Több száz Covid-vakcina kutatása és klinikai vizsgálata folyik világszerte, amelyekből nemsokára hatékony oltás lesz. Már elkészült a vakcina fehérjealapú változata, amely Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint azoknak is megfelel majd, akik most még bizalmatlanok a Covid-vakcinákkal szemben.

 

A pozitív ösztönzők, a nyereményjátékok és jutalmak rendkívül kedvezően hatnak az oltási hajlandóságra – mutatják a külföldi tapasztalatok – azonban a magyar kormány egyelőre inkább szankciókkal sújtja azokat, akik nem veszik fel a koronavírus elleni vakcinát – mondta Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa egy szerda esti webináriumon a PharmaOnline szerint.

 

Több száz Covid-vakcina-kutatás és vizsgálat zajlik világszerte, ezekből a készítményekből nemsokára hatékony oltás lesz – mondta a szakember. Beszámolt arról is, hogy – bár Európába még nem elérhető –, elkészült a fehérjealapú vakcina, amelynek előnye, hogy nem tartalmaz sem RNS-t, sem DNS-t, vírust, vagy vírusszerű partikulát, így remélhető, hogy a most ismert oltások iránt bizalmatlan társadalmi rétegekben is lesznek olyanok, akik felveszik majd. Soha nem látott mennyiségű pénzt áramlott a vírus- és gyógyszerkutatásba, a vakcina-fejlesztésbe a koronavírus-járvány kitörése óta. Ennek nyomán nemcsak a Covid, hanem más betegségek, mint a az AIDS, a malária, Zika-vírus ellen is lesz oltóanyag és gyógyszer.

Még két évig eltarthat a pandémia

 

Dupla- és keresztmutációkat már most is ismerünk, összesen mintegy 200 variánsa van a vírusnak, amelyek közül nem mindegyik veszélyes – mondta a főorvos, hozzátéve, hogy amíg lesz ország a világon, ahol – kellő átoltottság hiányában – tombol a járvány, addig újabb és újabb vírusvariánsok jöhetnek. Ha a jelenlegi tempóban folytatódik az immunizálás, 2023-ig eltarthat a pandémia – prognosztizálta Szlávik János, azonban azt is megemlítette, az oltások között lesz olyan, amely valamennyi mutáns ellen hatékony védelmet biztosít majd. A vírus delta variánsa – az afrikai és skandináv országok kivételével – rendkívül elterjedt a világon, a fiatalok és gyermekek körében is sokkal gyorsabban terjed, mint a korábban ismert változatok. Bár egyes vélemények szerint ez a mutáció súlyosabb tüneteket okoz, mint az eredeti vírus, ám Szlávik János szerint erre még nincsen kellő számú bizonyíték.

 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

Forrás: pharmaindex-online.hu

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, IDE KATTINTVA megteheti.

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6818659

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo