Génpuskával bevitt gén segítségével az emberivel azonos, jó felszívódású inzulint sikerült amerikai kutatóknak salátával termeltetniük.

 

Az 50 éve használt inzulin alkalmazása még mindig némi kockázattal jár a betegek számára - annak ellenére is, hogy nélkülözhetetlen segítséget jelent a világ 537 millió cukorbetege számára. A most már akár inzulinadagoló tollakkal is beadható hormon a legújabb klinikai vizsgálatok szerint olyan gyorsan éri el a véráramot, hogy hipoglikémiát okozhat, az automata inzulinadagolók pedig képesek ugyan precíz dózisokban adagolni a készítményt, de túl drágák, így a betegségben szenvedőknek csak egy kis része engedheti meg magának.

 

A most közölt cikk szerint a Penn’s School of Dental Medicine kutatói egy olyan proinzulint fejlesztettek ki, amely forradalmasíthatja a cukorbetegség kezelését. A kutatók az inzulin termeléséhez szükséges géneket génpuskával lőtték be saláta növényekbe, majd miután ezek a gének integrálódtak a növényi genomba, a képződő magvak már permanensen hordozták az inzulintermelő géneket. Az ezekből a magvakból kinevelt saláták leveleit fagyasztva szárítás után megőrölték, és az FDA vonatkozó iránymutatásai alapján orálisan alkalmazható készítményt állítottak elő. Ez az eljárás jelentősen különbözik az inzulin hagyományos előállítási műveletétől, amikor a hormont baktérium- vagy élesztősejtekkel termeltetik, ami egy drága és tisztítást is igénylő folyamat, nem beszélve arról, hogy a keletkező terméket alacsony hőmérsékleten kell szállítani és tárolni. A kutatók által a mostani fejlesztés során alkalmazott módszer legnagyobb előnye, hogy nincs szükség drága és bonyolult laborfelszerelésre, és a termék szobahőmérsékleten is stabil és jól eltartható. Ráadásul a készítmény orálisan is adagolható, mert a szilárd növényi sejtfalak megvédik az inzulint a gyomorsavtól, és biztosítják, hogy a bélbaktériumok bontsák le a hatóanyagot. Az így feltárt inzulin a bél-máj tengelyen keresztül a májba kerül.

 

A cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

Forrás: otszonline.hu

 

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, IDE KATTINTVA megteheti.

MGYK Országos Szervezet

HET 2019 023xOK

Oldalletöltések száma: 6820096

epapir mgykogyei logo   aeek logo EESZT logomagyosz new

gyoftex logohum2neak logo dombor2neak logoelogo