Az EMA CHMP pozitívan véleményezte az agyhártyagyulladást okozó Neisseria meningitidis fertőzés profilaxisára szolgáló MenQuadfi oltóanyagot.

 

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) szeptember 17-én pozitív véleményt fogalmazott meg a Neisseria meningitidis A, C, W és Y szerocsoportjai elleni profilaxis céljára szolgáló MenQuadfi (injekciós oldat) készítményre (kérelmező: Sanofi Pasteur). Az Egyesült Államokban az FDA már 2020 áprilisában engedélyezte az oltóanyag forgalomba hozatalát. A MenQuadfi teljes indikációja szerint a készítmény 12 hónapos vagy idősebb gyerekek aktív immunizálására javallott a Neisseria meningitidis A, C, W és Y szerocsoportjai által okozott invazív meningococcus eredetű agyhártyagyulladás ellen. Az oltóanyag a B szerocsoport által okozott fertőzés ellen nem nyújt védelmet.

 

Gennyes meningitisz azonnali empirikus kezelésére harmadik generációs cefalosporint (cefotaximot vagy ceftriaxont) érdemes választani, ami immunszuppresszió vagy annak gyanúja esetén (a Listeria monocytogenes fertőzés lehetősége miatt) ampicillinnel egészíthető ki. Fontos kiemelni, hogy gennyes meningitisz alapos klinikai gyanújakor az empirikus antibiotikus kezelést akkor is el kell kezdeni, ha nincs lehetőség likvorvizsgálatra. Az empirikus antibiotikus kezelésre már beállított, gennyes meningitiszben szenvedő beteget (amennyiben szállítható állapotban van) célszerű a (majdani) regionális centrumba szállítani, maradék likvormintájával együtt, ha van esély arra, hogy az laboratóriumi vizsgálatokra (gyorstesztek, tenyésztés, PCR) esetleg még felhasználható. Ha Neisseria meningitidis fertőzés igazolódik, a kontaktszemélyek antibiotikum-profilaxisa kötelező.

 

A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

Forrás: otszonline.hu

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, IDE KATTINTVA megteheti.

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6810466

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo