A leicesteri egyetemen végzett kutatás eredményei olyan új betekintést nyújthatnak a kognitív funkciók időskori romlásának okaiba, ami forradalmasíthatja a kezelési lehetőségeket.

 

Az Ageing Cell folyóiratban megjelent összefoglaló szerint a kalciumszintnek kulcsfontosságú szerepe van bizonyos agysejtek esetén, ami jelentős hatással lehet a memóriáért és tanulási képességekért felelős folyamatokra.

Élő mohával kezelne gyógyíthatatlan idegrendszeri betegségeket az a kutatócsoport, amely az Alzheimer-kór, valamint egyéb memóriazavarok és neuro-pszichiátriai betegségek molekuláris mechanizmusait vizsgálja magyar részvétellel.
 
Az Alzheimer-kórra, a memória-zavarral és a magasabb agyi funkciók fokozatos leépülésével és végül teljes elvesztésével járó betegségre az első leírása óta eltelt több mint egy évszázad alatt sem tudtak kutatók ezrei hatékony terápiát kitalálni, közölte az MTI érdeklődésére Palotás András, aki szerint ez nagy részben annak köszönhető, hogy a mai napig nem értik a betegség lényegét, így nem tudják pontosan, hogy mi ellen is kellene gyógyszert kifejleszteni.
Egy átlagos felnőtt szervezetében közel 1,5 kilogramm mikroba él, így a mikrobiom szinte az egyik legnagyobb "szervünk".
Nagyjából annyit nyom mint az agyunk, a májunknál pedig csak egy kicsit könnyebb. De vajon mi a szerepe?
50 éves kor felett a nők 40 százaléka, a férfiak 25 százaléka szenved osteoporoticus törést az élete során, és ez a sérülés növeli a későbbi csonttörések kockázatát, de ennek ellenére a nők keveseebb mint 30 százaléka, a férfiaknak pedig kevesebb mint 20 százaléka szed csontritkulás elleni gyógyszert.
 
Az elemzés azt igazolta, hogy az alendronáttal vagy rizedronáttal kezelt betegeknél a mortalitás kockázata 15 éven belül 34 százalékkal csökkent. A kutatás összefoglalója az Osteoporosis International folyóiratban jelent meg.
 
Forrás: pharmindex-online
 
A  „szerhasználati zavar” az 50 év alatti, halláskárosodott emberek esetében kétszer nagyobb valószínűséggel
fordul elő, mint jól halló kortársaiknál. A 35 év alatti korosztályoknál két és félszeres ez az arány, míg 50 éves 
kor felett ilyen különbség nem mutatható ki, közli a lap.
 
Forrás: pharmaonline.hu
 
 
A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kiírta a pályázatot az országos szakfelügyelői feladatok ellátására, itt vannak a feltételek.
 
A pályázónak az adott szakterületen legalább 10 éves, nem orvosi szakterületek esetében legalább 8 éves gyakorlati idővel, speciális szakértelemmel és gyakorlattal, jó kommunikációs és interperszonális készséggel kell rendelkeznie. A pályázat elbírálásánál előnyt jelent többek között az egészségügyi minőségbiztosítási és minőségfejlesztésekben való jártasság, a tudományos fokozat, hazai és/vagy külföldi tudományos társaságban betöltött, vagy korábban betöltött tisztség, statisztikai- és kockázatelemzésben való jártasság, szakmai nyelvismeret, kórházban szerzett szakmai vezetői tapasztalat. További részletek az NNK portálján.
 
Forrás: medicalonline.hu

ogyei logo epapir mgyk  aeek logo  neak logo

  gyoftex logo hum2magyosz newelogo