Nem igaz, hogy a mesterséges édesítőszerek hosszú távú használata 2-es típusú cukorbetegséghez vagy szív- és érrendszeri betegségekhez vezet – mondta a Magyar Nemzetnek Szabó Adrienn klinikai dietetikus. Szabó Adrienn klinikai dietetikus a WHO nemrégiben kiadott iránymutatására reflektált, amely óva int a mesterséges és a természetes édesítőszerek használatától. A szakember hozzátette, a gond nem az édesítőszerekkel van, hanem azzal, ha valaki csupán ezzel akarja megoldani a súly- vagy egészségügyi problémáit. – Eddig is tudtuk, hogy az édesítőszerek használata önmagában nem vezet testtömeg-, illetve testzsírcsökkenéshez, az pedig, hogy egészségkárosító hatása van, nem igaz.
Hosszú évtizedeken keresztül próbálták bizonyítani, hogy az édesítőszerek károsak lehetnek az egészségre: a kísérletek során kutyáknak, patkányoknak nagyjából 200 liternyi kólában megtalálható édesítőszernek megfelelő mennyiséget adtak ezekből, hogy kiderüljön, károsítja-e a májsejteket vagy húgyhólyagrákot okoz. Tudtommal semmilyen – hitelesített – tanulmány nem született ez idáig, ami bebizonyította volna, hogy az édesítőszerek önmagukban károsak – magyarázta Szabó Adrienn.