A Magyar Gyógyszerészi Kamara október 9-i, a HUNGAROMED kiállításon tartott konferenciájáról dr. Hankó Zoltánt kérdeztük.

– Miközben a területi szervezeteknél javában folyik a tisztújítás, a Kamara egész napos konferenciát szervez a HUNGAROMED kiállításon október 9-én. Nem lesz ebből gond?

 

– A szervezők meghívására tavaly is részt vettünk ezen a rendezvényen – akkor írtuk alá a „Komplex gyógyszertári adherencia program” előkészítésére vonatkozó dokumentumot az MGYT-vel, a Semmelweis Egyetem Szervezési Intézetével, a Magyar Tüdőgyógyász Társasággal, a Hungaropharmával és a Nemzeti Betegfórummal. Idén nyáron ismét megkerestek a szervezők, élükön Szócska Miklós volt államtitkár úrral.Az adherencia javításának legfontosabb letéteményesei a gyógyszerészek Örömmel mondtam igent, nemcsak a korábbi együttműködésünkre tekintettel, hanem azért is, mert szükségünk van arra, hogy egy önálló rendezvény keretei között foglalkozzunk ismét az adherenciával. Sok minden történt egy év alatt, az előkészítő szakasz lezárult. Meg kell beszélni, hogy merre menjünk tovább, és a tavalyi megállapodás kereteit is újra kell gondolnunk. Egyébként nem hiszem, hogy a konferencia gátolná a tisztújítást, vagy fordítva, a tisztújítás gátolná a konferencia-részvételt. Már az eddigi regisztrációk alapján is többen leszünk, mint amire eleve számítottam.

– Hogyan értékeli az adherencia-program szempontjából az elmúlt egy évet? Hogyan sikerült a gyógyszerészek edukációja, a betegek felvilágosítása?

– Amikor aláírtuk a megállapodást, nem nulláról indultunk. Évek óta egyre bővülő népegészségügyi programokat szerveztünk – döntően a patikanapokhoz kapcsolódóan – és sok tapasztalatot szereztünk. Fokozatosan kristályosodott ki, hogy az ilyen programoknak – és a szakmai rendszerváltásnak is – az adherencia-fejlesztés kerülhet a középpontjába. Ezekben az években alakultak ki azok az együttműködések is, amelyek megalapozták a közös programhirdetést. Amikor a megállapodást aláírtuk, már több éves együttműködésünk volt az MGYT-vel, a Semmelweis Egyetem Szervezési Intézetével, a Tüdőgyógyász Társasággal és a nagykereskedőkkel is, különösen a Hungaropharmával (lásd címlapfotónkat – a szerk.). Az előző évben tematikusan foglalkoztunk az allergiával és a gyógyszerészi beavatkozási lehetőségekkel és hónapokkal előtte elindítottuk a COPD program edukációs szakaszát. Mindenki tudta, hogy mit vállalunk és azt is, hogy a célkitűzéseinket meg fogjuk tudni valósítani. A program előkészítése megtörtént. Intenzív edukációs programot vittünk a Gyógyszerészetben, a Gyógyszerészi Hírlapban, továbbképzéseken, konferenciákon és mindenki megcsinálta mindazt, amit vállalt. Több mint kétszáz gyógyszertár egy pilot programban is részt vett, amit a Semmelweis Egyetem fiatal adjunktusa koordinált. A betegek felkészítése döntő mértékben a Patika Magazin közreműködésével történt. Az idei patikanapon jelentettük be a program indítását, ami már nemcsak az edukációt jelenti, hanem a konkrét gyógyszertári aktivitások is megkezdődtek. A sztatinok helyes alkalmazását célul kitűző programot a szeptember 4-i sajtótájékoztatón mutatta be prof. dr. Horváth Ildikó államtitkár asszony.

 

A cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható!A cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható!

 

Forrás: mgyk.hu