Hazánkban a 65 éves korúak húsz, a 75 évesek negyven százalékának hiányzik az összes foga. A probléma  hátterében a helytelen szájhigiénés szokásokkal összefüggő fogínygyulladás, és az emiatt kialakuló fogágybetegség is állhat.

 

 

Érdemes tehát nagyobb figyelmet fordítani a megelőzésre – vagyis a helyes fogmosási technika elsajátítására – hiszen a fogágybetegség és a káros baktériumok felszaporodásának következménye hajhullás, ízületi fájdalom, de akár szív- és érrendszeri megbetegedés vagy koraszülés is lehet. Erről is szó lesz a május 27-i Semmelweis Egészség Napokon.

 

A fogágybetegség előzménye a fogínygyulladás, aminek első látható jele a fogmosáskor jelentkező ínyvérzés vagy az apró vörös folt, amikor egy ropogós almába harapunk – szemlélteti a parodontológus szakorvos, hozzátéve: száz emberből mindössze négynek teljesen egészséges és ép az ínye. A szájüreg ugyanis nem steril, káros és jótékony baktériumok találhatók benne, amelyek számára a megfelelő fogtisztítással el nem távolított ételmaradékok jelentik a táptalajt. Éppen ezért az első és legfontosabb lépés, amit tehetünk az ép íny fenntartásáért, az a megfelelő fogápolás elsajátítása.

 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

Forrás: pharmaindex online

 

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, IDE KATTINTVA megteheti.

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6816708

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo