A flavonoidokban (eper, narancs, zöldpaprika, alma, stb.) gazdag táplálék -egy új kutatás szerint - csökkenheti az életkorral járó kognitív hanyatlás kockázatát.

A különböző flavonoidok közül a flavonoknak (a sárga, vagy narancsszínű gyümölcsök és zöldségek tartalmazzák) és az anthrocianinoknak (áfonya, cseresznye, szeder) van a legerősebb védőhatásuk. Dr. Walter Willett (Harvard University, Boston, Massachusetts) szemléletes hasonlatával élve a flavonoidok mintegy „erőműként” szolgálnak az életkorral járó gondolkodási zavarok és hanyatlás megelőzésében. „Eredményeink nagyon izgalmasak, bemutatják, hogy az étrend egyszerű változtatása képes megelőzni a kognitív hanyatlást” – állapította meg Dr. Willett.

 

A növények természetes fitokémiai alkotóelemei, a flavonoidok erős antioxidánsok. Mivel az életkorral járó kognitív hanyatlásban szerepet játszik az oxidatív stressz, megelőzés céljából a flavonoidokat javasolhatjuk. A Neurology 2021. júliusában megjelent meg tanulmányban Willett és munkatársai prospektíve vizsgálták a flavonoidok (flavonolok, flavonok, flavononok, flavan-3-olok, anthrocyaninok, polimer flavonoidok, proanthracyanidinek) rendszeres fogyasztása és a szubjektív kognitív hanyatlás (SCD) közötti összefüggéseket a Nurses’ Health Study-ban résztvevő 49.493 női és a Health Professionals Folow-up Study-ban résztvevő 27.842 férfi egészségügyi dolgozón. A flavonoid fogyasztást 5 kategóriába sorolták: a legfölsőben kb. napi 600 mg flavonoidot, a legalsóban csak napi kb. 150 mg-ot fogyasztottak a vizsgált személyek.

 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

Forrás: otszonline.hu

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, IDE KATTINTVA megteheti.

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6782471

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo