A renin-angiotenzin rendszeren ható gyógyszerek SARS-CoV-2-pandémia idején történő alkalmazása korábban komoly aggályokat vetett fel. Ma már egyértelmű, hogy ezeknek a hatóanyagoknak a szedése nem jelent kockázatot -sem a Covid-19 előfordulási gyakoriságát, sem a kórkép súlyosságát- illetően.

 

2020. áprilisában olyan vélemények és hírek láttak napvilágot, amik alapján az (ACE-gátló), illetve az (ARB) hatóanyagok alkalmazása fokozza az új típusú koronavírussal való megfertőződés kockázatát, és növeli az esélyét annak, hogy a kialakult Covid-19 megbetegedés súlyos lefolyású legyen.

 

A SARS-CoV-2 ACE2 receptorokon keresztül (is) fertőzi meg a gazdasejteket, és vezet koronavírus okozta tüdőgyulladáshoz, miközben akut miokardiális panaszt és a kardiovaszkuláris működésben is krónikus károsodást okozhat. Felvetődött tehát a lehetősége annak, hogy a renin-angiotenzin-aldoszteron tengelyen ható gyógyszermolekulák szedése megváltoztathatja az ACE2 receptorok expresszióját, és ennek következtében a Covid-19-cel szembeni fogékonyságot .

 

Egy angliai prospektív kohorsz több mint 1200 háziorvosi praxis és 8 millió lakos (20−99 éves) bevonását követően azt vizsgálta, hogy az ACE-gátlóval vagy az ARB-kkel kezelteknél miként alakul a Covid-19 diagnózisának a gyakorisága és mennyire gyakori az intenzív osztályos ellátást igénylő állapot. A vizsgálat részeként 19 486 betegnél diagnosztizáltak Covid-19 megbetegedést, és közülük 1286-an kerültek intenzív osztályra. Az ACE-gátlók adása a Covid-19-ben való megbetegedés szignifikánsan csökkent rizikójával társult (HR 0,71; 95% CI, 0,67−0,74), miközben az intenzív ellátást igénylők aránya sem emelkedett (HR 0,89; 95% CI, 0,75−1,06). Vagyis megállapították, hogy az ACE-gátlók és az ARB-k adása nem növeli sem a Covid-19 megbetegedés kockázatát, sem az intenzív osztályos ellátást igénylő állapot előfordulási gyakoriságát (3). Meglepő módon az angliai vizsgálatok rávilágítottak arra, hogy az ACE-gátlók és az ARB-k szedése jelentette Covid-19 kockázat erősen rasszfüggő. Vagyis, míg az ACE-gátlók és az ARB-k szedése fehér bőrűeknél nem vezet a Covid-19 fokozott kockázatához és a kórkép súlyosabb lefolyásához, addig fekete afrikaiaknál 20−30%-kal emelkedhet ez esetben a megbetegedés és a súlyos lefolyás kockázata. Feltételezhető tehát, hogy az ACE-gátlók és ARB-k etnikai csoporttól függően másként hatnak a Covid-19 megbetegedés kockázatára és a kórlefolyásra Szedhetnek ACE-gátlót és ARB-t az érintettek a Covid-19-pandémia alatt, vagy érdemes más hatóanyagcsoportba tartozó hatóanyagra átállítani a betegeket? A megválaszolásra váró kérdés és probléma súlyát fokozta az, hogy világszerte emberek milliói részesülnek ACE-gátló-, illetve ARB-kezelésben − hipertónia, szívelégtelenség, koronáriás artériás betegség, illetve vesebetegség miatt.

 

Szemben azzal, hogy 2020 tavaszán az ACE-gátlók és az ARB-k SARS-CoV-2-pandémia idején történő alkalmazása komoly aggályokat vetett fel, ma már egyértelmű, hogy ezeknek a hatóanyagoknak a szedése nem jelent kockázatot. Sőt, a legújabb kutatások alapján az sem zárható ki, hogy az említett hatóanyagok szedése – nemcsak hogy nincs hatással a Covid-19-cel szembeni fogékonyságra és annak lefolyására, de − kedvező hatással is társulhat.

 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

Forrás: Pharma Tribune

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, IDE KATTINTVA megteheti.

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6782925

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo