A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) vezetőségének döntése alapján frissítésre került a MOOT állásfoglalása a K2-vitamin csonthatásairól. Az elmúlt években számos, tudományosan nem megalapozott, túlzó, a csontanyagcsere működésében tájékozatlan olvasók félrevezetésére alkalmas tájékoztató jelent meg a K2-vitamin (kémiai nevén menaquinone) vélt hatásairól.

 

Nincs olyan tudományosan alátámasztott közlemény, mely alapján az étrendi bevitelen felül további K2-vitamin szedése lenne indokolt, így az ezt tartalmazó étrendkiegészítők szedése egészséges személyek részére felesleges.

 

Nincs tudományos módszerekkel alátámasztott, megfelelő esetszámú, elrendezésű vizsgálat, eredmény arra vonatkozóan, hogy a K2-vitamin kiegészítő adása bármilyen dózisban is megelőzné a csontritkulást.

 

Számos nagy esetszámú vizsgálat igazolta, hogy a megfelelő D-vitamin és kalcium bevitele segít a csontritkulás megelőzésében, a kialakult csontritkulásban pedig az egyéb gyógyszerek mellé feltétlenül szükséges szedni.

 

A K2-vitamin adásával leírt, megkérdőjelezhető eredményeket többszörösen meghaladó, hatékony csont ásványianyag tartalmat növelő, csonttörést megelőző gyógyszeres kezelések állnak rendelkezésre a csontritkulásban szenvedő betegek részére.

 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, IDE KATTINTVA megteheti.

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6811042

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo