A pirospaprika íze nem csupán egy különlegesen egyedi fűszerezést ad a magyaros konyha szerelmeseinek, a marhapörköltnek, a halászlének vagy a bográcsos lecsónak, hanem mértékletesen fogyasztva jó hatással van a szervezetre. Ráadásul a természetes diéta egyik alapelemeként is elfogadott.

 

Tudod mi a hasonlóság a csokoládé és az erős pirospaprika között? Ahogyan a csoki kellemes, lágy ízvilága, a paprika ereje is boldogsághormont, endorfint termel. Ettől olyan élvezetes fogyasztani az erős paprikát, vágyunk rá, mert a boldogság érzését hozza el.
Fekélyt okoz vagy segít fekély ellen?

 

A köztudattal szemben téves az a hiedelem, hogy az erős íz ártalmas a gyomornak. Arra valóban érdemes odafigyelni, hogy fogyasztását ne vigyük túlzásba, mert nagy mennyiségben irritálhatja az emésztőrendszert.
Dr. Csupor Dezső, gyógyszerész, gyógynövényszakértő, a pirulakalauz.hu főszerkesztője szerint csak a nagyon nagy dózisú kapszaicin – a paprika erősségét okozó anyag – károsíthatja a gyomor nyálkahártyáját, az még a gyomorrák kialakulásának esélyét is növelheti. A gyógyszerész hozzátette, a magyar paprikák nemzetközi szinten csak az enyhén csípősek közé tartoznak, az ázsiai, dél-amerikai fajták nagyságrendekkel erősebbek. Akik ezeket fogyasztják rendszeresen, azoknál nem csak a fekély, hanem az emésztőrendszeri daganatok kockázata is megnő.

 

Az is tény, hogy mérsékelt fogyasztása védheti, erősítheti a gyomor nyálkahártyáját. Ezzel csökkentheti a fekélyesedés kialakulását, meggyorsíthatja az emésztőnedvek termelését. A szakértő klinikai kutatásokra hivatkozva elmondta, akik nem az extrém erős paprikából fogyasztanak napi szinten, azoknál valóban kisebb a gyomorfekély rizikója az átlag populációhoz képest:

 

Ez nem azt jelenti, hogy akinek fekélyes megbetegedése van, az kezdjen el csípős paprikát fogyasztani, itt inkább megelőzésről van szó. A magyar paprikák, amelyeket általában fogyasztunk, azok ilyen szempontból előnyösek, mert annyira nem csípősek, hogy a már említett gyomor és bélrendszeri rizikót fokozzák.


Sok benne a vitamin

A paprikának magas a karotinoid-tartalma, ez adja vöröses-sárgás színét. Emiatt már önmagában egészséges, mert a karotinoidokból A-vitamin képződhet és antioxidáns hatása is jelentős – tájékoztat dr. Csupor Dezső.

 

A szakértő hozzátette, hogy a piros fűszernövénynek egy másik kiemelendő tulajdonsága miatt történelmi jelentősége is van, hiszen magas a C-vitamin tartalma. Nem véletlen, hogy a Nobel-díjas tudós, Szent-Györgyi Albert a paprikában mutatta ki a C-vitamint és annak jótékony hatásait.
A paprika az egyik legfontosabb természetes C-vitamin-forrás. Ha egy felnőtt naponta megeszik egy paprikát, azzal már fedezte is napi vitamin szükségletét – írja a Paprika Info. A paprika bioflavon és likopin tartalma miatt könnyebben átvészelhetőek lehetnek a megfázásos betegségek is, csípőssége segíthet a baktériumok és vírusok elpusztításában.
A pirospaprikának magas a C-vitamin tartalma, erős fájdalomcsillapító és még boldogsághormont is termel. Fájdalom-csillapítóként is megállja a helyét

 

Csupor Dezső elmondta:

 

A paprikában található kapszaicinnek számos gyógyhatása van. Külsőleg alkalmazva nagyon jó fájdalomcsillapító.

 

Nem véletlenül használják sportolóknak készített vérbőséget okozó, izomlazító krémekben. Csupor Dezső szerint vannak olyan típusú fájdalmak, melyek a szokásos fájdalomcsillapítóval kevésbé, a kapszaicinnek köszönhetően paprikával azonban hatásosan enyhíthetőek:

 

Ilyenek az idegi eredetű fájdalmak, például mikor cukorbetegség során károsodnak az idegek és folyamatos fájdalom áll fenn a végtagokban (neuropátiás fájdalom). Ilyenkor a szokásos fájdalomcsillapítók nem hatékonyak, a kapszaicin viszont igen.


Minimális a kalóriatartalma

 

A természetes alapú diéták egyik alapeleme lehet, ráadásul a csípős fajták az anyagcserére gyakorolt jótékony hatás mellett az étvágyat is csökkentik. Rendszeres fogyasztása esetén csökkenhet a zsírszövetek mennyisége és a vérzsír-szintje is a testben – írja a népgyógyászat.com. Fogyókúránál nem csak a súlycsökkenés, hanem a narancsbőr kialakulásának megelőzésében, elmulasztásában is hatásos lehet ez az ezerszínű, ezerarcú fűszernövény.

 

A cikk a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmai ajánlásával készült.

 

Forrás: gyogyzona.hu

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6782218

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo