e receptA napokban indul az e-recept kísérleti programja, a novemberben élesben induló rendszer tesztelését harminc patikában kezdik meg. Kérdőjelek még bőven akadnak.

Március elején harminc patikában indul az a kísérleti program, amely augusztus közepéig az e-recept alkalmazását igyekszik tesztelni. A gyógyszertárak ezt követően, szeptember elejétől már csatlakozhatnak a rendszerhez, az éles indulás pedig novemberben lesz. Ekkor már minden orvosnak és gyógyszerésznek alkalmaznia kell az e-receptet, be kell jelentkeznie a rendszerébe – tudjuk meg Hankó Zoltántól, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökétől.

Ahhoz, hogy mindez a határidőre tényleg beindulhasson, az orvosok vényfelíró programját is fejleszteni kell, a kontrollt is biztosítani kell, a szükséges jogszabályi korrekciókat is el kell végezni. Emellett mindenkinek – orvosnak, betegnek és gyógyszerésznek egyaránt – minden rá vonatkozó dologgal tisztában kell lennie. Ez azért fontos, mert a recepteket az orvosoknak a rendszeren keresztül zökkenőmentesen kell tudniuk beküldeni. A vények jelen pillanatban papíralapúak, a kitöltendő vényeket az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) sokszorosítja, sorszámozza. Ugyanez a vény egyben a patika társadalombiztosítással szembeni elszámolásának alapját is adja.

Kellenek a garanciák

Utóbbi az oka annak, hogy a vényen nemcsak a betegazonosító adatok, valamint a fölírt gyógyszer neve és mennyisége szerepel, hanem a támogatási kategória pontos megnevezése is. Mindezt az orvos aláírásával és bélyegzőjével hitelesíti. A receptet az OEP akkor tudja teljesítettként elfogadni, ha a beteg aláírása is szerepel rajta. Ez az, amit az új rendszerben is biztosítani kell, hasonlóan ahhoz, ahogyan egyes bankkártyás fizetéseknél.

„Az e-recepttel kapcsolatos technikai kérdések alapját mindez egyben adja, ha ugyanis a vény az e-rendszeren keresztül érkezik a gyógyszertárba, akkor a patikák is annak alapján számolnak el a biztosítóval. Emiatt kell garantálni azt, hogy amit azon keresztül megkapnak, azt létező orvos állította ki. A patikusok ragaszkodnak ahhoz is, hogy a rendszer csak szabályos vényeket fogadhasson be, mivel azáltal megszűnhetnek azok a viták, amelyek a patikák és az OEP között ma gyakran előfordulnak” – emeli ki Hankó Zoltán. Ma ugyanis semmi nem garantálja azt, hogy az orvos megfelelő támogatással írja fel a receptet, nem rendel többet annál, mint amire lehetősége van – ha pedig a patikus annak megfelelően adja ki a gyógyszert, akkor az egészségpénztárral neki gyűlik meg a baja. Az ilyen jellegű problémáknak az informatikai rendszerrel elejét lehet venni, azzal lehetne biztosítani, hogy minden recept jó legyen, a patikus ne töltsön hosszú perceket az ellenőrzéssel.

Értékes adatok

Az e-recept bevezetése az egészségbiztosító számára komoly előrelépést jelent, ma ugyanis csak a kiváltott recepteket tartják nyilván. Emellett ködbe vész a betegek együttműködési készsége is – azaz hogy a felírt recepteket ki hogyan váltja ki. Pedig ezek fontos adatok, elemzésük rámutathat arra is, hogy egy terápia miért sikeres vagy miért nem. Kiderülhet az is, ha a beteg ugyanazzal a problémával több orvoshoz is eljár, a recepteket mindenkitől begyűjti, majd saját belátása szerint variálja őket, nem feltétlenül jól. Ilyen esetekben a rendszer az orvosoknak és a gyógyszerészeknek valós időben jelezheti, hogy ugyanarra a panaszra már több másik szakember is fölírt több készítményt. Ezeket a helyzeteket tisztázni kell, az ugyanis senkinek sem jó, ha a beteg tanácstalanul kóvályog a rendszerben.

Az e-recept a betegek számára is jelenthet majd előnyöket. Például krónikus betegségek esetén a stabil, fenntartó kezeléshez szükséges gyógyszereket egy felírást követően két-három alkalommal is ki lehet váltani, azaz nem kell havonta sorban állni az orvosnál pusztán a vény miatt.

Legó a recepttel

„A napi gyakorlat azt mutatja, hogy a betegek öt-hat receptet összeszednek, és úgy viszik el a patikába. A gyógyszerész előkészíti a szereket, a beteg pedig elkezd dilemmázni azon, hogy melyikből rendelkeznek még otthoni készlettel, és annak a kiváltását elhalasztja. Ezek reális helyzetek, a patikákban nap mint nap előkerül ilyesmi” – emeli ki a kamarai elnök.

Forrás: mno.hu

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo