OGYEI logo hivTisztelt Gyógyszerész Asszony!

Tisztelt Gyógyszerész Úr!

 

 

Bizonyára Ön is tudja, hogy Magyarországon is megjelent az új típusú koronavírus (COVID-19), és a mai napon veszélyhelyzet elrendeléséről döntött a Kormány. A gyógyszerészeknek mint egészségügyi szakembereknek feladata és felelőssége minden tőlük telhetőt megtenni annak érdekében, hogy a jelenlegi elszigetelt megbetegedésekből ne alakuljanak ki csoportos megbetegedések, illetve betegség-gócok.

 

 

A gyógyszertárakat naponta nagyszámú páciens/vásárló keresi fel, ezért kérem, hogy a betegek által is elérhető officinai felületeken a szokásos napi tisztításon felül 3-4 óránként, vagy forgalomtól függően gyakrabban végezzenek felületfertőtlenítést. Amennyiben indokoltnak tartják, a folyamat elvégzéséhez szükséges időtartamra az officinát a betegforgalom elől elzárhatják. Ebben az esetben, a megfelelő tájékoztatás érdekében, a gyógyszertár betegforgalmi bejáratára az pdf ALÁBBI (21 KB) melléklet vagy annak megfelelő információtartalmú figyelemfelhívó tábla kerüljön kihelyezésre.

 

Mivel a COVID-19 cseppfertőzéssel terjed, hívják fel pácienseik/vásárlóik figyelmét arra, hogy tartsanak megfelelő, legalább 1 méter távolságot egymás között várakozás közben.

 

A járvány elleni védekezésben kiemelt fontosságú, hogy a lakosság megfelelő minőségű és mennyiségű, hiteles forrásból származó információhoz jusson a vírussal, a megbetegedéssel, és annak megelőzésével kapcsolatosan. Ebben a feladatban kiemelten számítunk az Ön segítségére.

 

Kérem, hogy a levelem alján belinkelt infografikákat és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján is elérhető lakossági tájékoztatókat a gyógyszertárak rendelkezésére álló minden lehetséges felületén (honlap, közösségi oldal, gyógyszertári officinai tv, stb.), tegyék elérhetővé.

 

Kérdéseikkel forduljanak bizalommal a területileg illetékes tisztifőgyógyszerészhez, kollégáim elérhetősége EZEN a linken található meg. A továbbiakban is minden fontos információról tájékoztatjuk Önöket.

 

A kiegyensúlyozott, biztonságos gyógyszerellátás érdekében az OGYÉI a gyógyszertárvezetők és minden gyógyszertárban szolgálatot teljesítő gyógyszerész és szakdolgozó együttműködését kéri.

 

Tájékoztatók és infografikák:

 

pdf Tünetek és teendők tájékoztató nyomtatható PDF (143 KB)

Tünetek és teendők kép formátum (PNG)

 

pdf Védje magát! nyomtatható PDF (398 KB)

Védje magát! kép formátum (PNG)

 

Tisztelettel:

 

El Koulali Zakariás

országos tisztifőgyógyszerész