2010 óta minden évben a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége kezdeményezésére, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság segítő közreműködése mellett, a Roche Magyarország Kft. támogatásával kívánnak a gyógyszerészeknek országos nyilvánosságot és kiemelkedő szakmai rangot adni munkájukhoz, elismerve annak követésre méltó minőségét. Szavazni a https://www.evgyogyszeresze.hu oldalon lehet, ahol meg kell jelölni azt a gyógyszerészt, vagy patikát, aki/amely a közönség szerint méltó lehetnek az Év Gyógyszerésze vagy Kedvenc Patikám megtisztelő cím elnyerésére.


A szavazatok beérkezésének határideje: 2022. május 31.

A cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

Forrás: pharmaonline.hu

Nem véletlen, hogy a rossz egészségügyi állapot, az elhízás és a magas koleszterinszint fontos rizikófaktora a mellráknak – korábbi kutatások kimutatták, hogy a daganatok növekedésre és az immunrendszer gyengítésére is felhasználják a koleszterint. Egy friss kutatás azonban, amelynek eredményei a Molecular Therapy szakfolyóiratban jelentek meg, kimutatta: a koleszterinszintézis magukban a tumorsejtekben is végbemehet, serkentve a metasztatikus növekedést.

Most nyilvánosságra hozott állatkísérletes adatok szerint sztíviakivonattal enyhíthetők a máj zsíros elfajulását kísérő tünetek. Ennek jelentősége abban áll, hogy a jelenlegi tendencia mellett hamarosan a zsírmáj lehet a májtranszplantáció leggyakoribb oka.

Ha valamelyik olajos mag kapcsán allergiás reakció jelentkezik, akkor az érintettek gyakran inkább a többi magféle fogyasztását is elkerülik. Nem feltétlenül kell azonban mindet száműzni az étlapról. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, létezik olyan vizsgálat, amely kimutatja, hogy pontosan melyik olajos mag fogyasztása jelenthet gondot.


Az olajos magvaknak számos pozitív hatása van az egészségünkre, sok vitamin és jótékony zsír található bennük. Mértékletes fogyasztásuk javasolt naponta, a kiegyensúlyozott étrend részeként. Allergia esetén azonban kerülni kell az adott olajos magféléket.

A számos sárga és vörös gyümölcs, zöldség színét adó karotinoidok már régóta foglalkoztatták a tudósokat.


Az oxidatív stressz és a szabad gyökök betegségek kialakulásában betöltött felismerése után terelődött a kutatók figyelme az ún. antioxidáns vegyületekre, amelyek képesek kivédeni, pontosabban mérsékelni a szervezet oxidatív károsodásait. Az egészségmegőrzésben két karotinoidnak, a luteinnek és zeaxantinnak kiemelt jelentősége van.

Az International Diabetes Federation (IDF) 2021-es virtuális találkozóján megállapították, hogy „az aszpirint 2-es típusú diabeteses betegekben a kardiovaszkuláris kockázat másodlagos prevenciójára kell fenntartani.”


Számos klinikai vizsgálat és szakmai társaság javasolja, hogy előzetesen szívinfarktuson, vagy stroke-on átesett 2-es típusú diabetesben szenvedő betegek napi alacsony dózisban szedjenek aszpirint szekunder kardiovaszkuláris prevenció céljából.

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6811310

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo