Már korábban is leírták, hogy az antioxidánsok elősegítik a tumorok progresszióját és fokozzák azok metasztázis-képzését. Emiatt azt javasolták a daganatos betegeknek, hogy kerüljék az antioxidáns-tartalmú készítmények fogyasztását.

 

Gyümölcs, zöldség IGEN, étrend-kiegészítő inkább NEM

 

Az antioxidánsok, köztük az E-vitamin, a béta-karotin és a szelén védik a szervezetet az oxidatív stressztől, és sokan úgy vélik, hogy ez egyfajta védelmet jelent a daganatos megbetegedésekkel szemben. Gyakran azok a páciensek, akik már valamilyen daganatos kórképpel küzdenek, antioxidánsokat (is) tartalmazó étrend-kiegészítők szedésével próbálják az állapotukat javítani. Miközben éppen az ő esetükben javasolt az antioxidánsok kerülése, tekintve azt, hogy több kemoterápiás szer hatásmechanizmusa az indukált oxidatív stresszen nyugszik,- amivel az antioxidánsok ellentétes hatást fejtenének ki. Nem véletlen, hogy az onkológusok többsége nem javasolja az antioxidánsok szedését a betegeinek – legalábbis a kemoterápia időtartama alatt.

 

A vizsgálatból levonható következtetések
 
  1. Az antioxidánsok (A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, karotinoidok, koenzim Q10) kemoterápia előtti és alatti szedése 41 százalékkal emelte a recidívarizikót és 40 százalékkal a mortalitási kockázatot.
  2. A B12-vitamint, vasat és ómega-3 többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó patikaszerek adagolása szignifikánsan növelte a recidíva- és mortalitási rizikót.
  3. A „csak” multivitamint szedő betegeknél nem volt arra mutató jel, hogy a vitaminok befolyásolnák a kemoterápia hatásosságát,- sem pozitív, sem negatív irányban.  

 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Forrás: pharmaonline.hu

 

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, IDE KATTINTVA megteheti.

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6816103

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo