint mellett, és ez hozzájárul bizonyos daganattípusok kockázatának emelkedéséhez.

 

„Az már viszonylag régóta ismert, hogy a diabéteszes betegeknél bizonyos daganatos megbetegedések – például petefészek-, emlő-, veserák - kockázata akár 2,5-szerese is lehet a populáció többé részéhez viszonyítva, és mivel a diabétesz incidenciája folyamatosan emelkedik, ez kihatással van a daganatok betegségek gyakoriságának emelkedésére is” – mondta a kutatással kapcsolatban a kutatócsoport vezetője.
A kutatók feltételezték, hogy a diabéteszes betegeknél észlelt magasabb rákkockázat hátterében valamilyen hormonális szabályozási zavar áll. „2-es típusú diabéteszben az inzulin nem tudja megfelelő hatékonysággal eljuttatni a glükózt a sejtekhez, ezért a hasnyálmirigy egyre több és több inzulint termel, ami végül hyperinsulinemia kialakulásához vezet.”

 

Forrás: pharmindex-online.hu

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, IDE KATTINTVA megteheti.

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6783289

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo