A Leuveni Katolikus Egyetem kutatói az irritábilis bél szindróma patomechanizmusának okait kutatva megfigyelték, hogy a betegek többségénél a hasi fájdalmak valamilyen meghatározott étel elfogyasztását követően jelentkeznek.

 

Ilyenkor a bél oszlopsejtjei aktiválódnak, és hisztamint bocsátanak ki, ami egészséges embereknél elmarad.

 

Korábban már kimutatták, hogy a hisztamin blokkolása enyhítheti az IBS-ben szenvedők tüneteit, de a kutatók most azt vizsgálták, mi okozza a lokális reakciót. Ezért egerek ivóvizébe ovalbumint kevertek és egyidejűleg Citrobacter rodentium baktériummal bélfertőzést idéztek elő. A fertőzésből való kilábalást követően az immár egészséges egerek az ismételt ovalbumin adagolásra hasmenéssel reagáltak, oszlopsejtjeik hisztamint bocsátottak ki. Ez nem történt meg azoknál az egereknél, amelyeket korábban nem fertőztek meg a bélbaktériummal.

 

Ezt követően 12 IBS-ben szenvedő ember bélfalába injekcióztak különböző ételantigéneket, és igen hasonló, lokalizált reakciót figyeltek meg. A kutatók szerint ez egy új betegségspektrum létezését valószínűsíti, mely a lokális immunválasztól (IBS) a jóval súlyosabb ételallergiáig terjed.

 

Forrás: Local immune response to food antigens drives meal-induced abdominal pain, Nature (2021).

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.