A koronavírus elleni küzdelem is rávilágított arra, hogy a védőoltással megelőzhető betegségek esetében a vakcináció hatékony eszköz lehet a megelőzésben.

 

Felnőttkorban a szakmai ajánlások szerint javasolt a szezonális influenza és a bakteriális tüdőgyulladás elleni védőoltás. Ez utóbbi segítségével megelőzhetőek a vakcinában található típusok által okozott súlyos megbetegedések, mint például a kórházi ellátást igénylő bakteriális tüdőgyulladás és a magas halálozással járó vérmérgezés. A fertőzés szempontjából kiemelt rizikótényező az időskor, valamint a krónikus betegségek jelenléte.


Az idős korosztály egészségi állapota önmagában is rizikótényező a fertőző betegségek szempontjából. Nem szabad elfelednünk, hogy a 65 évnél idősebbek egy része egy vagy több krónikus betegséggel is küzd, melyek kórházi kezeléseket is eredményezhetnek.


Ebben a korosztályban találkozunk az immunöregedés jelenségével is, mely az életkor előrehaladtával az immunrendszer korfüggő elöregedését jelenti és az idős emberek fertőző betegségek iránti megnövekedett fogékonyságáért felelős, ami kiemelten igaz a pneumococcus fertőzésekre.

 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

Forrás: PharmaOnline

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, IDE KATTINTVA megteheti.

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6783323

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo