Élményekben gazdag délutánt töltöttünk együtt 2020. augusztus 12.-én, a megújuló Városligetben, a Millenium Házában jártunk.

 

A Ház csodálatos, -mintegy másfél ezer tövet számláló – rózsakertjében, a gyönyörű Zsolnay szökőkút mellett hűsölve köszöntöttük idegenvezetőnket, aki készséges és igen felkészültkalauzunk volt.

 
A Liget Budapest Projectről, a nemzetközi rangos díjak elnyeréséről, a célkitűzésekről - a tradíciót és a környezetet óvó, a park és a művészetek kapcsolatát integráló, XXI. századi elvárásoknak megfelelő tudás és élményközpont létrehozásáról – eddig is elismeréssel hallottunk.

 

Így nagy érdeklődéssel és kíváncsian vártuk a Project bemutatását és annak már megvalósított részeként a 2019-ben megnyitott Millenium Házát.

 

Nem csalódtunk! A Millenium Háza is a természetes és épített környezet harmóniájának, a hagyomány és megújulás egységének tökéletes példája!

 

Az épület nem csak külsejével- a különleges, színpompás Zsolnay kerámiával gazdagon díszített homlokzatával - ámulatba ejtő, hanem a belső terek kialakításával is.

 

A Kiállító teremben a Városliget múltját interaktív kiállítás idézi meg, jelenét és jövőjét egy nagy asztalon elhelyezett, a Liget Budapest Projektet bemutató makett szemlélteti:

 

Láthatók a Városliget szinte egész területét beborító zöld felületek - funkciójuk egy szép, több ezer négyzetméteres, minden sétálni és kikapcsolódni vágyó ember kedvét s örömét szolgáló PARK, amely a korábbi évtizedekben elzárt területekkel is kibővül. Láthatók továbbá a tágas közösségi terek környezetében, illetve a Városligeti tó mellett az épületek:

 

a MAGYAR ZENE HÁZA, a NÉPRAJZI MÚZEUM, az ORSZÁGOS MÚZEUMI RESTAURÁLÁSI ÉS RAKTÁROZÁSI KÖZPONT, a VÁROSLIGETI SZÍNHÁZ, a MAGYAR INNOVÁCIÓ HÁZA, az ÚJ NEMZETI GALÉRIA, a NAGYJÁTSZÓTÉR, a MILLENIUM HÁZA, a SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM.

 

A makettasztal mellett nagyobb méretben kivetítve tekinthetők meg ezen ámulatba ejtő, korszerű, impozáns épületek. Ezeket látva, s a képek alatti ismertetőket olvasva, mindenki megbizonyosodhat arról, hogy méltán kap és kapott széles körű nemzetközi és hazai elismerést a Liget Budapest Project, céljai megvalósultak/megvalósulnak.

 

Mindennek bizonyítékaként az épületek sorát megtekintve egy-egy adott épületre vonatkozó, az alábbiakban ízelítőül felsorolt információk is szolgálnak:
…….…. „ World best” különdíjat nyert, ………..nemzetközi építész-szakmai versenyen nyertes, …………..nemzetközi pályázaton kiválasztott Pritzker-díjas japán építésziroda tervezte, ……….az International Property Awards megmérettetésen a legjobb nemzetközi középület díját nyerte, ………a világhírű építész környezetbarát épülete,…….történetének legnagyobb és legátfogóbb rekonstrukciója valósult meg……

 

Méltán lehetünk büszkék minderre, a Városliget ilyen formán történő megújulására! Örömmel csodáljuk és látogatjuk a Projekt részeként már megvalósult kerteket, parkokat, építményeket, s nagy érdeklődéssel várjuk, hogy az eljövendő években átadásra kerülőket is megtekinthessük!

 

Sétánkat és összejövetelünket a Millenium Háza kertjében vidám fagyizással és beszélgetéssel zártuk.

 

Lejegyezte:

 

Dr. Korzenszkyné Dr. Váry Márta
szakgyógyszerész
a MGYK Budapesti Szervezete Nyugdíjas Klubjának tagja