A kék színű LED-fény veszélyes, károsíthatja a szem retináját és megzavarhatja a természetes alvási ritmust - állapította meg a francia egészségügyi felügyelőtestület. Az ügynökség 400 oldalas jelentése többek között a LED-világításnak való állandó kitettség határértékének felülvizsgálatát javasolja. 
 
A hosszú élettartamú, energiahatékony és olcsó, fénykibocsátó diódákkal (LED) szerelt izzók az általános világítási piac felét egy évtized alatt bekebelezték, és a jövő év végére már a 60 százalékot is el fogják érni, az ipari előrejelzések szerint.
Népszerűségük annak köszönhető, hogy a LED-ek a hasonló fényerejű izzólámpák energiaigényének csak egyötödével működnek. A különböző korosztályok eltérő szintű védelmet igényelnek.
 
Különösen veszélyben vannak a 14 év alatti gyermekek, akik nagy energiájú fényt használnak a tabletjeiken és telefonjaikon. A szaruhártyájuk még nem fejlődik ki teljesen eddig az életkorig, nincs a szemüknek olyan védelme, mint a felnőttekének, s a LED-fénynek való kitettség komolyan károsíthatja a látásukat, különösen, ha folyamatosan előttük van egy képernyő.
 
A fokozott és elhúzódó HEV-expozíció jelentősen hozzájárul a gyermekek körében a látóképesség romlásához. Azaz egyáltalán nem jó, ha a gyerekek lefekvés után a takaró alatt mobiloznak. Ennek sokkal rosszabb a hatása, mint amikor zseblámpával olvasnak könyvet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) néhány hónapja szintén állást foglalt a képernyőidő csökkentése mellett.