Koronavírus kamarai tájékoztató 14.

 

A koronavírus járvánnyal kapcsolatos eddig közzétett valamennyi kamarai tájékoztató a Kamara honlapján megtalálható, ezek fontos információt hordoznak.

 

1. Az EMMI március 24-én közzétette az Egészségügyi Szakmai Kollégium egyes tagozatainak és tanácsainak saját szakterületeire vonatkozó eljárásrendjét. Az eljárásrendek prof. dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter jóváhagyásával jelentek meg.

 

 

A gyógyszerészet területén két eljárásrend készült: a gyógyszerellátási gyógyszerészet és a kórházi-klinikai gyógyszerészet területen. Az alábbiakban mindkét dokumentumot közzétesszük.

 

- A gyógyszerellátási gyógyszerészet eljárásrendje
- A kórházi-klinikai gyógyszerészet eljárásrendje

 

A gyógyszerellátási gyógyszerészet területén most közzétett eljárásrend sok vonatkozásban fedésben van az OGYÉI által március 20-án közzétett, honlapunkon a 11. tájékoztató 4. pontjában elérhető és a gyógyszertáraknak is megküldött „Teendők gyógyszertárak részére…” c. tájékoztatójával. Mindkét dokumentum ismerete indokolt.

 

2. A 13. számú tájékoztatóban beszámoltam arról, hogy megjelent a Kormány 60/2020. (III. 23.) Korm. rendelete a veszélyhelyzetre tekintettel az érintéses fizetések egészségügyi biztonsága növelése érdekében szükséges intézkedésekről (Magyar Közlöny 2020. évi 51. szám). A tegnapi tájékoztató pontosítása szükséges. A rendelet szerint „a pénzforgalmi szolgáltató nem alkalmaz erős ügyfél-hitelesítést, ha az érintéses elektronikus fizetési művelet egyedi összege nem haladja meg a tizenötezer forintot”. Ezzel a rendelkezéssel az eddigi 5 ezer forintról 15 ezer forintra növekszik a bankkártya érintéssel történő használatának határa. A rendelet március 25-én lép életbe és legkésőbb április 15-ig kell minden érintős bankkártyát alkalmassá tenni az emelt összegű fizetési művelet pin kód nélküli használatára.

 

3. Az OGYÉI március 24-én megtiltotta a hydroxychloroqiune-sulfat hatóanyag és az annak felhasználásával gyártott gyógyszerek Magyarország területéről kereskedelmi forgalmazás keretében történő kivitelét. A döntés indoklásában olvasható, hogy „a hydroxychloroqiune-sulfat hatóanyag és az annak felhasználásával gyártott gyógyszerek alkalmazása szükséges lehet a COVID-19 megbetegedések gyógyításához, ezért a külföldre történő kivitelük olyan ellátási zavart idézhet elő, ami akadályt jelenthet a COVID-19 megbetegedések gyógyításában, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvásában.” A döntés hat hónapos határidőre szól. A határozat az OGYÉI honlapján elérhető.

 

4. Az OGYÉI március 24-i dátummal a magisztrális gyógyszerkészítéshez felhasználható kémiai gyógyszeranyagok, zsiradékok, viaszfélék, növényi drogok, illóolajok és gyógyszerkészítmények listájára egykeresztes szerként felvette a Hydroxychloroquini sulfas (Hydroxychloroquin. sulf.) PhHg VIII. alapanyagot.

 

5. A 13. sz. tájékoztatóban a szájmaszkokra vonatkozóan megjelent figyelemfelhívást megismétlem. Az OGYÉI honlapján elérhető a szájmaszkok gyártói és forgalmazói számára készült összefoglaló március 19-én frissített változata. Ennek figyelembe vétele azért fontos, mert az elmúlt napokban különféle szervezetek kezdtek el különféle minőségű szájmaszkot előállítani és forgalmazni. Az OGYÉI főigazgató-helyettesének ezzel kapcsolatos álláspontja szerint a nem megfelelő minőségű maszk „nemhogy nem tölti be szándékolt védelmi funkcióját, de alkalmatlansága a viselője előtt nem lesz ismert, aki ezáltal a hamis biztonságérzetében bátrabban fog mozogni a járványügyi szempontból igen veszélyes környezetben, csaknem ugyanúgy kitéve ezáltal magát a fertőzésnek, mintha semmilyen eszközzel nem védekezne. Az alapvető követelményeknek való megfelelés továbbra is közegészségügyi érdek.”

 

Az összefoglaló az alábbi linkre kattintva elolvasható:

 

https://www.ogyei.gov.hu/osszefoglalo_az_arcszajmaszk_gyartok_illetve_forgalmazok_szamara

 

6. Ismételten kérek minden személyi jogos gyógyszerészt, hogy tartsa és tartassa be a betegek és kollégáink egészségvédelmét elősegítő intézkedéseket, így pl. (1) csak az a beteg legyen bent az officinában, akit éppen kiszolgálnak, vagy átadóablakon keresztül lássák el betegeiket (lásd a Szakmai Kollégium eljárásrendjét és az OGYÉI ajánlást), (2) kollégáik szájmaszkban és gumikesztyűvel dolgozzanak és (3) az OGYÉI ajánlásban előírt fertőtlenítő és személyes higiénét szolgáló eljárásokat is alkalmazzák.

 

Budapest, 2020. március 25.

 

Dr. Hankó Zoltán
elnök, MGYK