OGYEI logo hivTisztelt Gyógyszerész Asszony!

Tisztelt Gyógyszerész Úr!

 

 

Bizonyára Ön is tudja, hogy Magyarországon is megjelent az új típusú koronavírus (COVID-19), és a mai napon veszélyhelyzet elrendeléséről döntött a Kormány. A gyógyszerészeknek mint egészségügyi szakembereknek feladata és felelőssége minden tőlük telhetőt megtenni annak érdekében, hogy a jelenlegi elszigetelt megbetegedésekből ne alakuljanak ki csoportos megbetegedések, illetve betegség-gócok.

 

Tisztelt Gyógyszertárvezető Asszony!
Tisztelt Gyógyszertárvezető Úr!

 

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet ezúton tájékoztatja Önöket, hogy az alábbi listában szereplő metamizol hatóanyag-tartalmú készítmények vény nélkül is kiadhatók.
A kiadhatóság felülvizsgálatára az egyik forgalomba hozatali engedély jogosult kérelmére került sor. A benyújtott, továbbá az intézet rendelkezésére álló összes adatot megvizsgálva az OGYÉI megállapította, hogy a metamizol hatóanyag-tartalmú készítmények esetében - beleértve a kérelemben szereplő gyógyszereket is-, az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerek forgalomba hozataláról szóló 52/2005 (XI.18.) EüM rendelet 18. § (3) bekezdésében felsorolt feltételek nem állnak fenn, ezért azokat az orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszerek közé sorolta át. Ezt követően az OGYÉI a többi forgalomba hozatali engedély jogosult figyelmét is felhívta az átsorolás lehetőségére.

Az OGYÉI 1/2019-MAG sz. közleménye magisztrális gyógyszerkészítéshez felhasználható anyagokról módosult.

A közleményben a pozitív listáról az Aminophenazonum gyógyszeranyag törlésre kerül.

 

A FoNo és a MAG változásokat 2019. december 1-től kell alkalmazni.

 

Dr. El Koulali Zakariás az új országos tiszti főgyógyszerészDr. Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója december elsejei hatállyal kinevezte dr. El Koulali Zakariást az OGYÉI Tisztigyógyszerészeti Főosztály új főosztályvezetőjévé, aki az országos tiszti főgyógyszerészi teendőket is ellátja.

 

El Koulali Zakariás 2005-ben szerzett gyógyszerészi diplomát a Budapesti Semmelweis Egyetemen. Gyógyszerellátási gyógyszerészet szakképesítéssel rendelkezik. Gyógyszerész-közgazdász másoddiplomáját a Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte 2015-ben.

2005-től közforgalmú gyógyszertárban dolgozott 2016-ig, amikor az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Tisztigyógyszerészeti Főosztályára került. 2017 februárjától vezeti a Közép-magyarországi régiót és 2018 júniusától megbízott főosztályvezetőként irányította a Tisztigyógyszerészeti Főosztályt is.

 

Gyógyszerész feleségével közösen nevelik négy gyermeküket.

 

Kinevezéséhez a Kamara nevében is gratulál és tevékenységéhez sok sikert kíván

 

Dr. Hankó Zoltán
elnök, MGYK

 

Dr. Szentiványi Mátyás főigazgató úr, két új főigazgató-helyettest nevezett ki az Élelmezés- és Táplálkozástudományi Főigazgatóság és az Ellenőrzési Főigazgatóság élére. Ezzel az OGYÉI-ben minden felső vezetői hely be van töltve.

 

Felső vezetők:

 

Dr. Szentiványi Mátyás – Főigazgató

Dr. Tarnai Julianna - Általános helyettes a Gyógyszer-engedélyezési és Módszertani Főigazgatóság élén

Dr. Raffay Bálint – Jogi és Személyügyi Főigazgatóság Főigazgató-helyettese

Dr. Szűcs Attila – Ellenőrzési Főigazgatóság Főigazgató-helyettese

Dr. Feigl Edit - Élelmezés- és Táplálkozástudományi Főigazgatóság Főigazgató-helyettese

Horváth Péter - Gazdasági Főigazgatóság Főigazgató-helyettese

 

Annak eldöntése, hogy a speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerként bejelentett terméket helyesen sorolták-e be ebbe a kategóriába, egy nagyon összetett kérdés. Többnyire annak eldöntése, hogy egy speciális, tudományosan meghatározott táplálkozási szükséglet kielégítése, ami az adott betegséggel összefüggésben van, életszerűen, gyakorlatilag, biztonságosan nem valósítható meg a normál étrend megváltoztatásával,
egyedi elbírálást igényel.
 
 

ogyei logo epapir mgyk  aeek logo  neak logo

  gyoftex logo hum2magyosz newelogo