Az online gyógyszerrendelés és -szállítás ugyan kényelmes lehet a beteg számára, azonban jelenlegi formájában számos veszéllyel is járhat. Egyre több futárszolgálat, sőt, kész ételeket kiszállító vállalkozás is elkezdett gyógyszerkészítményeket kézbesíteni. Mindezt megfelelő szakmai tudás és minőségbiztosítás nélkül. A kialakult helyzetről, a betegbiztonság és hatékony szabályozás fontosságáról kérdeztük dr. Hankó Zoltánt, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökét.

Lektorálta
Dr. Somogyi Orsolya, Gyógyszerész

 

Mint az élet számtalan területén, a gyógyszerhamisítás kapcsán is elmondható, hogy akkor vagyunk biztonságban, ha tájékozott és tudatos „felhasználók" vagyunk. Ebben az esetben ez azt jelenti, hogy csak gyógyszerészek irányításával működtetett körülmények között szerezzük be saját magunk és hozzátartozóink, ismerőseink gyógyszereit. Így gyakorlatilag kizárt, hogy hamis gyógyszerkészítményhez jutunk és ezek kártékony hatásainak áldozatává válunk.

Lektorálta
Dr. Somogyi Orsolya, Gyógyszerész

 

Ma már gyakorlatilag bármilyen termék elérhetővé vált az interneten, így gyógyszert is kaphatunk a világhálón. Tagadhatatlan, hogy kényelmes, gyors és akár trendi is online megrendelni valamit, de így van ez a gyógyszerekkel is?

Közel 20 éve működnek már legális, internetes gyógyszerforgalmazó honlapok, amelyek egyre meghatározóbb szerepet töltenek be a gyógyszerellátásban számos nyugat-európai országban és az Amerikai Egyesült Államokban. Majdnem tízezer legális, internetes gyógyszerforgalmazó működik Európában, amelyek az adott ország jogszabályi hátterének függvényében kínálnak recept nélküli vagy akár receptköteles gyógyszereket.

Az utóbbi időben újabb és újabb összetevőket tartalmazó táplálékkiegészítő termékek jelennek meg a piacon, ezen alapanyagok egyike az arginin. Nehéz eligazodni, hogy tényleg kiemelt figyelmet kell-e fordítanunk rá a napi étrendünkben és egyszerűen tudatlanságunk okán nem törődünk vele eleget, vagy nem is olyan forrón eszik azt az „argininos kását".

A chicagói egyetem kutatói három olyan egészségügyi problémára is felhívták a figyelmet, amit a Covid-nak „köszönhetünk".
A stressz, az elszigeteltség és a rutinunk megzavarása a koronavírus-járvány idején sok embert megterhelt, ami olyan, közvetve a covidhoz köthető egészségügyi problémákhoz vezethetett, mint a súlygyarapodás vagy a hátfájás.

 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

Forrás: gyogyzona.hu

Csesznok Flóra írását lektorálta Dr. Somogyi Orsolya, Gyógyszerész

 

Az omega-3 zsírsavak nagyban hozzájárulnak szervezetünk helyes működéséhez, de vajon mennyire van szükségünk és milyen táplálékokból nyerhetjük ki? Dr. Somogyi Orsolya szakgyógyszerész megválaszolja kérdéseinket.

„Orrspray-függőség", amikor gyógyszerészként ezt mondjuk figyelmeztető szándékkal a patikákban, vásárlóink gyakran egy elgondolkodó félmosollyal fogadják, és egyszerűen csak legyintenek. A tapasztalatunk sajnos az, hogy sokan nem veszik komolyan, miszerint meghatározott orrspray-k vagy orrcseppek túlzott ideig tartó, folyamatos alkalmazása többet árthat, mint használ. Ezen gyógyszerek esetében tehát kiemelkedő fontosságú az „5-ször M-es szabály": Mit, Miért, Mennyit, Mikor és Miként? Lehet használni, de tudni kell, hogyan!

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo