Tisztelt Gyógyszerész Kolleganők és Kollegák!


Tájékoztatjuk a budapesti gyógyszerészeket, hogy a 2019. december 23-án megjelent 213. sz. Magyar Közlönyben a 347/2019. (XII.23.) Korm. rendelet 14. §-a szerint az alprazolamum hatóanyagú készítmények (Frontinok, Xanaxok, Alprazolam Orion, Sandoz, Helex SR) rendelésének módosítása.

 

2020. január 01-től a Kormány rendelet hatályos módosítás szerint a 20. § (4) alapján a „P4 jegyzék 3. és 14. sorában szereplő hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek, valamint az új pszichoaktív anyagok megrendelése, átadása, átvétele és belföldi szállítása csak a 6. melléklet szerinti, szigorú elszámolási kötelezettség alá vont nyomtatvány felhasználásával történhet. A nyomtatvány előállítása az OGYÉI által előzetesen meghatározott mennyiségben és sorszám tartománnyal történhet."


A 43/2005. (X.15) EüM rendelet az expediálásra vonatkozóan nem változott, csak a clonazepam (Rivotril) esetében írja elő a kiadási igazoláson az igazolvány feltüntetésének kötelezettségét.


Szeretnélek tájékoztatni Benneteket.


Szeretném, ha tudná mindenki, hogy ez a plusz teher nem jó a gyógyszerészeknek. A Kamara kifogásolja, hogy a véleményezése nélkül hoztak új jogszabályt. Jogi szakértők segítségével a Kamara éppen azon dolgozik, hogyan tudna lépni a gyógyszerészek érdekeiért.


pdf Az MGYK hivatalos állásfoglalása ide kattintva olvasható! (684 KB)

 


A Kamara gőzerővel dolgozik azon, hogy a törvényhozásban létrehozott hibát korrigálni tudják.
A rendelet értelmében, amely 2019. december 23-án jelent meg a Magyar Közlönyben 347/2019. (XII.23.) Korm. rendelet 14. § g, pontja, amely társadalmi egyeztetésen nem volt.

A 66/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet 2. pontja is módosult. A 19. § (2) bekezdése és a 20. § (4) bekezdése.


A rendelet hatása a következő:


Megrendelés és a visszáru:
A rendelés küldésére 5 példányos OGYÉI megrendelő tömböt kell használni.

 

Egészségügyi szolgáltatók ellátása:
ha az egészségügyi szolgáltatók vényen rendelik ennek a csoportnak a gyógyszereit, akkor nincs változás. Viszont a 44/2004 (IV.28.) ESzCsM rendelet szerinti megrendelő lapot nem lehet használni, mivel az 5 példányos OGYÉI megrendelő tömb lapjára a gyógyszertárak nem adhatnak ki gyógyszert, az intézményi felhasználók csak a nagykereskedőktől tudják beszerezni ezeket a készítményeket.

 

A vényre történő kiadást ugyanúgy kell végezni, mint eddig.

 

Dr. Potocsny Mária
MGYK Budapesti Szervezete
alelnök

 

Tisztelt Gyógyszertárvezető Asszony! ............................................................................................................................................

Tisztelt Gyógyszertárvezető Úr!

 

A kábítószerekkel és pszichotróp anyagokkal, valamint az új pszichoaktív anyagokkal végezhető tevékenységekről, valamint ezen anyagok jegyzékre vételéről és jegyzékeinek módosításáról szóló 66/2012. (IV.2.) Kormányrendelet több ponton módosult. A változásokat tartalmazó Kormányrendelet egységes szerkezetben EZEN a felületen található, azonban a Tisztigyógyszerészeti Főosztály külön szeretné felhívni a figyelmet az alábbi változásra.

 

20.§ (4) A K1 és K2 jegyzéken szereplő kábítószerek, valamint a P1 és P2 jegyzéken szereplő pszichotróp anyagok, a P3 és P4 jegyzéken szereplő pszichotróp alapanyagok, a P4 jegyzék 3. és 14. sorában szereplő hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek, valamint az új pszichoaktív anyagok megrendelése, átadása, átvétele és belföldi szállítása csak a 6. melléklet szerinti, szigorú elszámolási kötelezettség alá vont nyomtatvány felhasználásával történhet. A nyomtatvány előállítása az OGYÉI által előzetesen meghatározott mennyiségben és sorszámtartománnyal történhet.

 

A módosítás értelmében az Alprazolam hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek megrendelése papíralapon történik, az ún. 5 példányos OGYÉI megrendelő tömb segítségével.

 

Az Alprazolam hatóanyagot tartalmazó gyógyszerkészítmények kiadásával kapcsolatosan változás nem történt, továbbra sem szükséges a gyógyszer átvevőjének, a vényen/kiadási igazoláson aláírásával és a személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány számának feltüntetéséve, igazolnia a gyógyszer átvételét.

 

A kiegyensúlyozott, biztonságos gyógyszerellátás érdekében az OGYÉI a gyógyszertárvezetők együttműködését kéri.

 

Kérdés esetén kérjük, keressen minket bizalommal!

 

OGYÉI Tisztigyógyszerészeti Főosztály

 

Telefon: 061 886 9321; 061 886 9312.

 

 

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, IDE KATTINTVA megteheti.

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6782240

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo