Beszámoló „A filozófusok kertjének felkereséséről, történetéről”

 

A Magyar Gyógyszerész Kamara nyugdíjas klub összejövetelét szeptember 9-én, a Gellérthegyen tartotta. A filozófusok kertjének történetét dr. Raile Erzsébet klubtagunk ismertette.


*Ez a legnehezebben megtalálható kilátóhely Budapesten, amit rejtett szigetnek tartanak számon. Amiért a tér megérdemli ezt a nevet, egyrészt a kilátás (remek panoráma nyílik innen) a Mátyás templom, Budai Vár, Bazilika, Lánchíd látványára. A másik ok, az itt található szobor csoportok, melyek közül elsőként látható Buda királyfi és Pest királykisasszony, ami a két város egyesülését szimbolizálta a szobrász, Lesenyei Márta, 1982-ben. (Történelem, városkép)

 

Pestkirály(a kép az internetről)

 

Wagner Nándor Japánban készült szoborkompozícióját, a Filozófusok kertjét a magyar államnak ajándékozta.


A víztározó fölötti parkban 2001 óta állnak e szobrok: elöl a földre boruló Ábrahám, aki mindig elrejtette arcát, amikor Isten szólt hozzá, az első pátriárka, a zsidó nép ősatyja, a zsidó vallás alapítója.


A Tóra Ábrahám utódainak történetét elbeszélő szöveg. Tőle balra Ehnaton fáraó, aki az Aton vallásban nem engedett semmilyen mitológiai jelleget. Teológiája a napkorong teremtő, életadó ragyogása jegyében álló békés, munkás életre tekint. Az egyistenhit reformját az Ámon papság reakciója elsöpörte. A következő szobor Jézus Krisztust ábrázolja, neve a héber Jahve ”segít” és a Krisztus „felkent” szóból tevődik össze. A zsidó próféták által megjósolt „messiás”, az emberiség megváltója – tanítása a kereszténység alapja. Buddha vallási nézeteit a nép nyelvén hirdette. A szellemi befelé fordulást, az önmegtagadást, a vagyonról való lemondást, a könyörületességet hirdette, Buddha szerint a Nirvánába való bejutással a tudat is megsemmisül és ez jelenti az ember felszabadulását. Az ehhez vezető utat a jóga mutatja meg. Lao-ce kínai filozófus. Tao, a világ alapja megismerésének eszköze a természettel való eggyé olvadás. Dialektikája minden dolog és jelenség kapcsolatban van egymással, a világ állandó változásban van, amelynek során minden a maga ellentétévé változik, végső soron azonban visszatér eredeti állapotába. Az emberi nyomorúság oka, hogy az uralkodók megsértik a taot, ellene azonban nem szabad fellépni, mert ebből a tao újabb sértése eredhet. Az általa hirdetett tanok elsősorban e pozitivitásnak a haladást akadályozó elvére épülnek fel. A taoizmus vallássá vált, a legfőbb lényről és erényről szóló tan régi kínai népi hiedelmek elemeivel. Irányzata a dicsőített régi aranykort kívánja megteremteni ideológiai alappal – Csang Tao-ling egy öröklődő pátriárkai méltóság alapítója.

A gránit alapon körben álló öt bronzszobor a centrumot jelképező, isteni lényeget szimbolizáló 15 cm átmérőjű rozsdamentes acélgolyó felé néz. Egy négyzetben egy 25 cm széles szegéllyel határolt körön áll az öt vallásalapító szobra, ezek mögött áll Gandhi szobra, akit Mahatmának, azaz Nagy Léleknek neveznek honfitársai, Assisi Szent Ferenc szobra, aki szerint Istenhez csak akkor kerülhetünk közel, ha egyszerűen élünk, harmóniában a természettel, és Dharma herceg szobra, aki Indiából indult Kínába és magával vitte a buddhizmus meditációs iskoláját.


Wagner Nándor szintézist keresett a Kelet és a Nyugat között. Fontosnak tartotta a különböző kultúrák és vallások közös üzenetét keresni, azt, ami összeköt, nem azt, ami szétválaszt, ezt a művészet nyelvén fogalmazta meg. A Filozófusok kertjéről mondta: Magyarországnak történelmi jelentősége figyelmeztet. Mi vagyunk a kapcsolódási pont. Magyarországnak összekötő szerepe van. Ezt tiszteletben kell tartani. Ez hazánk fő erénye. Ez elemi jussunk.


dr. Raile Erzsébet