Az utóbbi időben újabb és újabb összetevőket tartalmazó táplálékkiegészítő termékek jelennek meg a piacon, ezen alapanyagok egyike az arginin. Nehéz eligazodni, hogy tényleg kiemelt figyelmet kell-e fordítanunk rá a napi étrendünkben és egyszerűen tudatlanságunk okán nem törődünk vele eleget, vagy nem is olyan forrón eszik azt az „argininos kását".

 

 

Cikkünkben azt kívánjuk körbejárni, hogy az arginin miért fontos a szervezet számára, és hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett valóban szükség van-e pótlására.


Az arginin a fehérjeszintézishez kell

 

Az arginin aminosav. Az aminosavak a fehérjék építőelemei, ezért nélkülözhetetlen a szerepük szervezetünk működésében – magyarázta dr. Somogyi Orsolya, gyógyszerész.
Az arginin egy különleges, úgynevezett szemiesszenciális aminosav

Az aminosavaknak két csoportja van. Az esszenciális aminosavak azok, amelyeket a szervezet nem tud előállítani, ezeket mindenképp táplálkozás útján kell testünkbe juttatnunk. A nem esszenciális aminosavakat a szervezet maga állítja elő. Az arginin ebből a szempontból különleges, a kettő között van, ezért is nevezzük szemiesszenciális aminosavnak – tette hozzá a gyógyszerész. Ez azt jelenti, hogy „magától is" képződik, ám bizonyos esetekben nem elegendő mennyiségben. Ilyenkor nagyon fontos, hogy táplálkozással is pótoljuk. Ilyen időszak a gyerekeknél a növekedés, vagy nőknél a várandósság.


Milyen hatásai lehetnek?

 

Az arginin szemiesszenciális jellegéből adódhat, hogy több szempontból is fontos lehet pótlása, de vajon tényleg szükség van rá a fizikai teljesítőképesség növeléséhez vagy az immunrendszer működésének fokozásához is?

 

Dr. Somogyi Orsolya kiemelte:

Tudományos vizsgálatok nem támasztják alá azt, hogy a különböző készítményekkel szájon át bevihető arginin mennyisége jelentősebb élettani hatást váltana ki. Ezzel ellentétben klinikai vizsgálatok igazolják, hogy nagy dózisú, intravénásan adagolt arginin már jelentős hatással bír.

 

Bár elsősorban külföldön, de vannak olyan nagy dózisú arginin-infúziók is, amelyeket a növekedési hormonok és az inzulin mennyiségének fokozására használnak különböző kórképekben.

 

Éppen a fent említett orvosi felhasználásra alapoznak egyes elképzelések, hiszen a különböző táplálékkiegészítők is ugyanezt az aminosavat tartalmazzák. Viszont az a mennyiség, amelyet szájon keresztül tudunk bejuttatni, önmagában nem elegendő a fizikai teljesítőképesség fokozásához. Ehhez ugyanis olyan sok arginint kellene kapszula vagy por formájában bevennünk, hogy az már komoly mellékhatásokkal, például hasmenéssel és egyéb emésztőrendszeri problémákkal járna. Az említett készítményekkel csupán az arginin kis mértékű pótlása biztosítható.


A mozgás önmagában elegendő

 

Sportolás közben tehát nem feltétlenül a táplálékkiegészítőkkel fogyasztott arginin az, amivel elérhető a fizikai teljesítmény fokozása, hanem fontos a tudatosság, a szakértelemmel készített edzéstervek követése.

 

Maga a mozgás az, ami igazából beindítja a teljesítőképesség növekedését. Egy óra sportolástól több endogén növekedési hormon és inzulin termelődik a szervezetben, mint amennyit a szájon keresztül bejuttatható arginin hatása eredményez.

– hangsúlyozta dr. Somogyi Orsolya.


Vajon tényleg szükség van arginin pótlásra a fizikai teljesítőképesség növeléséhez?


Inkább figyeljünk a táplálkozásra!

Arginint fehérjében gazdag ételekkel fogyaszthatunk, például húsfélékkel és tejtermékekkel. A növényvilágban a magvaknak lehet magas a fehérjetartalma. Kapjon nagyobb hangsúlyt a kiegyensúlyozott étrend!

– foglalta össze a szakértő.

 

Cikkünk a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmai ajánlásával jelenik meg.

 

Forrás: gyogyzona.hu

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6806531

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo