Napjainkban egyre több embernél alakul ki trombózis. Szerencsére bizonyos vizsgálatok segítségével kiszűrhető, van-e hajlamunk a betegségre. Kinek ajánlott elvégeztetni a teszteket, miért jó, ha kiderül a trombofília, és mit tehetünk a diagnózis felállítását követően?

A hazai népesség gyakori betegsége a trombózis, amelynek két fajtája van: vénás és artériás. Trombózis a test számos pontján felléphet, lényege, hogy az érrendszerben vérrög (trombus) képződik, és részlegesen vagy teljesen elzárja a véráram útját.
Előfordulhat, hogy a vérrög egy leszakadt része vagy maga a teljes vérrög továbbsodródik, majd szűkebb érszakaszhoz érve beékelődik, és ott okoz elzáródást (embólia). A trombózis lehetséges kiváltó okait három csoportra oszthatjuk: bekövetkezhet valamilyen érfalsérülés miatt, okozhatja a keringés lelassulása, illetve a vér alvadékonyságának fokozódása.
Életmódunk emelheti a trombóziskockázatot. Veszélyes a dohányzás és a túlsúly, elhízás, ezek lassítják ugyanis a véráramlást, így növelik a vérrögképződés veszélyét. A súlyfelesleg ráadásul növeli a kismedence és az alsó végtagok ereire nehezedő nyomást is, tovább fokozva a rizikót. További tudni valók olvashatók a honlapon.

 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

Forrás: hazipatika.com

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, IDE KATTINTVA megteheti.

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6782886

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo