Amerikai kutatók fordítottak egyet a vírus elleni védelem megközelítésén: olyan antitesteteket fejlesztettek, amelyek az ACE2-receptorhoz kötődnek, “elfoglalják” azokat a vírus elől. A szerzők a cikkben figyelmeztetnek arra, hogy a SARS-CoV-2 fertőzés ellen korábban használt antitestek a jövőben nem biztos, hogy hatásosak lesznek, tekintettel arra, hogy antitest-rezisztens vírustörzsek bukkantak fel.

 

A monoklonális antitestek a COVID-19 elleni védekezés során a vírus tüskefehérjéjét célozták meg - ehhez kötődve akadályozták meg azt, hogy a vírus a humán angiotenzin-konvertáló enzim 2 (hACE2 vagy ACE2) receptorhoz kötődjön. Mivel azonban a vírus tüskefehérjéje a gyorsan egymást követő mutációk miatt folyamatosan változik, a korábbi antitestek már nem tudnak a tüskefehérje adott pontjához kötődni.


Az új megközelítés legfontosabb eredménye, hogy mivel a célpontra és nem a vírusra hat, sokkal kevésbé valószínű, hogy a jövőben felbukkanó variánsok rezisztenssé válnának ellene (ehhez a vírusnak kötődési helyet kellene változtatnia). A szerzők szerint ezekkel az antitestekkel a jelenlegi SARS-CoV-2 változatok és a jövőben megjelenő, hACE2-kötő vírusok ellen is magas hatásfokú védelem valósítható meg.


Mielőtt azonban ezekkel az antitestekkel bármilyen humán kezelésre sor kerülne, további biztonsági vizsgálatokra van szükség, hiszen a korábbi módszerekkel ellentétben, amelyek a vírus egy fehérjéjét célozták meg, ez a módszer az emberi szervezet receptorait veszi célba.

 

A cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

Forrás: otszonline.hu

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, IDE KATTINTVA megteheti.

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6819833

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo