Először egy biopiacon találkoztam az élénk napsárga színű nedűvel, amit az árus nagylelkűen kínált kóstolásra azzal, hogy aki a homoktövis levét issza, az sok jóval ajándékozza meg a szervezetét. Szoknom kellett a kissé fanyar ízvilágot, de azóta vásárolok egy-egy üveggel belőle, ha valahol „szembe jön". Ma már egyre több helyen állandó termék, készítenek belőle lekvárt, ízesítenek vele joghurtot is.

 

Időről időre újabb növényről kiáltják ki, hogy superfoodnak számít. Mindenki azt akarja, mindenki arra esküszik, mindenki eszi ideig-óráig, mert egészségesnek tartja, gyógyulást, egészségmegőrzést remél a fogyasztásától. Most épp a homoktövis az egyik ilyen felkapott élelmiszer.

 

Az a gond a szuper-élelmiszerekkel, hogy az emberek úgy gondolják, ezekkel minden más, szükséges tápanyagot pótolhatnak. Pedig olyan növény, ami minden szükséges tápanyagot tartalmaz, nincsen. A homoktövis sem ilyen.

– magyarázta dr. Csupor Dezső gyógynövényszakértő, a pirulakalauz.hu főszerkesztője.

 

A homoktövis hasznos összetevőket tartalmazó növény. Magas a C-vitamin és az A-vitamin tartalma, emellett sok benne a karotinoid is, de akármennyire is 'szuper', önmagában a homoktövis fogyasztása nem lenne elégséges.

– folytattuk a szakemberrel, majd további kérdéseinkre is válaszolt.

 

A homoktövis jótékony hatása Magyarországon csak pár éve került be a köztudatba.
Pedig nálunk is van őshonos homoktövis faj, de tény, hogy nagyobb mennyiségben csak a 70-es 80-as években kezdték termeszteni. Emiatt a magyar népi gyógyászatban nem is nagyon volt jelen. Ázsiai országokban, ízületi problémáktól kezdve a szívpanaszokig, mindenre használják. Bizonyos, hogy tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek erősen gyulladáscsökkentő hatásúak, ezért elsősorban a gyulladásos folyamatokkal kapcsolatos betegségek egy részében lehet jótékony. Ebben rejlik a homoktövis egyedisége.

 

Ízületi gyulladásra ajánlaná a homoktövis használatát?
Inkább olyan esetekben javasolt, amikor a gyulladásos reakció egy allergiás reakcióval párosul. Gondolok itt például a szénanátha esetén megjelenő gyulladásos tünetekre, például orrfolyás, szemviszketés.

 

Gyakran emlegetik a C-vitamin pótlással összefüggésben is.
Igen, arra is alkalmas, hisz 100 grammonként 200–400 mg C-vitamint tartalmaz, azonban ilyen szempontból nem egy pótolhatatlan növény.

 

Milyen formában fogyasszuk, hogyan adagoljuk?
Mivel egy élelmiszerként felhasznált növényről van szó, az a legszerencsésebb, ha megpróbáljuk beilleszteni a mindennapi étrendünkbe ivóléként vagy lekvárként. Adagolásként a 10 grammos nagyságrend ajánlott, de nincs felső dózis, amire azt mondhatnánk, hogy már kockázatos, mint sok más gyógynövény esetében. Jellegzetes savanyú íze egyébként is korlátozza fogyasztását.


A homoktövisnek újabban már egyéb részeit is használják: levelét, kérgét. Szerintem a legjobb a termését használni, mert azzal kapcsolatban van a legtöbb tapasztalat.

 

Létezik homoktövis olaj is.
Az olajat külön venném, mert azt a magból préselik, és az teljesen más összetételű, mint egy juice vagy egy lekvár. Az olaj nem is tartalmazza az említett gyulladáscsökkentő anyagokat. A homoktövis olaj egy jó növényi olaj alternatíva, magas telítetlen zsírsavakkal. Egészséges olaj, de célzott gyógyhatást nem lehet kiváltani vele.

 

A cikk a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmai ajánlásával készült.

 

Forrás: gyogyzona.hu

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6816712

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo