Nem kis szakmai problémát okozott a FoNo VIII. bevezetése, mind az orvosoknak, mind a gyógyszerészeknek. Az elmúlt több mint 2 év tapasztalatait, és a jövőbeli – már tudható, vagy elindított – változásait foglaljuk össze.

 

A gyógyszerészek általános tapasztalatai szerint a magisztrális gyógyszerkészítmények forgalma adott gyógyszertárban nagyban függ attól, hogy a körzetben van-e olyan kórház, szakrendelő, körzeti rendelő, ahol az orvosok több, egyénre szabott készítményt rendelnek.

 

Komoly változásokat indított el, hogy a FoNo VIII. hivatalossá válásával az OGYÉI szakmai okokból szigorította bizonyos hatóanyagok – ennek következtében készítmények – kiadhatóságát vagy meg is tiltotta. Ide tartozik pl. a methylrosalinium chlorid, a chloroformium vagy az orrsprayk és köptetők addigi összetevője, az ephedrin, valamint a leginkább popsikenőcsökben alkalmazott bórsav és bórax.

 

Másik probléma, hogy vannak olyan alapanyagok, amelyeket nem lehet beszerezni, vagy ha igen, nem gazdaságos megvásárolni, mert nagy kiszerelésben forgalmazzák azokat. Mivel nem fogy belőlük nagy mennyiség, és akár 2-3 év alatt is lejárhat a szavatosságuk, veszteséggel jár a készleten tartásuk. Bár az alapanyagok árai változtak, a készítmények elkészítésére fordított munka mennyisége és annak díja hosszú ideje nem. A magisztrális készítmények közül a legnépszerűbbek a reumakenőcsök, valamint az orrcseppek és orr­sprayk. Szinte kimentek a köztudatból a gyógynövények, mint kamilla, hársfa vagy körömvirág.

 

A cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

 

Forrás: pharmindex-online.hu