Az eper az egyik legnépszerűbb bogyós gyümölcs szerte a világban. Nem csak zamatos és ízletes gyümölcs, de sokrétű a felhasználási lehetősége is. Fogyaszthatjuk magában, nassolnivalóként, de készítetünk belőle gyümölcs salátát, turmixot, ízesíthetjük vele a zabpelyhet, a müzlinket is.

 


Nem csak ízletes és finom gyümölcs, de egészséges is: nagy mennyiségben tartalmaz egészségvédő antioxidánsokat. Az antioxidánsok pedig ugyebár segítenek a szervezetnek védekezni a szabad gyökök sejteket és DNS-t károsító hatásai ellen.


A bogyós gyümölcsök étrendi szempontból is kedvezőek. Az eper kifejezetten kevés kalóriával rendelkezik, így azok számára is ideális, akinek ez szempont lehet. Alacsony energiatartalma miatt fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, 100 grammban csupán 35 kalória van, mivel nagy részét víz teszi ki, gyümölcscukortartalma pedig alacsony, ami semmit sem von le élvezeti értékéből.


Milyen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz az eper?


Rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz úgynevezett fitonutriensek formájában.Kkiváló forrása az antioxidáns C-vitaminnak, illetve a mangánnak, de tartalmaz még folsavat (az egészséges szívműködést támogatja), természetes rostot (a bélműködést és a vércukorszintet szabályozza) és jódot (a pajzsmirigy hatékony működését garantálja).
Az eper rendszeres fogyasztásával B2-, B5- és B6-vitaminhoz, káliumhoz, magnéziumhoz és K-vitaminhoz, illetve omega-3 zsírsavakhoz is hozzájuthatunk.

A gyümölcs az emberi szervezetben hisztamint szabadít fel, ezért az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki, ami csalánkiütés formájában jelentkezik.


Az eper 9 pozitív hatása


1. Erősíti a szív- és érrendszert
Az eperben található antioxidánsoknak köszönhetően segíti a szív védelmét. A benne lévő ellaginsav, illetve további fenolos vegyületek csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, gátolják a káros koleszterinek képződését.
2. Öregedésgátló hatás, segíti a ráncok kialakulásának megelőzését
A C-vitamin fokozza a kollagén termelődését, tonizálja a bőrt és öregedést gátló hatással bír. A rugalmas bőrt biztosító kollagén termeléséhez elengedhetetlen a C-vitamin és a víz, az eper pedig mindkettővel rendelkezik.
3. Támogatja az immunrendszert
Már egy adag eper is a napi C-vitamin bevitel 150 százalékát tartalmazza. Ezáltal segíti és erősíti az immunrendszert.
4. Erősíti a szemet
Csökkenti a szemszárazságot, a látóidegek degenerálódását, a látási zavarokat és a fertőzésekre való fogékonyságot. A benne található flavonoidoknak és fitokémiai anyagok ugyanis védelmet nyújtanak a szabad gyökök ellen. A benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően meggátolja a szürkehályog kialakulását, ami később akár vakságot is okozhat.
5. Vérnyomáscsökkentő hatása van
Az eperben lévő kálium szintén sokat tesz a szív egészségéért, hiszen szabályozza a vérnyomást, Mivel az csökkenti az LDL, vagyis a rossz koleszterin szintjét, csökkenti a gyulladást és a magas vérnyomást.
6. Rákmegelőző hatás
A legjobb védekezés a megelőzés, az egészséges, erős immunrendszer a legjobb esélyeket biztosítja bármilyen betegség ellen. Az eperben található C vitamin az immunrendszert erősíti.
7. Felveszi a harcot a rossz koleszterinnel
A szívbetegségek egyik leggyakoribb okozója a magas koleszterinszint, az eper azonban képes felvenni a harcot a rossz koleszterinnel (LDL).
8. Gyulladáscsökkentő hatás
Antioxidáns hatásának és a fitokemikáliáknak köszönhetően segít csökkenteni az ízületek gyulladását.
9. Segíti az optimális testsúly megtartását, elérésé

Alacsony a kalóriatartalma, zsírmentes és alacsony a nátrium- és cukortartalma. Ezáltal segíti az optimális testsúly elérését.

 

Forrás: medicinalinfo.hu